Σαρλ Μισέλ: Η πανδημία μας έχει διδάξει ένα βάναυσο μάθημα

Σαρλ Μισέλ: Η πανδημία μας έχει διδάξει ένα βάναυσο μάθημα
Σαρλ Μισέλ: «Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει κάθε τομέα των κοινωνιών μας, τονίζοντας τις δυνάμεις μας και αποκαλύπτοντας τις αδυναμίες μας», τόνισε.

Ο Σαρλ Μισέλ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας Συνθήκης για την Πανδημία, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ, Τέντρος Άμπχανομ Γκεμπρεγέσους. «Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει κάθε τομέα των κοινωνιών μας, τονίζοντας τις δυνάμεις μας και αποκαλύπτοντας τις αδυναμίες μας», σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Και πάνω από όλα, μας έχει διδάξει ένα βάναυσο μάθημα: Καμία χώρα, καμία ήπειρος δεν μπορεί να νικήσει μόνη μια πανδημία. Απαιτεί παγκόσμια προσέγγιση. Το εμάς και όχι το εγώ. Και συλλογική δέσμευση στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο», προσέθεσε ο Σαρλ Μισέλ επισημαίνοντας ότι «η επόμενη πανδημία δεν είναι ζήτημα του εάν, αλλά του πότε. Πρέπει λοιπόν, να είμαστε έτοιμοι. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο».

Σαρλ Μισέλ

Σαρλ Μισέλ: Κύριος στόχος μας η καλύτερη πρόβλεψη, πρόληψη και αντιμετώπιση

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε επίσης, ότι «μέσω αυτής της Συνθήκης, ο κύριος στόχος μας είναι να προωθήσουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για καλύτερη πρόβλεψη, πρόληψη και αντιμετώπιση των πανδημιών, ενίσχυση της παγκόσμιας ικανότητας και ανθεκτικότητας, εξασφάλιση δίκαιης πρόσβασης σε ιατρικές λύσεις».

Τέλος, ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι «εάν έχουμε περισσότερη διαφάνεια στην αλυσίδα εφοδιασμού, αυτό σημαίνει περισσότερη εμπιστοσύνη και καλύτερη συνεργασία, βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών στον κόσμο». Νωρίτερα, σε κοινό άρθρο, το οποίο συνυπέγραψαν 25 ηγέτες (23 αρχικά μεταξύ αυτών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Εμανουέλ Μακρόν, η Άνγκελα Μέρκελ και στους οποίους προστέθηκαν ο Μάριο Ντράγκι και o Ταϊλανδός πρωθυπουργός Πράιουτ Τσαν ο Τσα), οι Σαρλ Μισέλ και Τέντρος Αμπχανομ Γκεμπρεγιέσους εξηγούσαν τα οφέλη μιας τέτοιας Συνθήκης. Σαρλ Μισέλ

Σαρλ Μισέλ: «Η πανδημία είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα»

«H πανδημία δείχνει γιατί απαιτείται ενωμένη δράση για μια πιο ισχυρή διεθνή αρχιτεκτονική υγείας». Αυτός είναι ο τίτλος του κοινού άρθρου του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του Γενικού Διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγιέσους, το οποίο συνυπογράφουν 23 ηγέτες. «Η πανδημία είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα από τη δεκαετία του 1940. Εκείνη την εποχή, μετά την καταστροφή δύο παγκόσμιων πολέμων, οι πολιτικοί ηγέτες ενώθηκαν για να σφυρηλατήσουν το πολυμερές σύστημα. Οι στόχοι ήταν σαφείς: η ένωση των χωρών, η εξάλειψη των πειρασμών του απομονωτισμού και του εθνικισμού, και η αντιμετώπιση των προκλήσεων που θα μπορούσαν να επιτευχθούν μόνο μαζί στο πνεύμα της αλληλεγγύης και της συνεργασίας, δηλαδή της ειρήνης, της ευημερίας, της υγείας και της ασφάλειας», αναφέρει το άρθρο.

Σημειώνει ότι «σήμερα, έχουμε την ίδια ελπίδα ότι καθώς παλεύουμε να ξεπεράσουμε την πανδημία της COVID-19, μπορούμε να οικοδομήσουμε μια πιο ισχυρή διεθνή αρχιτεκτονική υγείας που θα προστατεύει τις μελλοντικές γενιές. Θα υπάρξουν άλλες πανδημίες και άλλες σημαντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία. Καμία κυβέρνηση ή πολυμερής οργανισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή μόνη της. Το ερώτημα δεν είναι αν, αλλά πότε. Μαζί, πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι να προβλέψουμε, να αποτρέψουμε, να ανιχνεύσουμε, να αξιολογήσουμε και να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά σε πανδημίες με εξαιρετικά συντονισμένο τρόπο. Η πανδημία υπήρξε μια έντονη και επώδυνη υπενθύμιση ότι κανείς δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι είναι ασφαλείς».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play