Γιώργος Γεραπετρίτης: Σκοπός μας να ανοίξει σταδιακά η αγορά εντός Μαρτίου

Γιώργος Γεραπετρίτης: Σκοπός μας να ανοίξει σταδιακά η αγορά  εντός Μαρτίου
Γιώργος Γεραπετρίτης: Σκοπός της κυβέρνησης είναι το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και της κοινωνίας εντός του Μαρτίου, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ο υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και της κοινωνίας εντός του Μαρτίου, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ο υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι εντός του Μαρτίου να ανοίξει σταδιακά η αγορά και η κοινωνία. «Είναι μια μάχη με τον χρόνο», είπε χαρακτηριστικά, ενώ για το lockdown δήλωσε πως η παράτασή του ή όχι θα εξεταστεί επίκαιρα. Αναφορικά με τα νέα μέτρα ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε: Σύμφωνα με τον υπουργό, βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς εκτενών απαγορεύσεων για μακρύ χρονικό διάστημα και η λογική των τελευταίων μέτρων ήταν να κλείσουν κάποια παράθυρα κινητικότητας.

Γιώργος Γεραπετρίτης: Τι ανέφερε για το λιανεμπόριο

Αναφερόμενος στο λιανεμπόριο, δήλωσε πως επιθυμία είναι να ανοίξει με τη φυσική παρουσία των πελατών αλλά με αυστηρούς Όρους και έλεγχο της κινητικότητας. Ο υπουργός σημείωσε ότι κάθε 15 μέρες που μένει κλειστό το λιανεμπόριο κοστίζει στην οικονομία 1,5 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι πρόθεση είναι και το ισόρροπο άνοιγμα των σχολείων.

Γιώργος Γεραπετρίτης: Τι δήλωσε για τον κορωνοϊό

Ο υπουργός τόνισε ότι η αύξηση των νέων κρουσμάτων οφείλεται αφενός στις μεταλλάξεις, που σε κάποιες περιοχές όπως είναι η Αττική αγγίζουν το 90% των κρουσμάτων και αφετέρου στον αυξημένο αριθμό τεστ, που κάποιους μέρες ξεπερνούν και τις 60 χιλιάδες.

Αναφερόμενος στις ιδιωτικές κλινικές, δήλωσε ότι έχει υπάρξει συνεργασία του δημοσίου με ιδιωτικές κλινικές και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις επρόκειτο για πρωτοβουλία των ιδιωτών. Εξήγησε πως όταν μιλάμε για επίταξη σημαίνει ότι δημόσιο πληρώνει τις δομές αυτές.

Κατατέθηκε σήμερα το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών με τις ρυθμίσεις για το ΤΧΣ

Ρυθμίσεις ζητημάτων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο “Κύρωση της Απόφασης (ΕΕ, ΕΥΡΑΤΟΜ) 2020/2053 του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2020 για το σύστημα των Ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την κατάργηση της απόφασης 2014/335/ ΕΕ, Ευρατόμ και άλλες διατάξεις”, που κατατέθηκε στη Βουλή. Το νομοσχέδιο εισάγεται προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα, 08/03/2021.

Ειδικότερα:

(1) Κυρώνεται και έχει την ισχύ που ορίζει η παρ.1 του άρθρου 28 του Συντάγματος η Απόφαση (ΕΕ, ΕΥΡΑΤΟΜ) 2020/2053 του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2020 για το σύστημα των ιδίων πόρων της ΕΕ και για την κατάργηση της απόφασης 2014/335/ΕΕ, Ευρατόμ, στο κείμενο της οποίας προβλέπονται, κατά βάση, τα εξής: α. Θεσπίζεται νέος ίδιος πόρος για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, που συνίσταται στην εφαρμογή ενιαίου συντελεστή καταβολής (ύψους 0,80 ευρώ/χιλιόγραμμο) στο βάρος των απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών τα οποία παράγονται σε κάθε κράτος μέλος και δεν ανακυκλώνονται. Προσδιορίζεται η έννοια των εν λόγω απορριμμάτων και ο τρόπος υπολογισμού του βάρους τους, επί του οποίου επιβάλλεται ο ανωτέρω συντελεστής. Προβλέπεται για τα αναφερόμενα κράτη μέλη περιλαμβανομένης της Ελλάδας, ετήσια κατ’ αποκοπή μείωση των αντίστοιχων συνεισφορών τους κατά τα ανωτέρω, η οποία ανέρχεται, για την Ελλάδα, σε 33 εκατ. ευρώ/ετησίως.

β. Επανακαθορίζεται το ύψος των ανώτατων ορίων Ιδίων πόρων που διατίθενται για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της ΕΕ. Ειδικότερα, αυξάνεται σε:

-1,40% (από 1,23% που ισχύει σήμερα) επί του αθροίσματος των ΑΕΕ όλων των κρατών μελών της ΕΕ, το συνολικό ποσό ιδίων πόρων για την κάλυψη των ετήσιων πιστώσεων πληρωμών και

-1,46% (από 1,29% που ισχύει σήμερα) επί του αθροίσματος των ΑΕΕ όλων των κρατών μελών της ΕΕ, το συνολικό ετήσιο ποσό των πιστώσεων αναλήψεων υποχρεώσεων που εγγράφονται στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Προβλέπεται, κατά τα ειδικώς οριζόμενα, η προσωρινή αύξηση εκάστου εκ των ανωτέρω ορίων κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες, αποκλειστικά για την κάλυψη των υποχρεώσεων της ΕΕ που προκύπτουν από δανεισμό για την αντιμετώπιση της κρίσης COVlD-19.

γ. Παρέχεται έκτακτη και προσωρινή εξουσιοδότηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δανείζεται, μέχρι το 2026, κεφάλαια από τις κεφαλαιαγορές εξ ονόματος της ΕΕ, έως του ποσού των 750 δισ. ευρώ, αποκλειστικά για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης COVlD-19 μέσω του κανονισμού του Συμβουλίου για τη θέσπιση του Μέσου Ανάκαμψης της ΕΕ και της τομεακής νομοθεσίας που αναφέρεται σε αυτόν. Εκ του ανωτέρω ποσού, δύναται να χρησιμοποιηθούν 360 δισ. ευρώ για τη χορήγηση δανείων και 390 δισ. Ευρώ για επιχορηγήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play