Καραμανλής Παπανδρέου: Το debate που άλλαξε την ιστορία της Ελλάδας

Καραμανλής Παπανδρέου: Το debate που άλλαξε την ιστορία της Ελλάδας
Καραμανλής Παπανδρέου: Στο σημαντικότερο ίσως ντιμπέιτ των τελευταίων 20 χρόνων Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου διασταύρωσαν τα ξίφη τους για την πρωθυπουργία της χώρας.

Πέρασαν 12 χρόνια από το ντιμπέιτ μεταξύ του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου. 12 χρόνια τα οποία έμελλε να είναι ιδιαίτερα δύσκολα για τη χώρα και θα μπορούσε κανείς να πει πως το συγκεκριμένο ντιμνπέιτ ήταν αυτό που σφράγισε τα επόμενα χρόνια στην πολιτική ζωή του τόπου.

Από τη μία ο Κώστας Καραμανλής διαβεβαίωνε ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τη χώρα μας και ο έτερος «μονομάχος», Γιώργος Παπανδρέου, υποσχόταν ότι μπορούμε να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα.

Εδώ είχαμε και τη σύγκρουση δύο διαφορετικών αντιλήψεων, από τη μία αυτή του Κώστα Καραμανλή που υποστήριξε ότι είχαμε δύο δύσκολα χρόνια μπροστά μας και αυτή του Γιώργου Παπνδρέου με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν». Η διαφορά αυτή του αισιόδοξου τόνου σε αυτά που υποστήριξε ο Γιώργος Παπανδρέου σε αντίθεση με την απαισιοδοξία και τη ρητορική για δύσκολα χρόνια, ήταν αυτή που σφράγισε και τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές με 43,92%, κατακτώντας 160 έδρες.

Το debate

Τι είχαν συζητήσει οι υποψήφιοι

Σύμφωνα με τη Μηχανή του Χρόνου στον τομέα της οικονομίας ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μίλησε για την πολύ σοβαρή διεθνή κρίση η οποία είχε σοβαρές επιπτώσεις για όλες τις οικονομίες, και δήλωνε ότι η οικονομία της Ελλάδας βιώνει την κρίση λιγότερο βαριά από άλλες οικονομίες.

Για τον τότε πρωθυπουργό η κρίση αυτή ανέδειξε το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, που είναι το διαρθρωτικό δημοσιονομικό πρόβλημά της και κυρίως, το υπέρογκο δημόσιο χρέος, το οποίο χαρακτήρισε «κληρονομιά των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ», που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε τώρα. Είπε επίσης ότι έχουμε μπροστά μας δύο δύσκολα χρόνια.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ή θα έχουμε μια κυβέρνηση που θα συνεχίσει να σπαταλά το χρήμα με πελατειακές εξυπηρετήσεις, ή θα έχουμε μία κυβέρνηση που θα νοικοκυρέψει τον τόπο, με δίκαιο φορολογικό σύστημα και να δώσει ανάσα στην αγορά. Ή θα έχουμε μία κυβέρνηση, πρόσθεσε, που θα παγώσει και θα γονατίσει την οικογένεια, ή μία που θα της δώσει ελπίδα και ευμάρεια.

Τα λεφτά δεν λείπουν, είπε ο Παπανδρέου. «Ο κ. Καραμανλής χρέωσε τη χώρα» και κατηγόρησε τον αντίπαλό του ότι τα λεφτά πήγαν σε ημετέρους, σε κομματικές προσλήψεις, σε συμβάσεις κάτω από το τραπέζι, σε διαφθορά. «Αυτήν την πολιτική, λέει η ΝΔ, θα πρέπει να την πληρώσει ο λαός. Εμείς ξέρουμε που θα βρούμε τα λεφτά».

Συζήτηση περί σκανδάλων

Το άλλο μεγάλο ζήτημα τότε ήταν τα σκάνδαλα. Το σκάνδαλο του Βατοπεδίου έπεφτε βαρύ πάνω από την κυβέρνηση της ΝΔ. Όταν στο ντιμπέιτ η συζήτηση έφτασε τον φάκελο «Κράτος» ο Καραμανλής ανέφερε ότι «ο μεγάλος ασθενής είναι ο δημόσιος τομέας», τονίζοντας ότι αυτό το πρόβλημα χρειάζεται διαρκή αγώνα και προσπάθεια ετών. «Φοβάμαι ότι ο κ. Καραμανλής ζει σε άλλη χώρα» είπε με τη σειρά του πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι το θέμα είναι εάν θα έχουμε ένα κράτος που θα προστατεύει το πολίτη ή ένα κράτος-φέουδο που ζητά να το υπηρετεί ο πολίτης.

Στις τελικές τοποθετήσεις τους, ο Γιώργος Παπανδρέου επένδυσε στην ελπίδα, δηλώνωντας ότι«η χώρα έχει τεράστιες δυνατότητες» και πως «θα τονώσουμε την αγορά τις 100 πρώτες μέρες με σχέδιο, με 3 δισ. ευρώ, που θα είναι η βάση για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο που θα δώσει ελπίδα στους πολίτες». «Αν θέλετε να συνεχίσουμε το τέλμα, το δρόμο που έζησε η Ελλάδα τα έξι τελευταία χρόνια, τότε ψηφίστε ξανά τον κ. Καραμανλή»

Από την άλλη ο τότε πρωθυπουργός επανέλαβε ότι ακολουθούν δύο δύσκολα χρόνια και προσπάθησε να αποδομήσει τον αντίπαλό του λέγοντας ότι είναι«ανεύθυνο να αναδειχθεί μια κυβέρνηση τάζοντας λαγούς και πετραχήλια, μοιράζοντας ακάλυπτες επιταγές».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play