Έρευνα κορωνοϊός: Γιατί όσοι φορούν γυαλιά είναι λιγότερο πιθανό να κολλήσουν
Πολύ ευχάριστα είναι τα νέα για όσους φορούν γυαλιά σε σχέση με τον κορωνοϊό, αρκεί να επιβεβαιωθεί νέα έρευνα που κυκλοφόρησε για την Covid-19. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, είναι μειωμένος ο κίνδυνος να κολλήσει κάποιος κορωνοϊό αν φοράρει γυαλιά.
Με βάση την ίδια έρευνα, ο κίνδυνος είναι μειωμένος τουλάχιστον δύο (ίσως και τρεις) φορές μικρότερο, σε σύγκριση με όσους δεν πάσχουν από κάποια διαθλαστική ανωμαλία για να χρειάζεται να φορούν γυαλιά. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό;
Η νέα μελέτη δίνει μία πιθανή εξήγηση για το γεγονός αυτό. Όπως είναι γνωστό, ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται κυρίως από τα μολυσμένα σταγονίδια που εκτοξεύονται από τους πάσχοντες από αυτόν με την ομιλία, τον βήχα ή το φτάρνισμα. Όταν τα εισπνέουμε ή επίσης όταν μολύνουμε τα χέρια μας πιάνοντας αντικείμενα και ύστερα φέρνοντάς τα στα μάτια, τη μύτη ή το στόμα μας, ο φαύλος κύκλος της μόλυνσης συνεχίζεται. Εδώ έρχονται στην εξίσωσή μας τα γυαλιά, καθώς οι χρήστες τους αγγίζουν λιγότερο συχνά το πρόσωπό τους, αναφέρει η Mirror.
Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 304 ασθενείς που νοσηλεύονταν λόγω κορονοϊού σε νοσοκομείο της Ινδίας. Οι 223 από αυτούς ήσαν άνδρες, ενώ η ηλικία των συμμετεχόντων κυμαινόταν από 10 έως 80 ετών.
Οι ερευνητές τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ειδικά ερωτηματολόγια για την όραση και τη χρήση διορθωτικών γυαλιών. Συνολικά το 19% ανέφεραν ότι φορούσαν καθημερινά διορθωτικά γυαλιά. Ωστόσο το συνολικό ποσοστό των Ινδών που φορούν διορθωτικά γυαλιά ανέρχεται σε 40%. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους, προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο μέσος άνθρωπος συνηθίζει να αγγίζει το πρόσωπό του κατά μέσον όρο 23 φορές την ώρα και τα μάτια του κατά μέσον όρο 3 φορές την ώρα.
Ίσως λοιπόν τα γυαλιά μειώνουν τον κίνδυνο να μολυνθούμε από τον κορωνοϊό, επειδή μας εμποδίζουν να αγγίζουμε τόσο συχνά τα μάτια μας, υποστηρίζουν. Σε κάθε περίπτωση, ένα από τα μέτρα που όλοι πρέπει να λαμβάνουμε, είτε φοράμε γυαλιά είτε όχι, είναι να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας αν πρώτα δεν σαπουνίσουμε ή απολυμάνουμε τα χέρια μας. Μαζί με τη χρήση μάσκας και τις ορθές αποστάσεις, αυτά παραμένουν τα κλασικά «όπλα» απέναντι στον ιό.
Η νέα μελέτη δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί από επιτροπή ειδικών ώστε να δημοσιευθεί σε κάποια ιατρική επιθεώρηση, αλλά μπορούμε να τη διαβάσουμε στην ιστοσελίδα medRxiv.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας