Μητσοτάκης Bloomberg: Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός για την άρση του lockdown και το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Συνέντευξη στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ελπίζω πως κάποια στιγμή και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό τύπο πιστοποιητικού εμβολιασμού για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» δήλωσε στον δημοσιογράφο John Micklethwait ο πρωθυπουργός.
Όπως επισήμανε «ουσιαστικά ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού θα επιτρέπει την είσοδο στην Ελλάδα, χωρίς να χρειάζεται να επιδείξει κανείς αρνητικό τεστ Covid ή να υποστεί περιορισμούς καραντίνας».
«Βλέπω πως πολλά κράτη- μέλη της Ε.Ε. ενδιαφέρονται να διερευνήσουν περαιτέρω αυτή την ιδέα. Και πιστεύω πως ο λόγος είναι ότι οι πολίτες τους επιθυμούν να ταξιδέψουν και θέλουν να διευκολύνουν τα ταξίδια όσο το δυνατόν περισσότερο, κυρίως κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Αυτή την στιγμή, προτεραιότητά μας είναι ο εμβολιασμός των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών. Στη συνέχεια θα περάσουμε στους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα. Όταν θα έχουν εμβολιαστεί αυτές οι δύο πληθυσμιακές κατηγορίες, τότε θα θέσουμε και τις προτεραιότητες ως προς τον εμβολιασμό. Αλλά, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέχρι τότε θα έχουμε περισσότερα εμβόλια και θα είμαστε σε θέση να τα χορηγούμε ανάλογα με την ζήτηση στην Ελλάδα. Ελπίζουμε πως το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού», τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας παράλληλα πως «προχωράμε τη διαδικασία εμβολιασμού με γρηγορότερους ρυθμούς σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
«Έχουμε καταστήσει την Ελλάδα έναν πιο ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις από το εξωτερικό. Πολλοί επενδυτές στρέφονται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και θέλουμε να είμαστε εξαιρετικά συνεπείς όσον αφορά τα σήματα που στέλνουμε στις αγορές» δήλωσε επίσης ο Πρωθυπουργός, ο οποίος απαντώντας για τις συνέπειες του lockdown στην ελληνική οικονομία, ανέφερε: «Στηρίξαμε τις θέσεις εργασίας. Δεν έχει σημειωθεί αύξηση στα ποσοστά ανεργίας ως αυτή τη στιγμή, κάτι που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Στόχος μας είναι πάντα να διατηρούμε την παραγωγική βάση της οικονομίας άθικτη, ώστε να μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα όσο πιο γρήγορα γίνεται».
«Καταφέραμε να κρατήσουμε το λιανεμπόριο ανοιχτό για τρεις εβδομάδες τον Ιανουάριο, με πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία. Ελπίζω λοιπόν πως μετά τον Φεβρουάριο, που θα είναι δύσκολος, ο Μάρτιος θα είναι καλώς εχόντων των πραγμάτων ένας καλύτερος μήνας», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφορικά με την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, όπως υπενθύμισε ο κ. Μητσοτάκης, «είχαμε πει ότι πρόκειται να το κάνουμε, και με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε απόλυτα ότι τηρούμε τον λόγο μας».
«Θα αποπληρώσουμε 3,3 δισεκατομμύρια πρόωρα, από ένα σύνολο 5,1 δισεκ. που έχουμε δανειστεί από το ΔΝΤ. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να είμαστε συνεπείς με τις αγορές. Μας έχουν επιβραβεύσει με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Προφανώς αυτό συνδέεται και με τη σημαντική ρευστότητα που είναι διαθέσιμη αλλά πιστεύω ότι αποτελεί και ψήφο εμπιστοσύνης στην ικανότητα αυτής της κυβέρνησης να υλοποιεί πραγματικές μεταρρυθμίσεις εν μέσω πανδημίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να σχολιάσει και την ανάληψη της πρωθυπουργίας της Ιταλίας από τον Mario Draghi: «αποτελεί μια εξαιρετική εξέλιξη για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τυγχάνει να τον γνωρίζω προσωπικά, διότι τον συνάντησα κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης. Πιστεύω ότι κομίζει τεράστια αξιοπιστία. Θα φέρει τεράστια αξιοπιστία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Και πιστεύω ξεκάθαρα ότι υπάρχει κοινή ατζέντα (με την Ελλάδα), μια μεταρρυθμιστική ατζέντα, την οποία είμαι βέβαιος ότι θα υλοποιήσει από την πλευρά του για την Ιταλία. Υπάρχουν κάποια κοινά σημεία με την Ελλάδα: Ο πράσινος μετασχηματισμός, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συνέργειες όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας γενικότερα».
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Πρωθυπουργού, σε ανεπίσημη μετάφραση:
John Micklethwait: Μαζί μας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξή σας στο Bloomberg. Χαίρομαι πολύ που σας βλέπω. Αναρωτιόμουν και θα ήθελα να ξεκινήσω με το καλοκαίρι. Πολύς κόσμος, εμού συμπεριλαμβανομένου, θα ήθελε να έρθει στην Ελλάδα. Τι είδους σύστημα θα εφαρμοστεί για αυτούς που θα έχουν εμβολιαστεί; Θα υπάρξουν και άλλες συμφωνίες όπως αυτή που επίκειται με το Ισραήλ, η οποία προβλέπει πως τα άτομα που θα έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν σχεδόν αυτόματα να διέλθουν στην Ελλάδα;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Ήμουν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που έθιξε το θέμα ενός ενιαίου ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο θα διευκολύνει τα ταξίδια, όταν θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού.
Ουσιαστικά ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού θα επιτρέπει την είσοδο στην Ελλάδα, χωρίς να χρειάζεται να επιδείξει κανείς αρνητικό τεστ Covid ή να υποστεί περιορισμούς καραντίνας. Και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε στο ίδιο πλαίσιο στο οποίο συμφωνήσαμε επί της αρχής και με το Ισραήλ. Θα γίνεται αποδεκτό αυτό το πιστοποιητικό εμβολιασμού, με στόχο να διευκολύνουμε τα ταξίδια από το Ισραήλ στην Ελλάδα. Και ελπίζω πως κάποια στιγμή και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό τύπο πιστοποιητικού εμβολιασμού για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Ο κόσμος θα θέλει να ταξιδέψει. Για μένα δεν είναι λογικό να μην διευκολύνουμε τα ταξίδια- στον βαθμό βέβαια που θα νιώθουμε άνετα να καλωσορίσουμε αυτούς που θα έχουν εμβολιαστεί.
Για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί το πιο πιθανό σενάριο είναι πως θα τους ζητείται μια μορφή αρνητικού τεστ. Αλλά για όσους θα έχουν εμβολιαστεί, θέλουμε να τους διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Βλέπω πως πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ ενδιαφέρονται να διερευνήσουν περαιτέρω αυτή την ιδέα. Και πιστεύω πως ο λόγος είναι ότι οι πολίτες τους επιθυμούν να ταξιδέψουν και θέλουν να διευκολύνουν τα ταξίδια όσο το δυνατόν περισσότερο, κυρίως κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.
John Micklethwait: Έχετε αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις για προορισμούς τους οποίους ο κόσμος θέλει να επισκεφθεί την Ελλάδα; Για τα νησιά; Θα εμβολιάσετε πρώτα αυτόν τον πληθυσμό; Δίνετε προτεραιότητα στην οικονομία κατά τον καθορισμό των προτεραιοτήτων εμβολιασμού;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, η Ελλάδα σε γενικές γραμμές τα πήγε καλύτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας, κάτι που ήταν απροσδόκητο κατά μία έννοια δεδομένου ότι η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με την πανδημία, με ένα υποχρηματοδοτημένο σύστημα υγείας.
Αν κοιτάξει, όμως κανείς τα στατιστικά τα πήγαμε καλύτερα σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Και προχωράμε τη διαδικασία εμβολιασμού με γρηγορότερους ρυθμούς σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για μια απολύτως ψηφιοποιημένη διαδικασία, γεγονός που προκάλεσε έκπληξη και σε πολλούς Έλληνες. Και μέχρι στιγμής ήμασταν σε θέση να εμβολιάσουμε τους πολίτες με ένα σχετικά γρήγορο ρυθμό. Βεβαίως εξαρτόμαστε σε πολύ σημαντικό βαθμό από τον αριθμό των εμβολίων που λαμβάνουμε από την Ευρώπη. Αναμένω αύξηση στον αριθμό των εμβολίων που θα λάβουμε από το δεύτερο τρίμηνο.
Αυτή την στιγμή, προτεραιότητά μας είναι ο εμβολιασμός των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών. Στη συνέχεια θα περάσουμε στους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα. Όταν θα έχουν εμβολιαστεί αυτές οι δύο πληθυσμιακές κατηγορίες, τότε θα θέσουμε και τις προτεραιότητες ως προς τον εμβολιασμό. Αλλά, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέχρι τότε θα έχουμε περισσότερα εμβόλια και θα είμαστε σε θέση να τα χορηγούμε ανάλογα με την ζήτηση στην Ελλάδα.
Ελπίζουμε πως το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού. Να σας υπενθυμίσω πως ανοίξαμε τον τουρισμό μας και πέρσι και το κάναμε με απόλυτα ασφαλή τρόπο.
Και μάλιστα πέρσι το καλοκαίρι, δεν είχαμε στη διάθεσή μας τα εργαλεία που έχουμε σήμερα. Δεν υπήρχε το εμβόλιο και σε ό,τι αφορά τα τεστ, είχαμε περιορισμένο αριθμό στην διάθεσή μας. Τώρα έχουμε και την προστασία του εμβολίου αλλά και μεγαλύτερη δυνατότητα διεξαγωγής τεστ, πράγμα που είναι βέβαια εξαιρετικά σημαντικό όταν επιχειρείς να ανοίξεις τη χώρα στον τουρισμό.
John Micklethwait: Υπό αυτή την έννοια, είστε ενοχλημένος με την Ευρωπαϊκή Ένωση; Η Ελλάδα τα πήγε εξαιρετικά καλά στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας. Και τώρα με τον εμβολιασμό είστε περίπου στο 6% του πληθυσμού. Αλλά λόγω της αργής εισαγωγής εμβολίων στην χώρα φαίνεται πως υπάρχει θέμα προσφοράς εμβολίων και φαίνεται πως για αυτό ευθύνονται οι Βρυξέλλες. Σε τι βαθμό θεωρείτε πως ευθύνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω υπάρξει ένθερμος υποστηρικτής της ιδέας ότι θα έπρεπε η Ευρώπη να αγοράσει τα εμβόλια σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη συνέχεια να τα διανείμει σε όλα τα κράτη- μέλη σε βάση αναλογικά με τον πληθυσμό τους. Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό η Ευρώπη δεν κάνει διάκριση ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχές χώρες, μεγάλες χώρες και μικρές χώρες.
Ως μια μεσαίου μεγέθους χώρα, είμαστε ωφελημένοι από την προσέγγιση αυτή. Βεβαίως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξαν ζητήματα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος. Και πιστεύω πως η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με γενναιότητα ανέλαβε το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογούσε.
Τώρα θα πρέπει να κοιτάμε μπροστά και να βεβαιωθούμε πως όταν έχουμε την έγκριση και για τα άλλα εμβόλια, η διαδικασία έγκρισης θα γίνει πολύ- πολύ γρήγορα και δεν θα μείνουμε πίσω σε σχέση με άλλες χώρες ως προς το πόσο γρήγορα θα λάβουμε τα εμβόλια.
Είμαι σίγουρος πως και στις Βρυξέλλες, σε διοικητικό επίπεδο, σε γραφειοκρατικό επίπεδο, έχουμε διδαχθεί από αυτό που συνέβη και θα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, ώστε τον Μάρτιο, τον Απρίλιο με την έγκριση των νέων εμβολίων, να μην έχουμε περαιτέρω καθυστερήσεις παράδοσης στα κράτη μέλη. Εχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πολύ περισσότερα εμβόλια από αυτά που κάνουμε τώρα και υπάρχουν και οι υποδομές. Το θέμα είναι απλώς να φτάσουν στα χέρια μας τα εμβόλια. Στο τέλος της μέρας, αυτό είναι μια Ευρωπαϊκή απόφαση.
John Micklethwait: Μπορείτε να μας δώστε μια εικόνα του οικονομικού κόστους που συνεπάγεται αυτό; Αντιλαμβάνομαι πως το πρώτο τρίμηνο διαφαίνεται δύσκολο για την Ελλάδα και η έλλειψη εμβολίων είναι σημαντικός παράγοντας.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κάθε φορά που κλείνει η οικονομία, το τίμημα είναι μεγάλο. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα. Δεν είναι κάτι διαφορετικό. Θα έχουμε μεγάλη ύφεση το 2020.
Και η εικόνα του πρώτου τριμήνου δεν θα είναι όσο καλή αναμέναμε πριν από δύο μήνες. Αλλά και πάλι, δεν διαφέρουμε (από άλλες χώρες) ως προς αυτό, δεν αποτελούμε εξαίρεση. Αν μη τι άλλο αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε κατά κάποιο τρόπο σε ένα τρίτο lockdown. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, σε δύο εβδομάδες θα έχει σημειωθεί σημαντική μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων.
Τότε θα είμαστε σε θέση να επεξεργαστούμε το σενάριο ανοίγματος της οικονομίας η οποία σε σημαντικό βαθμό εξαρτάται από το λιανικό εμπόριο. Προφανώς, κάθε φορά που κλείνει το λιανεμπόριο, το ΑΕΠ της χώρας υφίσταται σημαντικό πλήγμα.
Αλλά στηρίξαμε επίσης τα εισοδήματα. Στηρίξαμε τις θέσεις εργασίας. Δεν έχει σημειωθεί αύξηση στα ποσοστά ανεργίας ως αυτή τη στιγμή, κάτι που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Στόχος μας είναι πάντα να διατηρούμε την παραγωγική βάση της οικονομίας άθικτη, ώστε να μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα όσο πιο γρήγορα γίνεται. Καταφέραμε να κρατήσουμε το λιανεμπόριο ανοιχτό για τρεις εβδομάδες τον Ιανουάριο, με πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία. Ελπίζω λοιπόν πως μετά τον Φεβρουάριο, που θα είναι δύσκολος, ο Μάρτιος θα είναι καλώς εχόντων των πραγμάτων ένας καλύτερος μήνας.
Αλλά άλλες χώρες βρίσκονται σε πολύ αυστηρότερο lockdown αυτή την στιγμή. Το πρώτο τρίμηνο θα είναι δύσκολο. Όμως ευελπιστώ πως κατά κάποιο τρόπο θα ακολουθήσει ισχυρή ανάκαμψη στο δεύτερο τρίμηνο του 2021.
John Micklethwait: Θα επανέλθω στο θέμα αυτό σε λίγο. Θεωρείτε πως αυτό θα είναι το τελευταίο lockdown για την Ελλάδα;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σίγουρα το ελπίζω. Και θα σας εξηγήσω το γιατί. Καταρχάς, χτίζουμε ένα εμβολιαστικό τείχος. Δεν εμβολιάζουμε χωρίς προτεραιότητες. Εμβολιάζουμε τους πιο ευάλωτους, τα άτομα που είναι πιθανότερο να χρειαστούν κλίνη ΜΕΘ ή και να χάσουν τη ζωή τους. Πάντα η πρόκληση ήταν να μην υπάρξει μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας.
Εμβολιάζουμε κατά προτεραιότητα ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στο σύστημα υγείας. Και αυτό θα έχει ορατά αποτελέσματα από τον Μάρτιο. Και σίγουρα έχουμε και το επιπρόσθετο πλεονέκτημα του καιρού. Ο καιρός στην Ελλάδα θα βελτιωθεί γρηγορότερα σε σχέση με το Λονδίνο, όπου υποθέτω ότι βρίσκεστε.
Επομένως, με την έλευση του Απριλίου προστίθεται και ο παράγοντας της εποχικότητας του ιού. Το γνωρίζουμε από πέρσι. Επομένως, ναι, θεωρώ πως από τον Απρίλιο η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά ως προς τη μεταδοτικότητα του ιού.
John Micklethwait: Μιλώντας για τις θετικές εξελίξεις, αναρωτιόμουν εάν μπορείτε να επιβεβαιώσετε ότι θα αποπληρώσετε, πρόωρα, το δάνειο του ΔΝΤ. Νομίζω έχετε αναφερθεί σε αποπληρωμή 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα περίπου πέντε δισεκατομμύρια δολάρια που έχετε δανειστεί. Ισχύει ακόμα αυτό;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, ισχύει. Θα αποπληρώσουμε 3,3 δισεκατομμύρια πρόωρα, από ένα σύνολο 5,1 δισεκ. που έχουμε δανειστεί από το ΔΝΤ. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να είμαστε συνεπείς με τις αγορές. Μας έχουν επιβραβεύσει με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Προφανώς αυτό συνδέεται και με τη σημαντική ρευστότητα που είναι διαθέσιμη αλλά πιστεύω ότι αποτελεί και ψήφο εμπιστοσύνης στην ικανότητα αυτής της κυβέρνησης να υλοποιεί πραγματικές μεταρρυθμίσεις εν μέσω πανδημίας.
Έχουμε καταστήσει την Ελλάδα έναν πιο ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις από το εξωτερικό. Πολλοί επενδυτές στρέφονται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και θέλουμε να είμαστε εξαιρετικά συνεπείς όσον αφορά τα σήματα που στέλνουμε στις αγορές. Επομένως, όσον αφορά την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, είχαμε πει ότι πρόκειται να το κάνουμε, και με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε απόλυτα ότι τηρούμε τον λόγο μας.
John Micklethwait: Σε τι βαθμό πιστεύετε ότι αλλάζει η εικόνα της Ελλάδας; Όταν αναλάβατε την εξουσία κάποιοι σε χώρες όπως η Γερμανία υποτιμούσαν την Ελλάδα και έλεγαν ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί σωστά τα ζητήματα. Τώρα έχετε αυτή τη σχετικά καλή επίδοση στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, στην ανάπτυξη, σε άλλους τομείς. Έχετε κάποιο στόχο κατά νου; Και πόσο σημαντική είναι η τοποθέτηση του Mario Draghi στην Ιταλία, σε ό,τι αφορά την αλλαγή της φήμης που έχει η Νότια Ευρώπη;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι σημαντικό ότι σε διάστημα 18 μηνών -τόσο βρισκόμαστε στην εξουσία- έχουμε αντιμετωπίσει αρκετές κρίσεις ταυτόχρονα, όχι μονάχα την πανδημία. Είχαμε τη μεταναστευτική κρίση. Είχαμε μία κρίση με την Τουρκία. Και αντιμετωπίσαμε πιστεύω με επιτυχία όλες αυτές τις κρίσεις.
Πιστεύω επίσης ότι δεν έχουμε στείλει ένα σήμα μόνο εκτός των συνόρων, αλλά και στους Έλληνες, ότι αυτό το ελληνικό κράτος, που πάντοτε θεωρούνταν αναποτελεσματικό και γραφειοκρατικό, με τη σωστή διαχείριση μπορεί να έχει αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών. Έχουμε προχωρήσει, με μεγάλη αποφασιστικότητα και προς τη σωστή κατεύθυνση, στην ψηφιοποίηση του ελληνικού κράτους. Οι πολίτες το εκτιμούν πραγματικά.
Και για πρώτη φορά υπάρχει η αίσθηση ότι το κράτος πραγματικά συμπαραστέκεται στους πολίτες, τους βοηθά πραγματικά, τους υποστηρίζει, ειδικά τους πιο ευάλωτους. Άρα, πιστεύω ότι αυτό βοηθά το brand της Ελλάδας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Όσον αφορά τη δεύτερη ερώτησή σας, πιστεύω ότι η τοποθέτηση του Mario Draghi στο αξίωμα του Πρωθυπουργού της Ιταλίας αποτελεί μια εξαιρετική εξέλιξη για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τυγχάνει να τον γνωρίζω προσωπικά, διότι τον συνάντησα κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης.
Πιστεύω ότι κομίζει τεράστια αξιοπιστία. Θα φέρει τεράστια αξιοπιστία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Και πιστεύω ξεκάθαρα ότι υπάρχει κοινή ατζέντα (με την Ελλάδα), μια μεταρρυθμιστική ατζέντα, την οποία είμαι βέβαιος ότι θα υλοποιήσει από την πλευρά του για την Ιταλία. Υπάρχουν κάποια κοινά σημεία με την Ελλάδα: Ο πράσινος μετασχηματισμός, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ευρύτερες συνέργειες στον τομέα της ενέργειας.
Επομένως, ναι, πιστεύω ότι θα κάνει πολλά ώστε να αλλάξουν τα στερεότυπα σχετικά με τον (ευρωπαϊκό) Βορρά και τον Νότο, που εκτιμώ ότι αποτελούν κληροδότημα της προηγούμενης δεκαετίας. Πιστεύω ότι αυτή τη νέα δεκαετία πρέπει να υιοθετήσουμε μία εντελώς διαφορετική οπτική γωνία και πρόθεσή μου είναι να κάνουμε αυτή τη δεκαετία μια περίοδο με μεγάλες επιτυχίες για την Ελλάδα, μία χώρα με αυτοπεποίθηση και με επιδόσεις πάνω και πέρα από τα τυπικά χαρακτηριστικά της.
Έχουμε υποβάλει το σχέδιό μας για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στις Βρυξέλλες. Έχει τύχει πολύ θετικής υποδοχής από τους θεσμούς (της ΕΕ) στις Βρυξέλλες. Συνεπώς τώρα έχουμε μία επιπρόσθετη δύναμη πυρός. Έχουμε επιπρόσθετα κεφάλαια, ευρωπαϊκά δημόσια κεφάλαια, προκειμένου να στηρίξουμε τα φιλόδοξα έργα μεταρρύθμισης και μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας.
John Micklethwait: Δεν θα ήταν συνέντευξη για την Ελλάδα εάν δεν ρωτούσαμε σε κάποιο σημείο για την Τουρκία. Είχατε δυσκολίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία σας την προηγούμενη εβδομάδα αναφερθήκατε στο ενδεχόμενο η Αθήνα να γίνει το κέντρο μίας Ανατολικής Μεσογείου όπου τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Παρά ταύτα, έχετε το ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, όπου η υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φαίνεται ιδιαίτερα ενθουσιώδης για την εφαρμογή τους. Πιστεύετε ότι η Τουρκία, υπό την ηγεσία Erdogan, μπορεί να γίνει ποτέ ένας πραγματικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το 2020 ήταν δύσκολο σε ό,τι αφορά την Τουρκία, με πολλή ένταση. Ευελπιστώ ότι το 2021 θα είναι μια καλύτερη χρονιά. Πιστεύω ότι έχουμε καταστήσει απολύτως σαφές στην Τουρκία ότι οι εξελίξεις σε διμερές επίπεδο θα επηρεάσουν επίσης την ευρύτερη σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι κυρώσεις δεν είναι ποτέ αυτοσκοπός, αλλά πιστεύω ότι η απειλή επιβολής κυρώσεων, εφόσον είναι αξιόπιστη, μπορεί να αναγκάσει κράτη να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους. Αυτό ελπίζω ότι θα συμβεί όσον αφορά την Τουρκία.
Έχει ενεργοποιηθεί εκ νέου το μοντέλο των διερευνητικών επαφών ώστε να επιλύσουμε τη μία κύρια διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε δει κάποιους μήνες με χαμηλότερη ένταση, κάτι που ασφαλώς είναι ευπρόσδεκτο, και ευελπιστώ ότι θα συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο.
Βάσει γεωγραφίας θα είμαστε πάντοτε γείτονες με την Τουρκία. Έχουν υπάρξει περίοδοι πολύ καλών σχέσεων, παρά το γεγονός ότι κάποια ζητήματα δεν έχουν λυθεί.
Συνεπώς ελπίζω ότι το 2021 θα είναι καλύτερη χρονιά. Αλλά ταυτόχρονα σκοπεύουμε να ενισχύσουμε τις συμμαχίες μας, να συγκροτήσουμε συμμαχίες με μία ομάδα χωρών που σκέφτονται με παρόμοιο τρόπο με εμάς, που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο. Έχουμε αποδείξει ότι σύνθετα ζητήματα οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μπορούν να διευθετηθούν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Υπογράψαμε δύο συμφωνίες, με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Άρα είναι κάτι που μπορεί να γίνει, δεν υπάρχει διένεξη που να μην μπορεί να λυθεί εάν σεβόμαστε τις σχέσεις καλής γειτονίας και πιστεύουμε θεμελιωδώς στην αξία του Διεθνούς Δικαίου. Ελπίζω ότι σε κάποιο σημείο θα μπορέσουμε να βρούμε κοινό τόπο με την Τουρκία σε αυτό το θέμα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας