Ιταλία κυβέρνηση: Ο Μάριο Ντράγκι αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας
Ο Μάριο Ντράγκι, ο Ιταλός οικονομολόγος και τραπεζικός, αναμένεται να αποδεχθεί να υπηρετήσει ως πρωθυπουργός της Ιταλίας το 2021, έχοντας εξασφαλίσει ευρεία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, καθώς εκλήθη για να βγάλει την εν λόγω ευρωπαϊκή χώρα από την πολιτική παράλυση που τη χτύπησε και πάλι, αλλά αυτή την φορά εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Τελική ευθεία για τον Ντράγκι», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος του σημερινού φύλλου της Corriere della Sera, ενώ η Il Messaggero αναγγέλλει τη «Γέννηση της Κυβέρνησης Ντράγκι».
Ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να μεταβεί στο Κυρηνάλιο για να γνωστοποιήσει επισήμως την αποδοχή των πρωθυπουργικών καθηκόντων στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος τον επέλεξε για να διαδεχθεί τον Τζουζέπε Κόντε, εξαναγκασθέντα σε παραίτηση μετά τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού.
Ο Μάριο Ντράγκι ενδέχεται να ανακοινώσει τη σύνθεση της κυβέρνησής του και να ορκισθεί μέχρι την Κυριακή, για να επιστρέψει στις αρχές της εβδομάδας και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το ιταλικό κοινοβούλιο, την ώρα που η Ιταλία πλήττεται σκληρά από την υγειονομική κρίση και σοβαρή ύφεση.
Από την ώρα που ο Σέρτζιο Ματαρέλα προσέφυγε σε αυτόν στις 3 Φεβρουαρίου, ο Μάριο Ντράγκι πραγματοποίησε διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, που του επέτρεψαν να συγκροτήσει μια ετερόκλητη πλειοψηφία που ξεκινά από το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα και φθάνει μέχρι την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι περνώντας από το δεξιό κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Να σημειωθεί πως η Ιταλία πλησιάζει το όριο των 100.000 νεκρών από κορωνοϊό και παράλληλα κατέγραψε πτώση του ΑΕΠ από τις μεγαλύτερες στην Ευρωζώνη, με μια βουτιά της τάξεως του 8,9%. Η τρίτη οικονομία της ζώνης του ευρώ εξαρτάται από τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, η εκταμίευση των οποίων εξαρτάται με τη σειρά της από την παρουσίαση στις Βρυξέλλες λεπτομερούς προγράμματος δαπανών.
«Ο κορωνοϊός επιδείνωσε την κρίση και η Ιταλία συνεχίζει να είναι ο ασθενής της Ευρώπης», δήλωσε ο Φάμπιο Παμόλι, καθηγητής Οικονομίας στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου. Επί σειρά ετών, η Ιταλία έχει συγκεντρώσει ένα κολοσσιαίο χρέος ύψους 2.600 δισεκατομμυρίων ευρώ, που μεταφράζεται σε 158% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στο τέλος του 2020.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας