Φόρουμ Φιλίας: Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν των «7» με αποδέκτη την Τουρκία

Φόρουμ Φιλίας: Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν των «7» με αποδέκτη την Τουρκία
Φόρουμ Φιλίας: Ιδιαίτερα ικανοποιημένες δηλώνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Την ικανοποίησή του για το κοινό ανακοινωθέν που κυκλοφόρησε από το Φόρουμ Φιλίας δηλώνουν διπλωματικές πηγές. Συνολικά επτά χώρες το υπέγραψαν, τρεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ελλάδα, Κύπρος και Γαλλία) και τέσσερις Αραβικές (Αίγυπτος, Μπαχρείν, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα). Η ανακοίνωση ικανοποιεί πλήρως τις ελληνικές επιδιώξεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η ικανοποίηση της Αθήνας έγκειται στο γεγονός ότι το πρώτο ανακοινωθέν της πρώτης αυτής συνάντησης του Φόρουμ Φιλίας έχει «σαφείς αναφορές στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και την αποχή από απειλές ή χρήση βίας».

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό οι αναφορές αυτές φωτογραφίζουν την καταδίκη της ως τώρα συμπεριφοράς και στάσης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδίως στο Αιγαίο και το Κυπριακό.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, οι ανωτέρω χώρες επαναλαμβάνουν την προσήλωση τους στο Διεθνές Δίκαιο, ενώ παράλληλα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο Δίκαιο της Θάλασσας. «Η εν λόγω αναφορά αποτελεί δικαίωση των προσπαθειών της χώρας μας να εμπεδωθεί στην περιοχή, αλλά και διεθνώς, η θέση ότι τα ζητήματα που αφορούν την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να βασίζονται αποκλειστικά στο Δίκαιο της Θάλασσας» υπογραμμίζουν οι κύκλοι της ελληνικής διπλωματίας.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι μετά την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, καθώς και την επίτευξη συμφωνίας με την Αλβανία για την παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όλο και περισσότερες χώρες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου επιθυμούν να προβούν σε σχετικές οριοθετήσεις, στη βάση πάντα του Δικαίου της Θάλασσας.

Σημειώνεται στο πλαίσιο αυτό η ειδική αναφορά στην ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων των χωρών της περιοχής, όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.

Ακόμα υπογραμμίζεται η ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, της ανεξαρτησίας τους, καθώς και η ανάγκη αποχής από πάσα απειλή (casus belli) ή χρήση βίας.

Αν και το ανακοινωθέν δεν κάνει ρητή μνεία σε συγκεκριμένες χώρες ή πρακτικές, είναι σαφές ότι οι εν λόγω αναφορές έχουν ως βασικό αποδέκτη τη μοναδική χώρα της περιοχής ή οποία συνεχίζει να μην αποδέχεται τις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, καθώς του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τονίζουν με νόημα οι πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.

Επίσης, προσθέτουν ότι αξίζει να τονιστεί το γεγονός ότι αναγνωρίζεται στην Ελλάδα ο σημαντικός της ρόλος ως γέφυρας μεταξύ από τη μία πλευρά της ευρύτερης περιοχής του Μασρέκ, που καλύπτει τις Αραβικές χώρες από την Αίγυπτο μέχρι και τον Κόλπο, και των Βαλκανίων και της υπόλοιπης Ευρώπης από την άλλη.

Οι διάφοροι τομείς συνεργασίας συμπεριλαμβάνουν όχι μόνο την ενέργεια και την πολιτική προστασία, αλλά και ιδιαίτερα ευαίσθητους τομείς, όπως ο διαθρησκειακός διάλογος και ο πολιτισμός. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται το πλαίσιο δημιουργίας ενός αντίβαρου, ιδιαίτερα στις Βαλκανικές χώρες, στην προώθηση ακραίων ιδεολογιών και ενός νεο-οθωμανικού αφηγήματος.

Τέλος, επισημαίνεται ο ανοιχτός χαρακτήρας της συνεργασίας αυτής, η οποία επιτρέπει την προσθήκη νέων συμμετεχόντων σε προσεχείς συναντήσεις, οι οποίοι, βεβαίως, δεν θα είναι απαραίτητα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή Αραβικές χώρες, αλλά που θα είναι χώρες που έχουν την ίδια προσέγγιση όσον αφορά τις ευρύτερες προκλήσεις της περιοχής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play