Χάρης Μυλωνάς: Βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των πολιτικών επιστημόνων με τη μεγαλύτερη επιρροή στις ΗΠΑ
Σπουδαία διάκριση για τον Χάρη Μυλωνά που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των πολιτικών επιστημόνων με την μεγαλύτερη επιρροή στις ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου George Washington, που κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, βρέθηκε στην 23η θέση της λίστας των ακαδημαϊκών με τη μεγαλύτερη επιρροή σύμφωνα με την ιστοσελίδα AcademicInfluence.com.
Η ιστοσελίδα, με αφορμή αυτά τα αποτελέσματα παρουσιάζει συνεντεύξεις με διάφορους πολιτικούς επιστήμονες, από τον Φράνσις Φουκουγιάμα (Stanford University) μέχρι την Τίντα Στόκπολ (Harvard University).
Σύμφωνα με ανταπόκριση της Λένας Αργύρη για την ΕΡΤ, στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Μυλωνάς ανέλυσε τον ρόλο που παίζει ο ορισμός της αμερικανικής ταυτότητας από τον εκάστοτε πρόεδρο στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσινγκτον, αλλά και την αυξανόμενη πολιτική πόλωση και τον εθνικό διχασμό που ταλανίζει τις ΗΠΑ. Ο Έλληνας καθηγητής αναφέρθηκε και στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ανακτηθεί η κοινωνική συνοχή μέσα από ένα πλαίσιο εθνικής ανασυγκρότησης.
«Όσα συνέβησαν τον τελευταίο καιρό στις ΗΠΑ αποτελούν μια ανοιχτή πληγή όσον αφορά την εθνική συνοχή της χώρας. (…) Το ερώτημα που ταλανίζει τη χώρα είναι σε ποιο βαθμό είναι η σημερινή κοινωνική διαίρεση κομματική ή αφορά τον εθνικό προσανατολισμό της χώρας; Αν είναι απλώς κομματική τότε ίσως δεν πρέπει να μας ανησυχεί τόσο πολύ, αν όμως είναι μια κρίση εθνικού προσανατολισμού τότε μπορεί να οδηγήσει σε ένα μακρόχρονο εθνικό διχασμό.
Παρατηρούμε εδώ και καιρό ότι πολλοί Αμερικανοί δεν είναι διατεθειμένοι να μιλήσουν σε υποστηρικτές της άλλης πλευράς, θεωρούν ότι ανήκουν σε διαφορετικές «φυλές». Σε ορισμένες περιπτώσεις η κομματική ταυτότητα φαίνεται να καθορίζει το περιεχόμενο της εθνικής ταυτότητας για ορισμένους πολίτες, με αποτέλεσμα να αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους διαφορετικά από άλλους Αμερικανούς. Η συνέχιση αυτής της κατάστασης δεν θα έχει καλό τέλος. (…) Πρέπει να μπει ένα τέλος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η ιστοσελίδα AcademicInfluence.com υποστηρίζει ότι η κατάταξή της διαφέρει από άλλες κατατάξεις που βασίζονται κυρίως σε υποκειμενικά δεδομένα, καθώς στηρίζεται σε αντικειμενικές μετρήσεις αλγόριθμων που σαρώνουν το διαδίκτυο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας