Αλέξης Τσίπρας: Αποτυχία της κυβέρνησης το lockdown μέσα στο lockdown

Αλέξης Τσίπρας: Αποτυχία της κυβέρνησης το lockdown μέσα στο lockdown
Αλέξης Τσίπρας: «Η ανακοίνωση ενός lockdown μέσα στο lockdown είναι η επισφράγιση της αποτυχίας της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του δεύτερου πανδημικού κύματος», ανέφερε στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σχολιάζοντας τις σημερινές εξελίξεις, σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην τηλεόραση του Alpha, o Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως: «Για πρώτη φορά άκουσα τον υπουργό Yγείας να λέει ότι θα εισηγηθεί στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Μέχρι τώρα ξέραμε ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγείται στην κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την ανακοίνωση των νέων περιοριστικών μέτρων έκανε λόγο για αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι οι σημερινές ανακοινώσεις αποτελούν επισφράγιση της κυβερνητικής αποτυχίας στη διαχείριση της πανδημίας.

Να αλλάξει ο σχεδιασμός – Έχει μολυνθεί από αλαζονεία

Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον Alpha τόνισε ότι «πρέπει να αλλάξει ο σχεδιασμός» και ζήτησε περισσότερα τεστ και άλλα μέτρα επιδημιολογικής επιτήρησης στους χώρους εργασίας, για την επαναλειτουργία των σχολείων κλπ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τον πρωθυπουργό για έλλειψη ενσυναίσθησης λέγοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης έχει μολυνθεί από την αλαζονεία της εξουσίας». Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα της Ικαρίας λέγοντας ότι είναι το δεύτερο ατόπημα στο οποίο υποπίπτει ο πρωθυπουργός παραβιάζοντας τα μέτρα που ο ίδιος εξαγγέλλει.

«Δεν πρόκειται περί ανεμελιάς και λάθους» τόνισε και πρόσθεσε ότι η εικόνα που εκπέμπει ο πρωθυπουργός είναι ότι δεν συναισθάνεται τι βιώνει σήμερα ο μέσος πολίτης. «Δεν καταλαβαίνει τον πόνο του μέσου πολίτη» συμπλήρωσε. Ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τα φοιτητικά συλλαλητήρια και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τόνισε ότι αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό της δημοκρατίας και σημείωσε ότι «δέχομαι το ρίσκο» σε σχέση με τους υγειονομικούς κινδύνους που επικαλείται η κυβέρνηση για να στηλιτεύσει την πραγματοποίηση των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας.

«Η δημοκρατία δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα»

«Μέτρα καταστολής ελευθεριών δεν μπορούν να γίνονται μόνιμα» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε την κυβέρνηση να αναστείλει το νομοθετικό της έργο που δεν αφορά στην πανδημία λέγοντας ότι η ίδια η κυβέρνηση με την πολιτική της και τα νομοσχέδιά της είναι ο «υποκινητής» αυτών των συγκεντρώσεων. Στα της οικονομίας ο κ. Τσίπρας επέμεινε στην ανάγκη διαγραφής μέρους του ιδιωτικού χρέους λέγοντας ότι «η μεσαία τάξη πηγαίνει στην κόλαση» και πρόσθεσε ότι «αυτό που συμβαίνει με αφορμή την πανδημία είναι μια μεγάλη αναδιάταξη στην αγορά και την αγορά εργασίας». Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για λουκέτο σε μία στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ δύο στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν πρόβλημα επιβίωσης.

Προς την κατεύθυνση αυτή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για ριζικό τρόπο αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους προς το δημόσιο και τις τράπεζες καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υπονομευτεί η προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας. «Μια οικονομία βυθισμένη στα χρέη δεν μπορεί να έχεις επενδύσεις και ρυθμούς ανάπτυξης» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τσίπρας πρότεινε ως λύση έναν «συνδυασμός πολλών δόσεων και διαγραφή μέρους του ονομαστικού χρέους» σε ότι αφορά το ιδιωτικό χρέος προς τα δημόσια ταμεία λέγοντας ότι «αν δεν πάμε σε διαγραφή 40-60% και 120 δόσεις δεν μπορεί να αποπληρωθεί αυτό το χρέος», ενώ σε ότι αφορά το ιδιωτικό χρέος προς τις τράπεζες είπε ότι είναι ένα άλλο θέμα αλλά και εκεί μπορούν να βρεθούν λύσεις όπως πχ η αναστολή πληρωμών για ένα διάστημα, η διαγραφή τόκων υπερημερίας κλπ.

Πανδημία ανισοτήτων

«Αν διαβλέπω μεγαλύτερο σκάνδαλο από τη συρρίκνωση της δημοκρατίας είναι το σκάνδαλο των τραπεζών. Έχουν ρευστότητα και δεν την διοχετεύουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα εκτίμησε ότι από τα κρίσιμα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας είναι το ιδιωτικό χρέος, ενώ το δημόσιο χρέος θα είναι από τα κρισιμότερα ζητήματα για την ευρωπαϊκή οικονομία το επόμενο διάστημα. «Η κριτική που κάναμε είναι ότι η κυβέρνηση δεν στήριξε εμπροσθοβαρώς επιχειρήσεις και νοικοκυριά» είπε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι θα έχουν πανδημία ανισοτήτων κοινωνικών καθώς «όταν φύγουμε από τον εφιάλτη για το αν θα ζήσουμε, θα έρθει ο εφιάλτης για το πως θα ζήσουμε».

Δεν είναι η ώρα να ζητήσω εκλογές

Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις ο κ. Τσίπρας για να δικαιολογήσει τα χαμηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε την εγκυρότητά τους για την πρόθεση ψήφου λέγοντας ότι «τούτη την ώρα κανείς δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι τα ευρήματα στην πρόθεση ψήφου ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο μέσος Έλληνας έχει στο μαυλό αν θα μπει στην εντατική και όχι τι θα ψηφίσει».

«Η ευρύτερη εικονα που έχω είναι ότι η πλειοψηφία των πολιτών έχει δυσφορία και οργή. Αν ήμουνα στη θέση του πρωθυπουργού δεν θα επαναπαυόμουνα» είπε ο κ. Τσίπρας εκτιμώντας ότι «έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση» και τόνισε ότι γι’ αυτό οι σύμβουλοι του κ. Μητσοτάκη έχουν σπεύσει να εισηγηθούν πρόωρες εκλογές. «Η επικοινωνιακή υπεροπλία έχει ένα όριο. Πιστεύω ότι έχει αρχίσει η φθορά. Ο πολιτικός χρόνος θα είναι συμπυκνωμένος. Αν ο Μητσοτάκης ακούσει τις εισηγήσεις των συμβούλων του για πρόωρες εκλογές πιστεύω ότι θα υποστεί τεράστιο εκλογικό σοκ. Δεν θα τον σώσουν οι δημοσκοπήσεις» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας λέγοντας ότι μετά την Ύβρι έρχεται η Νέμεσις.

Αν ο κ. Μητσοτάκης «φυγομαχήσει θα υποστεί δεινή εκλογική ήττα» ανέφερε και ο κ. Τσίπρας τόνισε ωστόσο ότι δεν «δεν θα ζητήσω εκλογές την ώρα που ο μέσος πολίτης αγωνιά για το αν θα ζήσει». «Δεν είναι η ώρα να ζητήσω εκλογές» είπε σπεύδοντας παράλληλα να διευκρινίσει ότι δεν είναι υπέρ της θεωρίας του «ώριμου φρούτου».

Σε ότι αφορά την πανεπιστημιακή αστυνομία και τη δημοσκοπική απήχηση που έχει το μέτρο ο κ. Τσίπρας τάχθηκε με τις προτάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας για ειδικό σώμα φύλαξης των πανεπιστημίων ενώ υποστήριξε ότι το μείζον θέμα είναι το «ρουσφέτι» της κας Κεραμέως στα ιδιωτικά κολέγια με τη μείωση κατά 25 χιλιάδων των εισακτέων στα ΑΕΙ και την εξίσωση των τριετών τίτλων των κολεγίων με τα πανεπιστημιακά πτυχία.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας είπε ότι «υπάρχει πρόβλημα σοβαρό σε κάποια πανεπιστήμια» σε ότι αφορά την ασφάλεια ωστόσο χαρακτήρισε το μέτρο της κυβέρνησης ως πυριταδαποθήκη μέσα στο χώρο των πανεπιστήμιων και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Φοβάμαι ότι θα βρεθούμε σε ανεξέλεκτες καταστάσεις γιατί μπορεί να έχουμε περιστατικά τύπου Κορκονέα». Σε ότι αφορά το ζήτημα της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα και το κείμενο στήριξης από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η τρομοκρατία δεν έχει θέσει στην δημοκρατία» ωστόο «οι νόμοι πρέπει να ισχύουν για όλους» και σημείωσε ότι «όποιος τοποθετείται υπέρ των δικαιώματων ενός κρατούμενου δεν σημαίνει ότι τοποθετείται υπέρ των πράξεων που έχει διαπράξει».

Οι καταγγελίες θα φέρουν κάθαρση

Σε ότι αφορά τις καταγγελίες για σεξουαλικά εγκλήματα και βία στον καλλιτεχνικό χώρο ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε «αμέριστη συμπαράσταση και ευγνωμονσύνη σε γυναίκες και άνδρες που βγήκαν να καταγγείλουν την κακοποίησή τους» λέγοντας ότι «είναι μια εξέλιξη που μπορεί να πονάει και να δημιουργεί εντάσεις» ωστόσο στο τέλος «θα ωθήσει τα πράγματα προς τα μπρος. Θα φέρει κάθαρση. Υποστήριξε παράλληλα ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές λέγοντας ότι «κάποια στερεότυπα πρέπει να σπάσουν» σε όλους τους χώρους και όχι μόνο στον καλλιτεχνικό χώρο, δηλώνοντας «υπέρμαχος της ανάγκης η ισότητα να γίνει πράξη παντού».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play