Νίκος Δένδιας: Συναντήθηκε με τον Γάλλο πρέσβη – Τι συζήτησαν

Νίκος Δένδιας: Συναντήθηκε με τον Γάλλο πρέσβη – Τι συζήτησαν
Νίκος Δένδιας: Το υπουργείο Εξωτερικών, όπως συνηθίζει, έκανε και σχετική ανάρτηση στο Twitter.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον πρέσβη της Γαλλίας στη χώρα μας Πατρίκ Μεζονάβ. Όπως ήταν αναμενόμενο, στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν θέματα σχετικά με την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Τwitter.

Επίσης, θυμίζουμε πως συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, πραγματοποίησε στο υπουργείο Εξωτερικών ο Νίκος Δένδιας, πριν από λίγες ημέρες. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, περιφερειακά ζητήματα, καθώς και η Ανατολική Μεσόγειος, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Τwitter.

Πάντως, το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου παραμένει υψηλά στη λίστα της εξωτερικής πολιτικής και η Ελλάδα φαίνεται πως προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία «καλή τη πίστει, με εποικοδομητικό πνεύμα» και χωρίς να προκαλεί, όπως έχει σημειώσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Και έχει ξεκαθαρίσει για μια ακόμα φορά ότι δεν συζητούνται θέματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Όπως έχει αναφέρει, «έχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από τον τελευταίο γύρο των διερευνητικών επαφών, οι οποίες σταμάτησαν με τουρκική υπαιτιότητα τον Μάρτιο του 2016» και «για τον λόγο αυτό έχουν πάρει μια μυθική διάσταση».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, οι διερευνητικές δεν είναι διαπραγματεύσεις, είναι άτυπες, δεν τηρούνται πρακτικά και καμία πλευρά δεν αναλαμβάνει υποχρεώσεις και δεσμεύσεις. «Ζήτημα των ενδεχόμενων μελλοντικών διαπραγματεύσεων θα είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία σε διαπραγματεύσεις, που τυχόν ακολουθήσουν τις διερευνητικές, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κείμενο συνυποσχετικού που θα υποβληθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

«Ευελπιστούμε ότι οι επαφές αυτές θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση», προσθέτει. «Ελπίζω ότι και η τουρκική πλευρά θα προσέλθει στις επαφές αυτές με αντίστοιχο πνεύμα. Διατηρούμε το αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, οπουδήποτε και οποτεδήποτε, όταν κριθεί σκόπιμο. Η συμπεριφορά της Τουρκίας καταστρατηγεί τις βασικές αρχές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και υπονομεύει τη συνοχή και την ενότητά της που είναι εκ των ων ουκ άνευ για την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά της».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play