ΠΟΥ για εμβόλια: Να μοιραστούν οι εταιρείες τα δεδομένα και την τεχνολογία για να αυξηθεί η παραγωγή τους
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) απευθύνει έκκληση στις φαρμακευτικές εταιρείες να σταματήσουν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, να συνεργαστούν διαμοιράζοντας τα δεδομένα και την υπάρχουσα τεχνολογία για να αυξηθεί η παραγωγή των εμβολίων.
Επίσης, ο ΠΟΥ ζήτησε παράλληλα από τις εταιρείες να στείλουν στον Οργανισμό τα στοιχεία των εμβολίων τους που βρίσκονται υπό έρευνα, ώστε ο Οργανισμός να προχωρήσει ταχύτερα στην έκδοση άδειας χρήσης έκτακτης ανάγκης που θα βοηθήσει όλες τις χώρες στην αδειοδότηση.
Ο επικεφαλής του Οργανισμού, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους προέτρεψε μάλιστα τις εταιρείες να εκδώσουν μη αποκλειστικές άδειες παραγωγής των εμβολίων τους, ώστε επιτρέψουν σε άλλους παραγωγούς να παρασκευάσουν το εμβόλιο τους με χρήση της πλατφόρμας που είχε χρησιμοποιηθεί προηγουμένως από τον ΠΟΥ για την επέκταση της πρόσβασης σε θεραπείες για τον ιό HIV και την ηπατίτιδα C, όπου οι επιστήμονες μοιράστηκαν γνώσεις, πνευματική ιδιοκτησία και δεδομένα.
Όπως αναφέρει η ανταπόκριση του Κώστα Δαβάνη για την ΕΡΤ από το Στρασβούργο, η ανταλλαγή αυτή των γνώσεων και δεδομένων, όπως σημείωσε ο ίδιος, θα μπορούσε να επιτρέψει την άμεση χρήση της ανεκμετάλλευτης παραγωγικής ικανότητας και να βοηθήσει στην οικοδόμηση πρόσθετων κατασκευαστικών μονάδων, ειδικά στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Η επέκταση της παραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο θα έκανε επίσης τις φτωχές χώρες να εξαρτώνται λιγότερο από τις δωρεές των πλούσιων χωρών.
Ο ΠΟΥ κάλεσε επιπλέον όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες να εντείνουν την συνεργασία τους για αύξηση της παραγωγικής ικανότητας των εμβολίων μιμούμενες το παράδειγμα της Sanofi που διέθεσε την παραγωγική της υποδομή για να υποστηρίξει την παραγωγή του εμβολίου της Pfizer και BioNTech.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός επανέλαβε παράλληλα την έκκληση, στις χώρες που ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των ηλικιωμένων να μοιραστούν δόσεις των εμβολίων με χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος καθώς μέχρι στιγμής τα τρία τέταρτα των εμβολιασμών έχουν γίνει σε μόλις 10 χώρες που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ περίπου 130 χώρες, με 2,5 δισεκατομμύρια πολίτες, δεν έχουν ακόμη χορηγήσει ούτε μία δόση.
Αναφορικά με τη μείωση των κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 13% η επικεφαλής τεχνικής διαχείρισης της πανδημίας Μαρία βαν Κερκοβε σημείωσε ότι οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων μεταξύ των οποίων η πιστή τήρηση των μέτρων υγιεινής, των μέτρων δημόσιας υγείας με την επιβολή περιορισμών αλλά και τον εμβολιασμό. Μάλιστα ενδεικτικό παράδειγμα καλής διαχείρισης και μείωσης κρουσμάτων αποτελεί η Ινδία του 1 δις κατοίκων που κατάφερε από τον Σεπτέμβριο και μέχρι σήμερα να μειώσει τα κρούσματα εβδομαδιαίως από 646.000 σε μόλις 91.000 και τους θανάτους από 14.816 σε 978.
Σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση του ΠΟΥ, ύστερα και από συνεδρίαση 2000 επιστημόνων πρόκειται να ξεκινήσουν μελέτες και κυρίως τυχαιοποιημένες μελέτες στις οποίες θα εξετάζεται ακοή και ο συνδυασμός χρήσης διαφορετικών εμβολίων, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει συνεργασία μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών και επιστημόνων.
Την ίδια ώρα στην αξιολόγηση για τη χορήγηση έγκρισης χρήσης έκτακτης ανάγκης του εμβολίου της AstraΖeneca που παράγεται στην Ινδία και την Κορέα θα προχωρήσει στις 15 Φεβρουαρίου ο ΠΟΥ, αφού πρώτα αξιολογήσει με τεχνικούς συμβούλους τα στοιχεία που του έχουν σταλεί.
Σε σχέση με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και την τοποθέτηση Ιαπώνων αξιωματούχων ότι οι αγώνες θα διεξαχθούν οπωσδήποτε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε την πεποίθηση πως τόσο η διοργανώτρια χώρα, όσο και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα αξιολογήσουν την κατάσταση με βάση την επιδημιολογική εικόνα και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να διεξαχθούν χωρίς κινδύνους για τους συμμετέχοντες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας