Εμβόλιο Pfizer: Δεν συνδέεται με θανάτους, λέει ο ΕΜΑ
Ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), στην οποία αναφέρθηκε στο αν σχετίζεται το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού με θανάτους ατόμων που έχουν εμβολιαστεί. Όπως ανέφερε εξέτασε τους θανάτους, ανάμεσά τους και κάποιων ηλικιωμένων, που καταγράφηκαν μετά την χορήγηση του εμβολίου και “κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα δεδομένα δεν δείχνουν ότι υπάρχει σύνδεση με τον εμβολιασμό με το Comirnaty και ότι τα περιστατικά δεν εγείρουν προβλήματα ασφαλείας”.
Στην πρώτη της ανακοίνωση για την ασφάλεια του εμβολίου αφότου ξεκίνησε η εκστρατεία εμβολιασμού στην ΕΕ τον Δεκέμβριο, ο ΕΜΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα δεδομένα “συνάδουν με το γνωστό προφίλ ασφαλείας του εμβολίου και δεν έχει εντοπιστεί καμία άλλη, νέα παρενέργεια”. Κάποιες σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο που έχουν αναφερθεί αναφέρονταν ήδη “ στις γνωστές παρενέργειες” του εμβολίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
“Τα πλεονεκτήματα του Comirnaty στην πρόληψη κατά της covid-19 εξακολουθούν να υπερτερούν όλων των κινδύνων και δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις συστάσεις που αφορούν τη χρήση του εμβολίου”, τόνισε ο ΕΜΑ. Μέχρι στιγμής η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων έχει εγκρίνει δύο εμβόλια κατά της covid-19, αυτό των Pfizer/BioNTech και αυτό της Moderna. Σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του για το εμβόλιο που έχουν αναπτύξει η AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Κάποιες χώρες, ανάμεσά τους η Νορβηγία, η Δανία, η Ισλανδία και η Σουηδία, έχουν αναφέρει θανάτους μετά τη χορήγηση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, όμως δεν έχει εντοπιστεί καμία άμεση σύνδεση με αυτό. Στη Νορβηγία έχουν καταγραφεί 33 θάνατοι ηλικιωμένων που είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου. Το Όσλο είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι δεν εντόπισε κάποια σύνδεση με το εμβόλιο, όμως συνέστησε στους Νορβηγούς γιατρούς να λαμβάνουν υπόψη τους την κατάσταση της υγείας των πιο ευάλωτων ασθενών τους προτού τους το χορηγήσουν.
Όσο για το ποια είναι τα δεδομένα για την ασφάλεια του Comirnaty:
Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες του Comirnaty κατά τη διάρκεια της δοκιμής ήταν συνήθως ήπιας έως μέτριας μορφής και παρουσίασαν βελτίωση μέσα σε λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Περιλάμβαναν πόνο και εξοίδηση στη σημείο της ένεσης, κόπωση, κεφαλαλγία, πόνο στους μυς και στις αρθρώσεις, ρίγη και πυρετό. Εμφανίστηκαν σε περισσότερα από 1 στα 10 άτομα.
Ερύθημα στο σημείο της ένεσης και ναυτία εμφανίστηκαν σε λιγότερα από 1 στα 10 άτομα. Οι μη συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες (εμφανίστηκαν σε λιγότερα από 1 στα 100 άτομα) περιλάμβαναν κνησμό στο σημείο της ένεσης, πόνο στα άκρα, διογκωμένους λεμφαδένες, δυσκολία στον ύπνο και αίσθημα αδιαθεσίας. Η αδυναμία μυών στη μία πλευρά του προσώπου (οξεία περιφερική παράλυση του προσώπου ή προσωποπληγία) εμφανίστηκε σπάνια σε λιγότερα από 1 στα 1 000 άτομα.
Με το Comirnaty έχουν εμφανιστεί αλλεργικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένου πολύ μικρού αριθμού περιστατικών σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων (αναφυλαξία) που παρατηρήθηκαν όταν το Comirnaty χρησιμοποιήθηκε σε εκστρατείες εμβολιασμού. Όπως για όλα τα εμβόλια, το Comirnaty θα πρέπει να χορηγείται υπό στενή παρακολούθηση και με την κατάλληλη διαθέσιμη ιατρική αγωγή.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας