Βαρβιτσιώτης για διερευνητικές: «Το μόνο που συζητάμε με την Τουρκία είναι η χάραξη των θαλασσίων ζωνών»
Αντίστροφα μετρούν Αθήνα και Άγκυρα για τις διερευνητικές επαφές που θα ξεκινήσουν στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη. Η Ελλάδα θα κάτσει στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία μόνο για να συζητηθεί η χάραξη των θαλασσίων ζωνών, κάτι στο οποίο δεν φαίνεται να συμφωνεί η άλλη πλευρά.
Στη συνομιλία αυτή, σε τέσσερις ημέρες από σήμερα, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα». Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι «το μεγάλο ζητούμενο είναι το κλίμα που μας οδήγησε στις διερευνητικές να είναι ένα κλίμα που θα διατηρηθεί, να μην υπάρχει δηλαδή από την πλευρά της Τουρκίας μία διαρκής απειλή».
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο διεύρυνσης της ατζέντας των ελληνοτουρκικών επαφών πέραν του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών, απέκλεισε κάτι τέτοιο κατηγορηματικά, τονίζοντας: «Εμείς είμαστε ξεκάθαροι. To μόνο που συζητάμε με την Τουρκία είναι η χάραξη των θαλασσίων ζωνών». Σχετικά με την επίσκεψη Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι η Τουρκία τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχει ξεκινήσει «εκστρατεία γοητείας».
Κι αυτό, όπως εξήγησε, οφείλεται στις αποφάσεις του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της έκθεσης που θα παρουσιαστεί από την Επιτροπή και τον κ. Μπορέλ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου, τη στιγμή, όπως είπε, που υπάρχουν αρνητικοί δείκτες για την Τουρκία στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, της καλής γειτονίας, της ελεύθερης οικονομίας και της καταπολέμησης της διαφθοράς.
Στον 61ο γύρο των επαφών υπενθυμίζεται ότι αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός κατά την ψήφιση του σχεδίου νόμου για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο.
«Προσερχόμαστε, λοιπόν, με αισιοδοξία, με αυτοπεποίθηση, αλλά και με ελπίδες στις διερευνητικές επαφές που θα ξεκινήσουν στις 25 Ιανουαρίου. Προσερχόμαστε, όμως, και με μηδενική αφέλεια. Θυμίζω ότι οι διερευνητικές επαφές είναι άτυπες, μη δεσμευτικές συναντήσεις, είχαν διακοπεί μετά από σχεδόν 15 χρόνια το 2016 επί της προηγούμενης Κυβέρνησης και στόχος της δικής μας Κυβέρνησης είναι τώρα να συνεχιστούν από το σημείο στο οποίο σταμάτησαν» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε:
«Πρόθυμα, λοιπόν, θα συζητήσουμε στο φως του Διεθνούς Δικαίου το ζήτημα για το οποίο διαφωνούμε εδώ και δεκαετίες και το οποίο και προκάλεσε την πρόσφατη ένταση, τον καθορισμό, δηλαδή, των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο. Με την ίδια παρρησία, όμως, διακηρύσσω ότι καμία συζήτηση δεν μπορεί να αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας. Ούτε, προφανώς, να αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες και κανόνες Διεθνούς Δικαίου. Γι΄ αυτό ακριβώς έχουμε πει πολλές φορές ότι αν δεν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε, τότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε για τον τρόπο με τον οποίον θα παραπέμψουμε τη διαφωνία μας στα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας