Ευρώπη για Τουρκία: Έτοιμοι για εξομάλυνση αλλά δεν ξεχνούν – Τι ζητούν από τον Τσαβούσογλου
Τους όρους τους στον απεσταλμένο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για μια εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία και γνωστοποιώντας του την άρνησή τους να ξεχάσουν τις «επιθετικές» ενέργειες της Άγκυρα, θέτουν σήμερα οι Ευρωπαίοι, έχοντας «καεί» από τις μεταστροφές του «Σουλτάνου».
Οι Ευρωπαίοι σημείωσαν τη βούληση του Τούρκου προέδρου να κατευνάσει την ένταση στις σχέσεις με την ΕΕ μα είναι δύσπιστοι σε «δηλώσεις προθέσεων» και θέλουν «πράξεις και συγκεκριμένες ενέργειες», σύμφωνα με ό,τι δήλωσε ο Πίτερ Στάνο, ο εκπρόσωπος του Ζοσέπ Μπορέλ.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συναντιέται σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τον Ισπανό Ζοσέπ Μπορέλ ενώ αύριο Παρασκευή, θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Βέλγο Σαρλ Μισέλ, και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τον Νορβηγό Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Ελπίζουμε όλοι ότι τα λόγια του τούρκου προέδρου θα μετατραπούν σύντομα σε συγκεκριμένες ενέργειες με διάρκεια που θα αποδείξουν ότι έχει πραγματικά καλή θέληση έναντι της ΕΕ», φανέρωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.
Όμως «κανένας δεν προτίθεται να σβήσει» ό,τι έχει συμβεί, προειδοποίησε. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών – μελών της καθώς και να διαφυλάξει την περιφερειακή σταθερότητα», διαβεβαίωσε. Εξάλλου, τα θέματα που προκαλούν εντάσεις είναι πολυάριθμα:
- διένεξη με την Ελλάδα και την Κύπρο,
- εμπλοκή της Άγκυρας στις συγκρούσεις στη Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο – Καραμπάχ,
- διαμάχη με το Παρίσι,
- παραβιάσεις του εμπάργκο του ΟΗΕ για τα όπλα στη Λιβύη,
- επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες έτειναν τη χείρα στον πρόεδρο Ερντογάν τον Ιούλιο του 2020, όμως εκείνος την απέρριψε. Τον Δεκέμβριο αποφάσισαν να τιμωρήσουν την Άγκυρα για τη συνέχιση των μονομερών γεωτρήσεων για αέριο στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.
Οι Ευρωπαίοι θα προσθέσουν καινούρια ονόματα στον κατάλογο, που άνοιξε τον Νοέμβριο 2019 και στον οποίο περιλαμβάνονται ήδη δύο επικεφαλής της Turkish Petroleum Corporation (TPAO), οι οποίοι δεν μπορούν πλέον να πάρουν θεωρήσεις εισόδου από την ΕΕ ενώ τα περιουσιακά στοιχεία τους στην ΕΕ έχουν παγώσει.
«Οι εργασίες σχετικά με τον κατάλογο βρίσκονται σε εξέλιξη. Είναι περίπλοκες και είναι πολύ νωρίς για να μιλησει κανείς για το αποτέλεσμά τους ή για την ακριβή στιγμή που θα ολοκληρωθούν», εξήγησε ο Ζαν Άσελμπορν.
Ωστόσο πολλά ονόματα μπορεί να συμφωνηθούν κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις 25 Ιανουαρίου, ανέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης. Η Άγκυρα έχει διορία δύο μηνών για να πείσει την ΕΕ. Ο Ζοσέπ Μπορέλ πρέπει να παρουσιάσει μια έκθεση για τις πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία και να προτείνει επιλογές στους ευρωπαίους ηγέτες κατά τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιήσουν τον Μάρτιο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας