ΝΑΤΟ: Συνομιλίες στρατιωτικών αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουγείο Άμυνας, σήμερα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκαν «τεχνικές συνομιλίες» μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών έγινε στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ και το βασικό αντικείμενο των συνομιλιών ήταν στο πλαίσιο του μηχανισμού για την αποσυμπίεση των εντάσεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας που είχε αποφασίσει η Βορειοατλαντική συμμαχία πριν από μερικούς μήνες.
Στις σχετικές ανακοινώσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο ενός κύκλου επαφών που ξεκίνησε από το περασμένο φθινόπωρο.
Τον περασμένο Οκτώβριο, το ΝΑΤΟ είχε προχωρήσει στη δημιουργία αυτού του μηχανισμού ώστε «να μειώσει τον κίνδυνο ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο» και «περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ανοιχτής τηλεφωνικής γραμμής μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, για τη διευκόλυνση της αποσυμπίεσης στη θάλασσα ή στον αέρα».
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, τουρκικές και ελληνικές στρατιωτικές αντιπροσωπείες πραγματοποίησαν μια σειρά τεχνικών συνομιλιών στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν για την Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu πηγές του τουρκικού ΥΠΕ επεσήμαναν ότι «ο πρόεδρός μας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ συμφώνησαν να επανεκκινήσουν οι τεχνικές συζητήσεις των στρατιωτικών επιτελείων Τουρκίας κι Ελλάδας ενόψει της έναρξης των διερευνητικών επαφών. Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν σήμερα στις 3 στις Βρυξέλλες».
Διερευνητικές επαφές και το ενδεχόμενο συνάντησης Ερντογάν – Μητσοτάκη
Στις 25 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις στο πλαίσιο του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας. Για το ενδεχόμενο συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης στην σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Καταρχάς θα πρέπει να πούμε ότι αυτές οι συναντήσεις δεν θα πρέπει να μας εντυπωσιάζουν. Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να γίνεται. Είναι κάτι θα έλεγα που δεν πρέπει να αποτελεί είδηση. Σίγουρα κάποιες τέτοιες συναντήσεις είναι χρήσιμες. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη θέση όπου αναμένεται αν εκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές. Να αρχίσουν οι διερευνητικές , να εξετάσουν, θέλω να τονίσω ότι δεν είναι διαπραγματεύσεις, δεν είναι κάτι επίσημο. Είναι άτυπες, δεν είναι δεσμευτικές», δήλωσε και πρόσθεσε:
«Κι αφού στις διερευνητικές επαφές εξετάσουμε εάν υπάρχει οποιοδήποτε σημείο σύγκλισης για να μπορούμε να περάσουμε σε διαπραγματεύσεις. Σύγκλιση για ποιο θέμα; Για το ένα και μοναδικό θέμα το οποίο μας απασχολεί, είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε μπορούμε να εξετάσουμε κι άλλες συναντήσεις στη συνέχεια.»
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας