Πότε θα ξαναταξιδέψουμε στο εξωτερικό; Οι εκτιμήσεις των ειδικών
Οι καλοκαιρινές διακοπές στο εξωτερικό μπορεί να είναι εφικτές φέτος. Σύμφωνα με τους ειδικούς της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, ο αριθμός των ατόμων που θα ταξιδεύουν στο εξωτερικό θα αρχίσει να αυξάνεται από την άνοιξη και θα κορυφώνεται έως τα μέσα του έτους, καθώς τα εμβόλια και τα μέτρα ασφαλείας θα αναπτύσσονται ευρύτερα ενώ ταυτόχρονα θα μειώνονται τα κρούσματα κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο.
«Είμαι αρκετά σίγουρος ότι από την Πρωτομαγιά και μετά, τα πράγματα θα είναι καλύτερα», δήλωσε ο Πολ Τσαρλς, ιδρυτής της ταξιδιωτικής συμβουλευτικής εταιρείας The PC Agency με έδρα το Λονδίνο. Τα εμβόλια και τα διαγνωστικά τεστ είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε, τονίζει ο Τσαρλς και άλλοι ειδικοί του κλάδου, αλλά αυτό που χρειάζεται άμεσα είναι μεγαλύτερη συνέπεια και διασυνοριακός συντονισμός.
«Όταν δεν έχουμε μια συντονισμένη παγκόσμια προσέγγιση, είναι πολύ δύσκολο για τη βιομηχανία να προχωρήσει, ειδικά όταν οι κανόνες του παιχνιδιού αλλάζουν σχεδόν κάθε μέρα», δήλωσε ο Λούις Φελίπε ντε Ολιβέιρα, γενικός διευθυντής του Airport Council International (ACI), ενός παγκόσμιου οργανισμού εμπορίου που εκπροσωπεί τα αεροδρόμια. Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να οριστικοποιηθούν τα πρωτόκολλα των διαγνωστικών τεστ που θα επέτρεπαν στους ταξιδιώτες να εξαιρεθούν από τις καραντίνες καθώς και να υιοθετηθεί μια αποτελεσματική κοινή χρήση πληροφοριών σχετικά με τους εμβολιασμούς και τα τεστ παγκοσμίως.
Τα έθνη προσπαθούν να αποφασίσουν τι είναι καλύτερο για το καθένα ξεχωριστά, ωστόσο οι χώρες έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τον οικονομικό αντίκτυπο των ταξιδιών παγκοσμίως.
Ο ντε Ολιβέιρα λέει ότι η καλοκαιρινή ανάκαμψη θα μπορούσε να σημαίνει ότι η διεθνής εναέρια κυκλοφορία θα φτάσει το 50% έως 60% των προηγούμενων επιπέδων στις περισσότερες χώρες. Σύμφωνα με το CNN, αυτά είναι μερικά από τα εμπόδια που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ταξιδιώτες και η βιομηχανία.
Τέλος της υποχρεωτικής καραντίνας
Οι υποχρεωτικές και μεταβαλλόμενες απαιτήσεις καραντίνας «ουσιαστικά σκοτώνουν τη διαδικασία επανεκκίνησης της βιομηχανίας», δήλωσε ο ντε Ολιβέιρα. Όταν μίλησε στο CNN Travel, βρισκόταν στην 12η ημέρα μιας 14ήμερης καραντίνας στο Μόντρεαλ, αφού επέστρεψε σπίτι από ένα επαγγελματικό ταξίδι στη Δομινικανή Δημοκρατία και το Μεξικό. Έχει μπει σε καραντίνα τέσσερις φορές τους τελευταίους επτά μήνες, περνώντας 56 ημέρες στο σπίτι χωρίς τη δυνατότητα να βγει.
Αυτό αποτελεί μεγάλο ανασταλτικό παράγοντα για άτομα που διαφορετικά θα ήταν πρόθυμα να ταξιδέψουν. Η ασφάλεια είναι απαραίτητη, αλλά οι ειδικοί του κλάδου υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί μια πιο πολυεπίπεδη προσέγγιση. Απαιτείται ένας μηχανισμός πραγματοποίησης διαγνωστικών τεστ για την αποφυγή την καραντίνας, λέει η Τόρι Έμερσον Μπαρνς, εκτελεστική αντιπρόεδρος δημοσίων υποθέσεων και πολιτικής στην εθνική Μη Κερδοσκοπική Ένωση Ταξιδιωτικών Ενώσεων των ΗΠΑ, η οποία υποστηρίζει μια επιστημονική, βασισμένη στο στάθμισμα κινδύνου προσέγγιση, για το άνοιγμα των διεθνών ταξιδιών και την εξάλειψη των απαιτήσεων καραντίνας.
Ενώ οι εμβολιασμοί θα είναι κρίσιμοι, ο Ολιβέιρα και αρκετοί άλλοι ειδικοί, λένε ότι η ταξιδιωτική βιομηχανία δεν μπορεί να περιμένει μέχρι να καλύψουν τα εμβόλια το ποσοστό ανθρώπων που απαιτείται παγκοσμίως, καθιστώντας τον έλεγχο απαραίτητο μέρος της εξίσωσης για ασφαλέστερα ταξίδια βραχυπρόθεσμα. Η Μπαρνς αναφέρει ότι η πραγματοποίηση τεστ 72 ώρες πριν από την αναχώρηση και κατά την άφιξη, είναι μια πιθανή λύση.
Ενώ το US Travel θα ενθάρρυνε του ανθρώπους να εμβολιαστούν και να κάνουν τεστ σε μέρη που απαιτούν καραντίνες, η ένωση δεν θα καθιστούσε απαραίτητο τον εμβολιασμό για να ταξιδέψει κάποιος, σύμφωνα με την Μπαρνς. Αναγνωρίζει όμως ότι ο προσδιορισμός του ποιος είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία και την εφαρμογή σταθερών πρωτοκόλλων είναι μια πρόκληση. «Η κυβέρνηση δεν θα ήθελε απαραίτητα να το κάνει και δεν ξέρω αν ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να έχει αυτή την ευθύνη».
Ωστόσο, χώρες και οργανισμοί σε όλο τον κόσμο σημειώνουν σημαντική πρόοδο στον συντονισμό κοινών προσεγγίσεων, λέει η Αλεσάντρα Πριάντε, περιφερειακή διευθύντρια της Ευρώπης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. Ενώ η συντονισμένη πραγματοποίηση τεστ εφαρμόζεται ήδη σε πολλές περιπτώσεις, το επόμενο βήμα, σύμφωνα με την Πριάντε, είναι η ιχνηλάτηση «για να βεβαιωθούμε ότι είμαστε σε θέση να μοιραστούμε ένα συγκεκριμένο αριθμό δεδομένων, γιατί αν δεν το κάνουμε, τότε δεν θα έχουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες», τονίζει.
Απόδειξη εμβολιασμού
Μερικές από αυτές τις πληροφορίες πιθανόν να αφορούν και εμβολιασμούς. Καθώς συνεχίζεται η διαδικασία εμβολιασμού θα προχωράει, ενδέχεται να αυξηθεί και η σύγχυση των ταξιδιωτών, καθώς περισσότεροι άνθρωποι και πάλι να ταξιδεύουν την άνοιξη και οι απαιτήσεις για αρνητικά τεστ και απόδειξη εμβολιασμού μπορεί να αλλάξουν.
Η Αυστραλία για παράδειγμα, μόλις ανακοίνωσε ότι θα απαιτήσει αρνητικά τεστ PCR για όλους τους ταξιδιώτες και η αεροπορική εταιρεία Qantas ανέφερε ότι σύντομα όλοι οι διεθνείς ταξιδιώτες ενδέχεται να χρειάζονται πιστοποιητικό εμβολιασμού. Θα χρειαστούμε μια εναρμονισμένη παγκόσμια προσέγγιση για την αναγνώριση και την ακριβή και ασφαλή ανταλλαγή πληροφοριών για τον εμβολιασμό και τα αποτελέσματα των τεστ, δήλωσε ο Ολιβέιρα. Οι τρέχουσες πρακτικές – που περιλαμβάνουν έντυπα έγγραφα από άγνωστα εργαστήρια σε γλώσσες που μπορεί να είναι άγνωστες σε εκείνους που τα επιθεωρούν – δεν είναι οι ιδανικότερες.
Για αυτό, το ACI υποστηρίζει τη χρήση εφαρμογών υγείας όπως το CommonPass, ένα εργαλείο που θα επέτρεπε στους ταξιδιώτες να μοιράζονται εργαστηριακά αποτελέσματα και αρχεία εμβολιασμού χωρίς να αποκαλύπτουν άλλες προσωπικές πληροφορίες για την υγεία τους. Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) εργάζεται επίσης για τη δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας Travel Pass.
Ακόμα και όταν τα εμβόλια γίνουν ευρέως διαθέσιμα, δεν αναμένεται να εμβολιαστούν όλοι και οι ερευνητές εξετάζουν εάν ο ιός θα μπορούσε να μεταδοθεί από εμβολιασμένα άτομα. Η προστατευτική μάσκα, η κοινωνική αποστασιοποίηση, η υγιεινή και άλλα μέτρα ασφαλείας, θα εξακολουθούν να αποτελούν μέρος της καθημερινότητας – και των ταξιδιών – μας για πολύ καιρό ακόμη.
Μέτρα στο μεσοδιάστημα
Ακόμη και αν περιμένουμε μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού και μεγαλύτερο παγκόσμιο συντονισμό για ασφαλέστερα ταξίδια, προορισμοί και εταιρείες δημιουργούν τις δικές τους προσωρινές λύσεις. Η Delta Air Lines δοκιμάζει έναν μικρό αριθμό πτήσεων με πραγματοποίηση τεστ και χωρίς υποχρεωτική καραντίνα. Ο Oλιβέιρα πιστεύει ότι τα γρήγορα rapid τεστ θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της βιομηχανίας. Αν και θεωρούνται λιγότερο ακριβή, είναι πιο γρήγορα και πιο φθηνά από τα μοριακά τεστ.
Η Ισλανδία και η Ουγγαρία έχουν δημιουργήσει ειδικά διαβατήρια για όσους έχουν νοσήσει με την Covid-19, επιτρέποντας την είσοδο στην χώρα σε όσους έχουν αναρρώσει. Η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία έχουν εφαρμόσει τη λεγόμενη «ταξιδιωτική φούσκα», έναν ταξιδιωτικό διάδρομο που επιτρέπει στους ανθρώπους να ταξιδεύουν μεταξύ των χωρών χωρίς να χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα. Ωστόσο, τα περισσότερα πράγματα που σχετίζονται με το Covid, αυτά τα μέτρα υπόκεινται σε αλλαγές.
«Αυτό που λυπάμαι περισσότερο είναι ότι χάνουμε αυτό που σημαίνει τουρισμός, το να εμπιστευτείς το άγνωστο, την ομορφιά της εξερεύνησης, της συνάντησης κάποιου που δεν έχετε γνωρίσει ποτέ από έναν άλλο πολιτισμό, μια άλλη χώρα. Όλα αυτά είναι σε αναμονή και διακυβεύονται γιατί μας λένε «μην εμπιστεύεστε κανέναν, διασχίστε το πεζοδρόμιο, φορέστε τη μάσκα σας, μην αλληλεπιδράτε με τους άλλους», λέει η Πριάντε. «Θέλουμε να επαναφέρουμε το πνεύμα του τουρισμού στην καρδιά των ανθρώπων. Ο τουρισμός αφορά την οικοδόμηση αναμνήσεων … και θέλουμε να επιστρέψουμε σε αυτό, θέλουμε να γίνουμε ξανά η βιομηχανία των όμορφων αναμνήσεων».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας