Εμβόλιο Moderna: Εγκρίθηκε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Το εμβόλιο της Moderna προστίθεται στη «φαρέτρα» των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς πήρε την άδεια που χρειαζόταν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Νωρίτερα, θετική γνωμοδότηση υπήρξε και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).
«Με το εμβόλιο Moderna, το δεύτερο που έχει πλέον εγκριθεί στην ΕΕ, θα έχουμε επιπλέον 160 εκατομμύρια δόσεις. Και θα έρθουν περισσότερα εμβόλια. Η Ευρώπη έχει εξασφαλίσει έως και δύο δισεκατομμύρια δόσεις πιθανών εμβολίων COVID-19», σημείωσε ευχαριστημένη η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Έχουμε διαπραγματευτεί το ευρύτερο χαρτοφυλάκιο εμβολίων στον κόσμο για τα κράτη-μέλη μας» πρόσθεσε η Ελληνίδα επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου. Το εμβόλιο της αμερικανικής Moderna γίνεται έτσι το δεύτερο που λαμβάνει έγκριση στην ΕΕ, μετά την αδειοδότηση του εμβολίου των Pfizer/BioNtech πριν από δύο εβδομάδες.
Τα δύο εμβόλια βασίζονται στην ίδια τεχνολογία, αυτή του mRNA, η οποία επέτρεψε την ανάπτυξή τους σε πολύ λίγο χρόνο. Η αποτελεσματικότητά τους στην πρόληψη της συμπτωματικής Covid-19 είναι παραπλήσια, της τάξης του 95% -παραμένει, όμως, άγνωστο αν ο εμβολιασμός αποτρέπει και την ασυμπτωματική νόσο.
Με βάση το σχέδιο «Επιχείρηση Ελευθερία» που παρουσίασε η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο, η Ελλάδα πρόκειται να προμηθευτεί «πιθανή ποσότητα» 1,8 εκατομμυρίων δόσεων, οι οποίες επαρκούν για τον εμβολιασμό 900.000 πολιτών.
Η αίτηση της Moderna για έκτακτη άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ βασίστηκε σε κλινική μελέτη 30.000 εθελοντών, από τους οποίους οι μισοί έλαβαν δύο δόσεις σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων και οι υπόλοιποι εικονικό φάρμακο (placebo). Σοβαρές παρενέργειες δεν καταγράφηκαν.
Όπως μάλιστα ανακοίνωσε την Τετάρτη η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ολλανδίας, το εμβόλιο της Moderna αναμένεται να είναι αποτελεσματικό έναντι του μεταλλαγμένου στελέχους που ενοχοποιείται για την αύξηση των κρουσμάτων στη νότια Βρετανία.
Η βασική διαφορά των δύο εμβολίων
Το πλεονέκτημα του εμβολίου της Moderna έναντι του εμβολίου της Pfizer είναι ότι μπορεί να συντηρηθεί σε θερμοκρασία 2-8 βαθμούς Κελσίου για διάστημα 30 ημερών, ή στους -20 βαθμούς για έξι μήνες.
Αντίθετα το εμβόλιο των Pfizer/BioNΤech απαιτεί βαθιά κατάψυξη στους -70 βαθμούς και παραμένει σταθερό σε θερμοκρασίες ψυγείου μόνο για λίγες ημέρες.
«Ο EMA συστήνει να χορηγηθεί άδεια υπό όρους για την κυκλοφορία στην αγορά του εμβολίου κατά της Covid-19 της Moderna προκειμένου να προληφθεί η ασθένεια στα άτομα άνω των 18 ετών» αναφέρεται στο δελτίο Tύπου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, με έδρα το Άμστερνταμ.
Οι κλινικές δοκιμές της Moderna και της Pfizer δεν συμπεριέλαβαν ανηλίκους, κάτι που σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν θα χορηγείται σε άτομα κάτω των 18 ετών. Κλινικές μελέτες σε ανηλίκους βρίσκονται πάντως υπό σχεδιασμό.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας