Ερντογάν: Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις σε δημοκρατική κατεύθυνση
Η κακή κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και η πολιτική αστάθεια που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που αφορούν το δικαστικό και το οικονομικό σύστημα. Οι εξαγγελίες αυτές γέννησαν ελπίδες στους Κούρδους και στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ωστόσο ο τελευταίος μήνας μάλλον μετέτρεψε τις αρχικές ελπίδες σε σκεπτικισμό.
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι η Άγκυρα θα εφαρμόσει δομικές μεταρρυθμίσεις για να σπάσει το οικονομικό «τρίγωνο του διαβόλου» δηλαδή το τρίγωνο, των επιτοκίων, του πληθωρισμού και των ισοτιμιών ξένου συναλλάγματος.
Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να οργανώσει ένα σύστημα, το οποίο, θα είναι βασισμένο στην παραγωγή και στην εργασία.
Ο Ερντογάν υποσχέθηκε μία σειρά δικαστικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων τον προηγούμενο μήνα, καλλιεργώντας προσδοκίες για την πιθανή απελευθέρωση πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων και των Κούρδων, αλλά και των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τις φυλακές. Ωστόσο, τα πρόσφατα σχόλια του, για δικαστικές αποφάσεις και η κριτική που δέχθηκε η κυβέρνησή του, καλλιέργησαν σκεπτικισμό για την υπόσχεσή του.
Χαρακτηριστικό και πλέον πρόσφατο παράδειγμα η απόφαση τουρκικού δικαστηρίου να καταδίκασε μέσα στην εβδομάδα σε περισσότερα των 27 έτη φυλάκισης τον αυτοεξόριστο αντιφρονούντα δημοσιογράφο Τζαν Ντουντάρ, που εξελίχθηκε σε εχθρό του Ερντογάν όταν αποκάλυψε τις αποστολές όπλων από την Αγκυρα σε ισλαμιστικές οργανώσεις, μεταξύ τους η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, στην Συρία.
Μιλώντας μέσω μιας βιντεοσύνδεσης σε μία τελετή στην Άγκυρα, ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία πραγματοποιεί δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, όχι επειδή «της επιβλήθηκε» να το πράξει, αλλά επειδή «οι άνθρωποί μας το αξίζουν». Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες για την παρουσίαση των μεταρρυθμίσεων στο κοινοβούλιο, θα γίνουν ταχύτατα.
Υπενθυμίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια οι διώξεις στο κόμμα των Κούρδων της Τουρκίας είναι πολύ συχνό φαινόμενο, με φυλακίσεις εκλεγμένων βουλευτών ή δημάρχων. Οι πρώτες θητείες του Ερντογάν χαρακτηρίστηκαν από την ανοχή στην κουρδική μειονότητα, κάτι που τα τελευταία χρόνια άλλαξε και οι διώξεις μπήκαν ξανά στην ημερήσια διάταξη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας