Άγκυρα εναντίον Βερολίνου: Το πρόγραμμα αρμάτων μάχης καθυστερεί λόγω της Γερμανίας
Οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου φαίνεται να έχουν επηρεάσει τις εμπορικές τους συμφωνίες. Το φιλόδοξο πρόγραμμα επίγειων στρατιωτικών οχημάτων της χώρας, έχει δυσκολίες να ολοκληρωθεί, και η Τουρκία κατηγορεί τις γερμανικές στρατιωτικές εταιρίες για «καθυστερήσεις». Ωστόσο η Άγκυρα δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει και να ολοκληρώσει το πρόγραμμα σε κάθε περίπτωση. Αυτό τουλάχιστον διαμηνύει ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του AKP, Muhammet Emin Akbasoglu, δηλαδή του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) του Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με την efsyn.gr, η Άγκυρα είχε δρομολογήσει ένα διετές πρόγραμμα παραγωγής αρμάτων μάχης (τανκ) το 2019, ανακοινώνοντας πως τα τεθωρακισμένα οχήματα Altay θα μπουν στα πεδία μάχης το 2021. Ωστόσο, αυτή η εκτίμηση μοιάζει να απομακρύνεται με την Άγκυρα να επιρρίπτει την ευθύνη στις γερμανικές εταιρείες που συνεργάζονται με την Τουρκία για την παραγωγή των συγκεκριμένων αρμάτων μάχης.
Τα τούρκικα τεθωρακισμένα
Η μαζική παραγωγή των τουρκικών τεθωρακισμένων Altay έχει καθυστερήσει «λόγω της αποτυχίας των γερμανικών στρατιωτικών εταιρειών να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους», δήλωσε ξεκάθαρα ο αξιωματούχος του AKP, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Τουρκία ενδέχεται να αναζητήσει «και άλλες επιλογές».
Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις της γειτονικής χώρας με γερμανικές στρατιωτικές εταιρείες άρχισαν να κωλυσιεργούν το 2017 λόγω των εντάσεων μεταξύ του Βερολίνου και της Άγκυρας, καθώς και εξαιτίας της απόφασης του Βερολίνου για εμπάργκο όπλων εναντίον της Τουρκίας.
Μέρκελ για Τουρκία
Την ίδια στιγμή, η καγκελάριος Μέρκελ μιλάει για «σειρά προκλητικών ενεργειών» της Τουρκίας στη Μεσόγειο, οι οποίες πλήττουν κυρίως την Ελλάδα και την Κύπρο, έκανε λόγο η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι αυτές οι ενέργειες ανάγκασαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προχωρήσει σε επιπλέον καταχωρήσεις στον κατάλογο κυρώσεων.
Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «μιλήσαμε εκτενώς για τις σχέσεις με την Τουρκία. Δυστυχώς η κατάσταση είναι έτσι, ώστε μαζί με τα επιθυμητά θετικά πράγματα στα οποία θέλουμε να συνεργαστούμε, για παράδειγμα στο θέμα της μετανάστευσης και της στήριξης της Τουρκίας σε αυτούς τους τομείς, πρέπει όμως και να επισημάνουμε ότι υπάρχει μια σειρά προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην νότια Μεσόγειο, από τις οποίες πλήττονται κυρίως η Ελλάδα και η Κύπρος και για αυτό αποφασίσαμε επιπλέον καταχωρήσεις στον κατάλογο», δήλωσε η ‘Αγγελα Μέρκελ κατά την διάρκεια της «Ώρας των Ερωτήσεων» της Καγκελαρίου στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας