Τα τέσσερα σημαντικά νέα από τον Μητσοτάκη στη Βουλή – Ποιοι δικαιούνται 80% μείωση ενοικίου
Με τέσσερα σημαντικά νέα ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας στην Βουλή, της κύρωσης του προϋπολογισμού του 2021.
Ποια είναι τα βασικά σημεία:
Μείωση ενοικίου
Ένα ακόμη μέτρο στήριξης των κλειστών πληττόμενων επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και εργαζόμενων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2021.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η μείωση ενοικίου για τον μήνα Ιανουάριο και τον μήνα Φεβρουάριο θα ανέλθει στο 80%. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα αναπληρωθεί η απώλεια εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο 60%. «Εάν μια επιχείρηση πληρώνει 1.000 ευρώ ενοίκιο για τους δύο μήνες θα πληρώσει 200», εξήγησε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα αναρωτήθηκε: «Κι αυτό είναι αντικειμενικό μέτρο, είναι για το μεγάλο κεφάλαιο;» Επίσης, από το βήμα της Βουλής εξήγγειλε ότι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο5 θα έχει κατώτατο όριο ενίσχυσης τα 1.000 ευρώ.
Τι ισχύει μέχρι τώρα για το μειωμένο ενοίκιο
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφεται από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τον μήνα Νοέμβριο 2020 ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης, η οποία εδρεύει ή έχει υποκατάστημα στην Ελληνική Επικράτεια και για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό ή η οποία πλήττεται οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού, ήτοι:
Επιχείρησης η οποία έχει ενεργό, κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στις 20 Μαρτίου 2020 έναν από τους αναγραφόμενους στο ειδικό παράρτημα. Επιχείρηση της οποίας τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά τις 20 Μαρτίου 2020 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους αναγραφόμενους στο παράρτημα, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στο κύριο ΚΑΔ στις 20 Μαρτίου 2020.
Η συμφωνία για τα Rafale
Ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε, παράλληλα, στην ανακοίνωση της υπογραφής τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα της συμφωνίας για την προμήθεια των 18 Rafale, τα οποία θ’ αποκτηθούν από τη Γαλλία εντός του 2021. “Ποτέ άλλοτε ένα τόσο σύνθετο και σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν έχει εκτελεστεί τόσο σύντομα κι αποτελεσματικά”, τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι θα προχωρήσει η προμήθεια φρεγατών, drones, η αναβάθμιση των F16, η προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού για τις Ένοπλες Δυνάμεις και η πρόσληψη 15.000 επαγγελματιών όλων των ειδικοτήτων σε βάθος 5ετίας.
Έκανε λόγο για “συγκεκριμένες προβλέψεις στο φετινό προϋπολογισμό, σχεδόν 5,5 δισ. για την Εθνική Άμυνα, αυξημένες κατά 57% σε σχέση με το 2019”. Και κατηγόρησε πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ πως “δεν έχει θάρρος να ψηφίσει αυτά τα κονδύλια, δεν τα υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση. Ποια εξήγηση δίνετε γι’ αυτό; Επικράτησαν στον ΣΥΡΙΖΑ οι αριστερές φωνές; Από τη μία πατριωτικός τσαμπουκάς κι από την άλλη αδράνεια ως προς τη στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων; Υποκριτικά δηλώνετε παρών και όμως είστε απών από το εθνικό μέτωπο; Πατριωτισμός με ξένα κόλλυβα λέγεται αυτό!” επισήμανε.
Τι είπε ο Μητσοτάκης για το εμβόλιο
Ειδικά για το εμβόλιο, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως θα υπάρξει εκτεταμένη επικοινωνιακή εκστρατεία κατά την οποία θ’ αξιοποιηθούν άπαντες, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους φαρμακοποιούς και το ρόλο που θα παίξουν και ως προς το κλείσιμο των ραντεβού για τον εμβολιασμό. Προειδοποίησε, όμως, ότι η απειλή του ιού θα καραδοκεί έως ότου εμβολιαστεί τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού και γι’ αυτό ζήτησε προσήλωση στα μέτρα και την τήρησή τους: «Θα φοράμε μάσκα και κάνοντας το εμβόλιο και μετά το εμβόλιο. Όσο προχωράει ο εμβολιασμός τόσο θα προχωράει η μάχη για να κερδίσουμε πίσω τη ζωή μας. Την ελευθερία μας», υπογράμμισε.
Click away
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο μέτρο του click away με το οποίο λειτουργεί το λιανεμπόριο, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει κάθε προσπάθεια να το στηρίξει, ρωτώντας μάλιστα ποια εναλλακτική έχει η αντιπολίτευση ή όποιος άλλος λοιδορεί το συγκεκριμένο μέτρο. Αρνήθηκε, παράλληλα, ότι ευνοεί τους μεγάλους ομίλους, αναφέροντας ότι υπάρχουν κάποιοι μεγάλοι όμιλοι που δεν θέλησαν να μπουν σ’ αυτή τη διαδικασία, ενώ τόνισε πως «το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει έρθει για να μείνει και είναι μια ευκαιρία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές τους. Υπάρχουν κεφάλαια για να το κάνουν. Όσες επιχειρήσεις δεν το κάνουν, ασχέτως πανδημίας, θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση».
Για τον προϋπολογισμό
Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι προσαρμοσμένος στις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία και συντάχθηκε με αβέβαια στοιχεία, αφού αβέβαιη είναι ακόμη η διάρκεια της κρίσης. «Είναι, όμως, ένας προϋπολογισμός σαφής και ειλικρινής», ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας ότι προβλέπονται κονδύλια ύψους 7,5 δις ευρώ για τη στήριξη εργαζομένων κι επιχειρήσεων από την πανδημία και τα οποία αθροίζονται στα περίπου 24 δις που κοστολογούνται τα αντίστοιχα μέτρα του 2020.
Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε, εξάλλου, μετωπικά στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως το περίφημο «μαξιλάρι» έχει ως μοναδική του χρησιμότητα να αποκοιμίζει την κοινή γνώμη. Απέρριψε δε τις αιτιάσεις ότι η ύφεση είχε εμφανιστεί πριν από την πανδημία κι επέμεινε πως βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η διάσωση θέσεων εργασίας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας