Νίκος Παναγιωτόπουλος: Επίσημη επίσκεψη ΥΠΕΘΑ στην Αίγυπτο
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο από σήμερα Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου έως και το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο Κάιρο ο κ. Παναγιωτόπουλος θα συναντηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και στη συνέχεια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι.
Αύριο Παρασκευή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη του «European Defence Agency Conference 2020», ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στην Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα όπου θα συναντηθεί με τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β’. Το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, ο κ. Παναγιωτόπουλος θα παρακολουθήσει την τελική φάση της κοινής διακλαδικής άσκησης «Μέδουσα 10» με τη συμμετοχή δυνάμεων από Ελλάδα, Αίγυπτο, Κύπρο, Γαλλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Θυμίζουμε πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε πριν από μερικές ημέρες, στις 20 Νοεμβρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Αμύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως ανακοινώθηκε, ο υπουργός χαιρέτισε την ανάλυση απειλών που συντάχθηκε από το αρμόδιο όργανο της Ε. ενώ τόνισε ότι μέσω αυτής της διαδικασίας θα μπορέσει να επιτευχθεί συναντίληψη των κρατών – μελών ως προς τις απειλές που αντιμετωπίζει η Ένωση, μεταβαίνοντας έτσι σταδιακά σε μια κοινή ευρωπαϊκή κουλτούρα ασφάλειας και άμυνας.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο κος Παναγιωτόπουλος κάλεσε τους ομολόγους του να επιδείξουν ισχυρή πολιτική βούληση με στόχο την επίτευξη στρατηγικής συναίνεσης σε βασικούς τομείς, όπως την ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας και της ανθεκτικότητας της Ε., της ανάπτυξης ικανοτήτων των κρατών – μελών και της οικοδόμησης της μεταξύ τους συνεργασίας για την προώθηση του ρόλου της Ένωσης ως αξιόπιστου παρόχου ασφάλειας, ικανού να διασφαλίσει την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Επίσης, ο Έλληνας υπουργός επεσήμανε την ανάγκη για επίδειξη αλληλεγγύης από πλευράς των κρατών – μελών και ανάπτυξη των αμυντικών τους δυνατοτήτων ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη του επιπέδου φιλοδοξίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναδεικνύοντας την Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) ως «όχημα» προς τον στόχο αυτό, τονίζοντας την ύπαρξη κοινού συμφέροντος των κρατών – μελών για την επίτευξη σταθερότητας στο Σαχέλ και την ενίσχυση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας