2021 κόσμος: Ποιες οι προκλήσεις της επόμενης χρονιάς για όλο τον κόσμο

2021 κόσμος: Ποιες οι προκλήσεις της επόμενης χρονιάς για όλο τον κόσμο
2021 κόσμος: Το 21 ως νούμερο είναι συνδεδεμένο με την τύχη, γι’ αυτό και η επόμενη χρονιά εγείρει μεγάλες προσδοκίες για οικονομική ανάπτυξη και καλές μέρες.

Ο κόσμος αδημονεί για το τέλος του 2020 που έφερε μαζί του την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τον θάνατο 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων. Το 21 ως νούμερο είναι συνδεδεμένο με την τύχη, το ρίσκο, το άρπαγμα των ευκαιριών. Είναι ο αριθμός των στοιχημάτων και του ιππόδρομου, του συνηθέστερου πρωτοχρονιάτικου παιχνιδιού με την τράπουλα, το ηλικιακό όριο σε πολλές χώρες του κόσμου για την αγορά αλκοόλ ή την είσοδο σε καζίνο. Για όλα αυτά και άλλα πολλά το 2021 είναι μια χρονιά που εγείρει μεγάλες προσδοκίες για οικονομική ανάπτυξη και καλύτερες μέρες. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού Economist τα 10 βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν τον κόσμο την επόμενη χρονιά είναι τα ακόλουθα.

Οι πόλεμοι των εμβολίων: Η πρώτη μάχη κατά του κορωνοϊού κερδήθηκε με την ανάπτυξη των εμβολίων, η δεύτερη θα δοθεί στο μέτωπο της διανομής τους. Η διπλωματία των εμβολίων θα είναι γεμάτη συγκρούσεις μεταξύ των χωρών του κόσμου για το ποιος και πότε πρέπει να τα παραλάβει πρώτος, ενώ η αντίσταση απέναντι στον εμβολιασμό από σημαντική μερίδα του παγκόσμιου πληθυσμού θα προβληματίσει άπαντες.

Μια ανάμεικτη οικονομική ανάκαμψη: Το τέλος της πανδημίας θα βρει τις οικονομίες του κόσμου σε τροχιά ανάπτυξης, μόνο που αυτή δεν θα είναι ίδια για όλες τους. Από τη μία τα τοπικά ξεσπάσματα και οι καταστολές τους και από την άλλη η προσπάθεια των κυβερνήσεων να κρατήσουν επιχειρήσεις στην εντατική για να μην χαθούν θέσεις εργασίας θα μεγαλώσουν το χάσμα ανάμεσα στις δυνατές και τις αδύναμες εταιρείες.

Η αποκατάσταση της παγκόσμιας τάξης: Θα καταφέρει ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, να διασώσει την καταρρέουσα παγκόσμια τάξη; Η επανένταξη της χώρας του στη Συμφωνία των Παρισιών για την Κλιματική Αλλαγή και η αποκατάσταση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν είναι μια καλή αρχή. Ωστόσο οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι πληγές που άφησε ο Ντόναλντ Τραμπ στην Αμερική και τον κόσμο είναι μεγάλες και δύσκολα θα κλείσουν.

Περισσότερες εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα: Μην περιμένετε ο Τζο Μπάιντεν να δώσει τέλος στον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, προειδοποιούν οι αναλυτές. Αντιθέτως θα φροντίσει να χτίσει καλύτερες σχέσεις με τους παραδοσιακούς συμμάχους της Αμερικής για να της επιτεθεί με σφοδρότητα, καθώς η διεύρυνση της κινεζικής οικονομικής επιρροής αποδεικνύει ότι στην Ασία συμβαίνουν σημαντικά πράγματα και χωρίς τις ΗΠΑ.

Οι εταιρείες στην πρώτη γραμμή: Ένα άλλο μέτωπο στη σύγκρουση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα είναι οι εταιρείες και όχι τα προφανή παραδείγματα της Huawei και του TikTok, καθώς ο διεθνής επιχειρηματικός τομέας μετατρέπεται σε γεωπολιτικό πεδίο μάχης. Με τις πιέσεις από τους πολιτικούς να μεγαλώνουν, αυξάνονται και αυτές από τους εργαζομένους και τους πελάτες που θέλουν εταιρείες με σαφή πράσινο προσανατολισμό και μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη για όλους.

Η επόμενη μέρα στην τεχνολογία: Το 2020 η πανδημία ώθησε τον κόσμο ολόκληρο σε μεγαλύτερη ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην καθημερινότητα του, για παράδειγμα με τις τηλεδιασκέψεις, τις online αγορές και την τηλεκπαίδευση. Το 2021 θα αποκαλυφθεί ποιες από αυτές τις τάσεις ήρθαν για να μείνουν, με την τηλεργασία να είναι ήδη γνωστό ότι θα ακολουθηθεί και στο μέλλον από το 80% των εταιρειών που την εφαρμόζουν σήμερα λόγω κορωνοϊού.

Ένας κόσμος με σύνεση στις μετακινήσεις: Ο τουρισμός θα ανακάμψει μετά το τέλος της πανδημίας, απλά θα επικεντρωθεί ξανά και κατά προτεραιότητα στους εσωτερικούς επισκέπτες. Οι αεροπορικές εταιρείες και οι ξενοδοχειακές αλυσίδες θα ανοίξουν ξανά τις πόρτες τους για να καλοδεχτούν τους διψασμένους για ταξίδια πολίτες του κόσμου, μόνο που ο φόβος του κορωνοϊού που θα χρειαστεί χρόνο για να ξεχαστεί θα τους περιορίσει σε περισσότερο κοντινές διαδρομές.

Μια ευκαιρία για την κλιματική αλλαγή: Μια αχτίδα φωτός μέσα στην κρίση είναι η ευκαιρία που προσφέρεται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς οι κυβερνήσεις του κόσμου επενδύουν σε προγράμματα πράσινης ανάπτυξης για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Πόσο φιλόδοξες θα αποδειχτούν οι χώρες στις προτάσεις τους για τις σχετικές μειώσεις θα αποκαλυφθεί στη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα.

Μια χρονιά deja vu: Το 2021 θα μοιάζει σαν είναι το 2020 που όλος ο κόσμος προσδοκούσε να ζήσει, αλλά δεν τα κατάφερε εξαιτίας του κορωνοϊού. Μεγάλες διοργανώσεις όπως οι Ολυμπιακοί, το Expo 2020 στο Ντουμπάι και άλλες πολλές πολιτικές, αθλητικές και εμπορικές συγκεντρώσεις κόσμου από κάθε γωνιά της γης περιμένουν την άρση του lockdown για να αρχίσουν να εργάζονται πυρετωδώς για να προλάβουν να πραγματοποιηθούν μέσα στο 2021.

Σήμα κινδύνου για άλλες παγκόσμιες απειλές: Ακαδημαϊκοί και αναλυτές, πολλοί από τους οποίους είχαν προειδοποιήσει στο πρόσφατο παρελθόν για τον κίνδυνο ξεσπάσματος μιας πανδημίας, θα προσπαθήσουν τον επόμενο χρόνο με βάση τα όσα φοβερά προκάλεσε ο κορωνοϊός να πείσουν τις κυβερνήσεις στον κόσμο να αντιμετωπίσουν έγκαιρα άλλες πιθανές παγκόσμιες απειλές, όπως η αντίσταση στα αντιβιοτικά και η πυρηνική τρομοκρατία

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play