Ρομπότ κορωνοϊός: Θα απολυμαίνουν τα δωμάτια σε ευρωπαϊκά νοσοκομεία
Η τεχνολογία στην υπηρεσία της υγείας για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορωνοϊού. Με απόφαση και χρηματοδότηση της Κομισιόν, 200 ρομπότ απολύμανσης μπαίνουν στη μάχη με τον κορωνοϊό, μικρόβια και βρωμιά σε ευρωπαϊκά νοσοκομεία.
Το κόστος των μηχανημάτων αγγίζει τα 12 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το σχετικό κονδύλιο προέρχεται από τον ESI. Τα ρομπότ αναμένεται να παραδοθούν τις επόμενες εβδομάδες. Νοσοκομεία από τα περισσότερα κράτη – μέλη εξέφρασαν την ανάγκη και το ενδιαφέρον να λάβουν τα συγκεκριμένα ρομπότ, τα οποία μπορούν να απολυμάνουν τυπικά δωμάτια ασθενών, χρησιμοποιώντας υπεριώδες φως σε μόλις 15 λεπτά και έτσι βοηθούν στην πρόληψη και τη μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Η διαδικασία ελέγχεται από έναν χειριστή, ο οποίος θα βρίσκεται εκτός του χώρου που απολυμαίνεται έτσι να αποφευχθεί οποιαδήποτε έκθεση στο υπεριώδες φως.
Επιπλέον, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα συνεισφέρει 183 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα του ΔΝΤ (CCRT) για την ελάφρυνση του χρέους σε 29 χώρες χαμηλού εισοδήματος, επιτρέποντάς τους να αυξήσουν τις κοινωνικές, υγειονομικές και οικονομικές δαπάνες τους απέναντι στην κρίση COVID-19. Η συνεισφορά, ανακοινώθηκε αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής των G20 που ενέκρινε ένα κοινό πλαίσιο για το χρέος πέρα από την πρωτοβουλία αναστολής της υπηρεσίας χρέους (DSSI).
Τα επίπεδα του χρέους ήταν ήδη υψηλά πριν από την κρίση και σε πολλές χώρες τώρα απλώς γίνονται μη βιώσιμα. Με αυτήν τη συνεισφορά 183 εκατ. ευρώ, η Ε.Ε. γίνεται ο μεγαλύτερος δωρητής στο CCRT, το οποίο σήμερα έχει συγκεντρώσει περίπου σε 426 εκατ. ευρώ.
Έξτρα χρηματοδότηση ύψους 4,5 δις μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς ζήτησε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στη Σύνοδο Κορυφής της G20 έτσι ώστε τα εμβόλια για τον κορωνοϊό να είναι διαθέσιμα και προσιτά για όλους.
Επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, πρότεινε μια διεθνή συνθήκη για τις πανδημίες «για να είμαστε προετοιμασμένοι και να δρούμε συντονισμένα».
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, οι ηγέτες της G20 συζήτησαν την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί για την από κοινού αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και της διανομής εμβολίου, αλλά και για τη διαρκή στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων που αγωνίζονται για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας.
Συζήτησαν, επίσης, τρόπους για την καλύτερη ανοικοδόμηση και προετοιμασία ενός βιώσιμου μέλλοντος χωρίς αποκλεισμούς, καθώς και άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως η οικονομική ανάκαμψη, η μεταρρύθμιση του ΠΟΕ, η φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας, ο τρόπος στήριξης των χωρών χαμηλού εισοδήματος και η μείωση του χρέους τους.
«Χαίρομαι που οι ηγέτες της G20 συμφώνησαν να καταστήσουν τα εμβόλια κατά της νόσου διαθέσιμα και οικονομικά προσιτά για όλους. Ωστόσο, απαιτείται πρόσθετη χρηματοδότηση. Γι’ αυτό απηύθυνα έκκληση στους ηγέτες της G20 να χρηματοδοτήσουν με 4,5 δισ. δολάρια την π
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας