Πολυτεχνείο: Στην Κομισιόν πάνε το ζήτημα της απαγόρευσης των συναθροίσεων οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Η πολιτική σύγκρουσει για το Πολυτεχνείο καλά κρατεί. Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πάνε το ζήτημα της απαγόρευσης των συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ερώτηση κατατέθηκε σήμερα 1 5 Νοεμβρίου από τους ευρωβουλευτές: Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά.
Οι έξι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καλούν την Κομισιόν να πάρει θέση για το θέμα και την θέτουν προ των ευθυνών της σε σχέση με ένα ζήτημα, το οποίο αφορά ευθέως το κράτος δικαίου σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και την ευρωπαϊκή έννομη τάξη.
Διαβάστε ολόκληρη την ερώτηση:
Θέμα: Τετραήμερη καθολική απαγόρευση συναθροίσεων στην Ελλάδα
Με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας απαγορεύονται από τις 15.11.2020 (6 π.μ.) έως και τις 18.11.2020 (9.00 μ.μ.) όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα ή περισσότερα άτομα1.
Η απόφαση, επικαλούμενη την ανάγκη εξειδίκευσης και αυστηροποίησης των έκτακτων μέτρων κατά της πανδημίας και τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, στοχεύει ουσιαστικά στην καθολική απαγόρευση των συναθροίσεων ενόψει της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κατά της χούντας των συνταγματαρχών (17 Νοεμβρίου).
Η απόφαση δεν περιορίζει απλώς αλλά εισάγει καθολική αναστολή του δικαιώματος του συνέρχεσθαι που κατοχυρώνεται όχι μόνο στο άρθρο 11 του ελληνικού Συντάγματος αλλά και στο άρθρο 11 της ΕΣΔΑ και στο άρθρο 12 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Ήδη η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρει ότι η απόφαση βρίσκεται εκτός του ελληνικού συνταγματικού πλαισίου και καλεί σε άμεση ανάκλησή της2.
Ερωτάται η Επιτροπή:
Πως αξιολογεί την ανωτέρω τετραήμερη καθολική απαγόρευση των συναθροίσεων ιδίως σε συνέχεια της πρώτης ετήσιας έκθεσής της για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην ΕΕ3, όπου τονίζει την ανάγκη σεβασμού του κράτους δικαίου, των δικαιωμάτων των πολιτών και της αρχής της αναλογικότητας στο πλαίσιο λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας;
Έχουν ληφθεί σε άλλα κράτη-μέλη τέτοιου είδους στοχευμένες καθολικές απαγορεύσεις συναθροίσεων;
Να σημειώσουμε ότι νωρίτερα το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματική την απαγόρευση των συναθροίσεων.
Σύμφωνα με ό, τι έχει γίνει γνωστό, η πρόεδρος του ΣτΕ, Μαίρη Σαρπ, για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας υγείας, απέρριψε το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής που να «παγώνει» την απόφαση του αρχηγού της ΕΛ. ΑΣ. για απαγόρευση των εορταστικών εκδηλώσεων ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου.
Πιο συγκεκριμένα, η πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας απέρριψε το αίτημα για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του COVID-19 με συνέπεια να θεωρείται συνταγματική η απαγόρευση δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων για τον αυριανό εορτασμό του Πολυτεχνείου.
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας προσέφυγαν το ΜέΡΑ25 και ο γραμματέας του Γιάνης Βαρουφάκης, το Σωματείο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη και μικρός αριθμός πολιτών. Οι προσφεύγοντες έχουν καταθέσει και αίτηση ακύρωσης και αναστολής της απόφασης του αρχηγού της ΕΛ. ΑΣ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας