BioNTech: Η επιστροφή στην κανονικότητα είναι εφικτή μέχρι τον επόμενο χειμώνα

BioNTech: Η επιστροφή στην κανονικότητα είναι εφικτή μέχρι τον επόμενο χειμώνα
BioNTech: Αν όλα συνεχίσουν να εξελίσσονται ομαλά, θα αρχίσουμε να παραδίδουμε το εμβόλιο στα τέλη αυτού του έτους, είπε ο επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας.

Σαρώνει ο κορωνοϊός σε ολόκληρο τον κόσμο κλιμακώνοντας την αγωνία για το τέλος του εφιάλτη. Ο γενικός διευθυντής της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας BioNTech, πάντως, που μαζί με την Pfizer αναπτύσσει εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, δήλωσε ότι θεωρεί εφικτή μια επιστροφή στην κανονικότητα μέχρι τον επόμενο χειμώνα. Μιλώντας στο BBC ο Ουγούρ Σαχίν εκτίμησε ότι είναι «απολύτως αναγκαίο» να έχει επιτευχθεί υψηλός βαθμός εμβολιασμού πριν από το φθινόπωρο του 2021.

«Αν όλα συνεχίσουν να εξελίσσονται ομαλά, θα αρχίσουμε να παραδίδουμε το εμβόλιο στα τέλη αυτού του έτους», είπε. «Ο στόχος μας είναι να παραδώσουμε περισσότερες από 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου μέχρι τον Απρίλιο της επόμενης χρονιάς, κάτι που θα μας επέτρεπε να αρχίσουμε να βλέπουμε τον αντίκτυπο», πρόσθεσε. «Το καλοκαίρι, σε κάθε περίπτωση, θα μας βοηθήσει επειδή το ποσοστό των μολύνσεων θα μειωθεί», προέβλεψε.

«Αυτό που είναι απολύτως αναγκαίο, είναι να έχουμε σημαντικό ποσοστό εμβολιασμένων πριν από το φθινόπωρο και τον χειμώνα του επόμενου έτους», πρόσθεσε. Ο Σαχίν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό επειδή έχει ζητηθεί από πολλές εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια να αυξήσουν την παραγωγή τους. «Θα μπορούσαμε να έχουμε έναν φυσιολογικό χειμώνα την επόμενη χρονιά», κατέληξε.

Η αμερικανική Pfizer μαζί με τη γερμανική BioNTech, ιδιοκτησίας των δύο ιατρών που ανέπτυξαν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, του Ουγούρ Σαχίν και της Οζλέμ Τουρέτσι δήλωσαν ότι δεν έχουν προκύψει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλειά του εμβολίου.  Γι’ αυτό και θα ζητήσουν από τις αμερικανικές αρχές (FDA) άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης αυτόν τον μήνα για άτομα ηλικίας 16 έως 85 ετών, αυξάνοντας την πιθανότητα μιας ρυθμιστικής απόφασης μέσα στον Δεκέμβριο.

Εάν αυτή χορηγηθεί, οι δύο εταίροι εκτιμούν ότι μπορούν να κυκλοφορήσουν έως και 50 εκατομμύρια δόσεις φέτος – αρκετές για να προστατεύσουν 25 εκατομμύρια ανθρώπους – και στη συνέχεια να παράγουν έως 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021. Μερίδα της επιστημονικής κοινότητας πάντως σημειώνει ότι υπάρχουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα για το εμβόλιο, σχετικά με το πόσο αποτελεσματικό είναι ανά εθνικότητα ή την ηλικία και πόσο διαρκεί η ανοσία που προσφέρει. Ο επικεφαλής της BioNTech πάντως αισιοδοξεί ότι αυτή θα κρατάει τουλάχιστον ένα έτος, αλλά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί μέχρι την ολοκλήρωση των δοκιμών του στα μέσα Δεκεμβρίου.

Το επόμενο βήμα στη διαδρομή του εμβολίου είναι η υποβολή των στοιχείων της κλινικής δοκιμής του για αξιολόγηση από άλλους επιστήμονες, που απαιτείται για να προσδιοριστεί ανεξάρτητα η αξιοπιστία των ευρημάτων. Μέχρι τότε αντικείμενο έρευνας και συζήτησης θα αποτελέσουν οι πρακτικές δυσκολίες του, καθώς το καινοτόμο είδος του εμβολίου (βασίζεται σε γενετικό υλικό mRNA, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί σε εμβόλιο) απαιτεί τη διατήρησή του σε θερμοκρασία κάτω των μείον 80 βαθμών Κελσίου. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και στις ανεπτυγμένες χώρες -πολύ περισσότερο στις φτωχές- θα υπάρξουν δυσκολίες στη διανομή του σε εκατομμύρια, αν όχι δισεκατομμύρια, ανθρώπους.

Οι επόμενες μήνες θα είναι δύσκολοι, γιατί τώρα που η επιστήμη ολοκληρώνει τη δουλειά της αρχίζει το πραγματικό τεστ για όλες τις χώρες του κόσμου και τον λυσσαλέο αγώνα που θα δοθεί ανάμεσα σε κάποιες εξ αυτών για την πρωτιά στην απόκτηση του. Οι θάνατοι από τον κορωνοϊό σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν φτάσει το 1.3 εκατομμύριο άτομα και απαιτείται νους και σύνεση από όλες τις ηγεσίες του κόσμου για να μπει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ένα φρένο στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Η Ε.Ε. είχε καταλήξει τον Σεπτέμβριο σε προκαταρκτική συμφωνία για την προμήθεια 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BionTech και οψιόν για αγορά επιπλέον 100 εκατ. δόσεων, σε περίπτωση που οι εταιρείες εξασφαλίσουν άδεια διάθεσής τους από τις αρμόδιες αρχές. Σύμφωνα με το Bloomberg, Ε.Ε, Βρετανία και ΗΠΑ είναι πρώτες στην σειρά για να λάβουν το εμβόλιο. Όσον αφορά συγκεκριμένα την Ελλάδα ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης δήλωσε ότι «η χώρα μας θα έχει το εμβόλιο της Pfizer». Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι θα είναι ο πρώτος που θα εμβολιαστεί, «όχι επειδή θέλω να είμαι ο πρώτος που θα προστατευτεί», όπως είπε «αλλά ως σινιάλο ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play