Κορωνοϊός κόσμος: Ποιες χώρες χτυπά περισσότερο η πανδημία – Πού πληθαίνουν οι νεκροί

Κορωνοϊός κόσμος: Ποιες χώρες χτυπά περισσότερο η πανδημία – Πού πληθαίνουν οι νεκροί
Κορωνοϊός κόσμος: Σχεδόν οι μισοί (4.961) από τους 10.010 θανάτους καταγράφηκαν στην Ευρώπη, 1.868 στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, και 1.330 άλλοι ΗΠΑ, στη χώρα με τους περισσότερους νεκρούς το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Περισσότεροι από 10.000 νέοι θάνατοι που συνδέονται με τον κοροναϊό καταγράφηκαν παγκοσμίως τις προηγούμενες 24 ώρες, καθώς η Ευρώπη και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ένα νέο κύμα της πανδημίας, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου σήμερα στις 13:00 ώρα Ελλάδας.

Εξαιρουμένων των διορθώσεων και των ενημερωμένων απολογισμών που ανακοινώθηκαν από κράτη και εδάφη, είναι η πρώτη φορά μετά την έναρξη της πανδημίας που ξεπερνιέται σε 24 ώρες το φράγμα των 10.000 επιβεβαιωμένων θανάτων.

Σχεδόν οι μισοί στην Ευρώπη

Σχεδόν οι μισοί (4.961) από τους 10.010 θανάτους καταγράφηκαν στην Ευρώπη, 1.868 στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, και 1.330 άλλοι ΗΠΑ, στη χώρα με τους περισσότερους νεκρούς το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Κατά τις τελευταίες επτά ημέρες, 18 χώρες, εκ των οποίων 11 στην Ευρώπη, κατέγραψαν κατά μέσο όρο περισσότερους από 100 θανάτους ημερησίως. Οι χώρες με τους περισσότερους θανάτους είναι οι ΗΠΑ (1.038 κατά μέσο όρο καθημερινά), η Ινδία (566) και η Γαλλία (552).

Ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων

Η Ευρώπη είναι η περιοχή που καταγράφει για αρκετές εβδομάδες τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων. Τις τελευταίες επτά ημέρες, περισσότεροι από 4.000 θάνατοι από την Covid-19 επιβεβαιώνονταν καθημερινά στις 52 χώρες της περιοχής, ποσοστό 25% υψηλότερο από αυτό της προηγούμενης εβδομάδας.

Μεταξύ των χωρών με περισσότερους από 700 θανάτους σε μια εβδομάδα, ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε περισσότερο στην Ιταλία με 3.189 θανάτους τις τελευταίες επτά ημέρες έναντι 1.859 την προηγούμενη εβδομάδα, αύξηση 72%. Ακολουθεί η Γερμανία (955, +52%), η Πολωνία (2.330, +43%), η Γαλλία (3.861, +34%) και το Βέλγιο (1.435, +32%).

ΠΟΥ: «Οι πολίτες πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση»

Έκκληση στους πολίτες όλου του κόσμου για πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, απηύθυνε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμρπεγέσους. “Οι πολίτες ενδέχεται να έχουν κουραστεί από τον κορωνοϊό, αλλά θα πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση”, τόνισε χαρακτηριστικά.

«Μπορεί εμείς να έχουμε κουραστεί από την Covid-19, αλλά αυτή δεν έχει κουραστεί με εμάς. Οι ευρωπαϊκές χώρες δυσκολεύονται, αλλά ο ιός δεν έχει αλλάξει σημαντικά ούτε οι τρόποι περιορισμού του», σημείωσε ο Τέντρος μιλώντας στο Φόρουμ για την Ειρήνη που διεξάγεται στο Παρίσι. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο εμβόλιο της Pfizer, το οποίο ανακοινώθηκε πως έχει 90% αποτελεσματικότητα.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα νέα από την ανακοίνωση που έκαναν τα εργαστήρια Pfizer και BioNTech σχετικά με ένα «αποτελεσματικό σε ποσοστό 90%» εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19 λέγοντας:«Χαιρετίζουμε τα ενθαρρυντικά νέα σχετικά με το εμβόλιο που προέρχεται από τις Pfizer και BioNTech και χαιρετίζουμε όλους τους επιστήμονες και εταίρους σε ολόκληρο τον κόσμο που αναπτύσσουν νέα εργαλεία, χρήσιμα και αποτελεσματικά, για να νικήσουμε την Covid-19. Ο κόσμος γνωρίζει μια καινοτομία και μια επιστημονική συνεργασία χωρίς προηγούμενο για να μπει ένα τέλος στην πανδημία».

Από την πλευρά της, η Σουμίγια Σουαμινατάν, επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, υπογράμμισε σε ένα tweet ότι «αυτό το νέο αναμένεται να ενθαρρύνει όλους εκείνους που αναπτύσσουν εμβόλια Covid-19 να συνεχίσουν τις κλινικές δοκιμές». «Ο κόσμος έχει ανάγκη πολλά ασφαλή, αποτελεσματικά και προσιτά εμβόλια για να βάλει τέλος σε αυτήν την επιδημία», σημείωσε η ίδια, επισημαίνοντας τον «ρόλο κλειδί» που διαδραματίζει ο ΠΟΥ σε όρους κυρίως «εναρμόνισης των πολιτικών και των κανονισμών».

Πότε αναμένεται να κυκλοφορήσει το εμβόλιο:

Σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου του Οργανισμού, ένα εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19 ενδέχεται να κυκλοφορήσει έως τον Μάρτιο του 2021 για τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς, το οποίο μαζί με άλλες προόδους θα μπορούσε να αλλάξει θεμελιωδώς την πορεία της πανδημίας. Ο Μπρους Έιλγουορντ είπε επίσης, ενώπιον της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΠΟΥ, ότι τα προσωρινά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Pfizer σχετικά με τις τελευταίου σταδίου δοκιμές ενός εμβολίου είναι «πολύ θετικά».

«Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, πρόκειται για προσωρινά αποτελέσματα… όμως πρόκειται για πολύ θετικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα οποία αναμένεται να είναι πολλά υποσχόμενα, να δώσουν πολλές ελπίδες, σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς θα προχωράμε μπροστά», κατέληξε ο Έιλγουορντ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play