Μητσοτάκης για ελληνική οικονομία: Η Ελλάδα θα κερδίσει από τις διεθνείς ανακατατάξεις

Μητσοτάκης για ελληνική οικονομία: Η Ελλάδα θα κερδίσει από τις διεθνείς ανακατατάξεις
Μητσοτάκης για ελληνική οικονομία: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση που είχε με τον δημοσιογράφο John Defterios, η οποία προβλήθηκε στο 5ο EU – Arab World , εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα βγει κερδισμένοι από τις ανακατατάξεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φάνηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς διατύπωσε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα βγει κερδισμένη από τις παγκόσμιες ανακατατάξεις που προκαλεί ο κορωνοϊός. Στην συνέντευξη που έδωσε στον δημοσιογράφο John Defterios, η οποία προβλήθηκε στο 5ο EU – Arab World Summit, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως οι αποταμιεύσεις στην Ελλάδα αυξάνονται και μόλις βρεθεί το εμβόλιο θα υπάρχει η δυνατότητα επενδύσεων.

Ισχυρή ανάκαμψη μόλις έχουμε το εμβόλιο

«Είμαι σίγουρος πως η ανάκαμψη θα είναι ισχυρότατη μόλις έχουμε το εμβόλιο. Στην Ελλάδα οι αποταμιεύσεις αυξάνονται, που σημαίνει πως ο κόσμος θα θέλει να προβεί σε δαπάνες όταν η πανδημία τελειώσει. Και οι επιχειρήσεις θα θέλουν να επενδύσουν. Και οι έξυπνες επιχειρήσεις ήδη επενδύουν» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι μία αποδεδειγμένα ασφαλής χώρα, που βρίσκεται «στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων», με σύγχρονες τηλεπικοινωνιακές υποδομές και διαθέτει μία κυβέρνηση η οποία είναι «υπέρμαχος της επιχειρηματικότητας και προσανατολίζεται στις μεταρρυθμίσεις».

Οι επενδυτές «γνωρίζουν τις ευκαιρίες στην Ελλάδα»

Οι επενδυτές «γνωρίζουν τις ευκαιρίες στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Η πανδημία του κοροναϊού θα έχει νικητές και κάποιους που θα χάσουν. Είμαι πεπεισμένος γι’ αυτό. Και είμαι σίγουρος πως η Ελλάδα θα είναι στην πλευρά των νικητών».

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι έξυπνοι επενδυτές ήδη τοποθετούνται και αξιοποιούν ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας ακόμα και κατά τη διάρκεια της κρίσης, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να υπερβαίνει πλέον τους κλάδους όπου η Ελλάδα αποτελεί πάγια αξία.

«Δεν αναφέρομαι μόνο στο επενδυτικό ενδιαφέρον προς τους παραδοσιακούς τομείς, για τον ξενοδοχειακό τομέα και τον τουρισμό. Εκεί βλέπουμε μεγάλο ενδιαφέρον και από το Άμπου Ντάμπι, με τον Όμιλο Abu Dhabi Capital να επενδύει σε ιχθυοκαλλιέργειες, σε τεχνολογία αιχμής σε θέματα τροφίμων. Η Microsoft ανακοίνωσε μια τεράστια επένδυση, με την δημιουργία τριών μεγάλων data centers στην Ελλάδα. Πριν από λίγες μέρες η Volkswagen υπέγραψε με την ελληνική κυβέρνηση Μνημόνιο Συνεργασίας με στόχο τον μετασχηματισμό ενός ελληνικού νησιού σε πρότυπο νησί έξυπνης κινητικότητας. Μιλάμε για ζητήματα προηγμένης τεχνολογίας, ζητήματα πράσινου μετασχηματισμού, τομείς όπου θεωρούμε πως η Ελλάδα θα πρέπει να είναι πρωτοπόρος», ανέφερε.

Χρηματοπιστωτικό κέντρο

Πρόσθεσε δε ότι η χώρα μας θα μπορούσε να μετατραπεί σε χρηματοπιστωτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. «Στην εποχή μετά το Brexit έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να εγκαθιδρύσουν παρουσία στη χώρα μας. Τους προσφέρουμε αρκετά κίνητρα ώστε να είναι σε θέση να το κάνουν. Η Ελλάδα θα πρέπει να μετατραπεί και σε έναν χρηματοπιστωτικό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή. Θα ήθελα να τονίσω κάτι που έχει μεγάλη σημασία: Η Ελλάδα είναι συνδυαστικά μία ασφαλής, συνδεδεμένη και γεωγραφικά ελκυστική χώρα, λόγω της τοποθεσίας μας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης .

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η πανδημία δημιουργεί ευκαιρίες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ε.Ε. πλέον «δανείζεται ως μια υπερεθνική οντότητα με στόχο να ενισχύσει τα κράτη μέλη», δήλωσε, ενώ το κοινοτικό ταμείο ανάκαμψης θα συνδράμει σε μία «ισχυρότατη» ανάκαμψη, η οποία θα συνοδευτεί από επενδύσεις και αυξημένη κατανάλωση αφότου αντιμετωπιστεί ιατρικά ο κοροναϊός.

Στο μεσοδιάστημα, σημείωσε, η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει με μεγάλα ποσά εργαζόμενους και επιχειρηματίες, ενώ η «μεγάλη αξιοπιστία» που απολαμβάνει στις διεθνείς αγορές έχει επιτρέψει το χτίσιμο ενός αποθέματος ρευστότητας με πολύ χαμηλά επιτόκια.

Η Ελλάδα επιθυμεί καλές σχέσεις με την Τουρκία

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι επαφίεται στην Τουρκία να επιλέξει «να αποφασίσει αν θέλει μία εποικοδομητική σχέση με την Ευρώπη ή εάν θέλει συγκρουσιακή σχέση». Τόνισε ότι σε περίπτωση που η Άγκυρα επιλέξει τη δεύτερη εναλλακτική «θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα υπάρξουν συνέπειες για την ίδια», υπενθυμίζοντας ότι η Ε.Ε. έχει καταστήσει ιδιαίτερα σαφές ότι προσδοκά σημαντική πρόοδο μέχρι τον Δεκέμβριο.

«Θεωρώ πως οι Ευρωπαίοι έχουν καταλάβει πως δεν πρόκειται απλώς περί μιας διαφοράς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ή Κύπρου και Τουρκίας. Τα γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζουν την Ευρώπη συνολικά», προσέθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα επιδιώκει καλές σχέσεις με την Τουρκία και ουδέποτε προσπάθησε να την αποκλείσει από σχήματα περιφερειακής συνεργασίας, όμως «η Τουρκία αυτο-αποκλείεται εξαιτίας της συμπεριφοράς της».

«Από την πλευρά μας έχουν γίνει πολλές προσπάθειες συνεννόησης με την Τουρκία από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου. Ως απάντηση γίναμε αποδέκτες μίας σειράς ιδιαίτερα προκλητικών ενεργειών, οι οποίες αμφισβήτησαν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, με μονομερείς ερευνητικές δραστηριότητες σε εκτάσεις που θεωρούμε ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Δεν είναι παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ωστόσο ότι εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση από τις δύο πλευρές υπάρχει δυνατότητα ελληνοτουρκικής συνεργασίας, σημειώνοντας την πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και το Σύμφωνο Φιλίας που υπέγραψαν το 1930 ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Μουσταφά Κεμάλ.

«Οι χώρες βρίσκουν τον τρόπο τους να ξεπεράσουν τις διαφορές τους. Φτάνει να μην προσεγγίζουν τις διεθνείς σχέσεις ως ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Δεν είναι ποτέ παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος», δήλωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play