Γαλλία κορωνοϊός: Τεστ ταχείας διάγνωσης του ιού στα αεροδρόμια από τις 7 Νοεμβρίου

Γαλλία κορωνοϊός: Τεστ ταχείας διάγνωσης του ιού στα αεροδρόμια από τις 7 Νοεμβρίου
Γαλλία κορωνοϊός: Οι ταξιδιώτες θα εξετάζονται κατά την άφιξή τους και θα έχουν το αποτέλεσμα λίγα λεπτά αργότερα.

«Υποχρεωτικά» τεστ ταχείας διάγνωσης κορωνοϊού θα γίνονται στα γαλλικά αεροδρόμια από τις 7 Νοεμβρίου για επιβάτες που φτάνουν από το εξωτερικό, με εξαίρεση εκείνους που προέρχονται από ευρωπαϊκά κράτη μέλη, ανακοίνωσε η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Μπαρμπαρά Πομπιλί.

Ο κλάδος των αερομεταφορών ζητά έντονα την ευρεία εφαρμογή τεστ Covid-19 σε αεροδρόμια για την αποφυγή μέτρων καραντίνας κατά την άφιξη ταξιδιωτών, εν μέσω κατάρρευσης του κλάδου λόγω των περιορισμών της κυκλοφορίας που εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο σε μια προσπάθεια ελέγχου της εξάπλωσης του ιού. «Θα θεσπίσουμε από τις 7 Νοεμβρίου στα αεροδρόμια υποχρεωτικά τεστ διάγνωσης για επιβάτες από όλες τις χώρες του κόσμου, με εξαίρεση τα ευρωπαϊκά κράτη», τόνισε η Πομπιλί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Οι ταξιδιώτες θα εξετάζονται κατά την άφιξή τους και θα έχουν το αποτέλεσμα λίγα λεπτά αργότερα, εκτός αν έχουν μαζί το αποτέλεσμα τεστ PCR που έχουν κάνει πριν από την αναχώρησή τους σε διάστημα μικρότερο από 72 ώρες», είπε, προσθέτοντας ότι για ορισμένες χώρες απαιτήθηκαν ήδη αυτά τα τεστ πριν από την αναχώρηση των ταξιδιωτών. Οι διαγνωστικές δοκιμές ανίχνευσης αντιγόνων οι οποίες αποδίδουν λιγότερο καλά από τα τρέχοντα τεστ PCR, δεν απαιτούν εργαστηριακή ανάλυση και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι γνωστό σε 10 έως 30 λεπτά.

Το δεύτερο κύμα του ιού δεν θα είναι το τελευταίο λένε Γάλλοι επιστήμονες

Ανησυχητικές είναι οι εκτιμήσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου της Γαλλίας, για την πορεία της πανδημίας. Όπως αναφέρουν οι Γάλλοι επιστήμονες, το δεύτερο κύμα του ιού με το οποίο είναι αντιμέτωπη η Ευρώπη, δεν θα είναι το τελευταίο. Εκτιμούν ότι θα υπάρξουν διαδοχικά κύματα μέχρι το τέλος του χειμώνα και την ερχόμενη άνοιξη.

«Έχουμε συνεπώς μπροστά μας πολλούς μήνες με μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση», προβλέπει στην τελευταία γνωμοδότησή του το όργανο αυτό που είναι αρμόδιο για να συμβουλεύει τη γαλλική κυβέρνηση. Η γνωμοδότηση αυτή, η οποία αναρτήθηκε στο Ίντερνετ αυτό το σαββατοκύριακο, φέρει ημερομηνία Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, δύο ημέρες πριν από την ανακοίνωση από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ενός νέου lockdown, το οποίο κατέστη απαραίτητο εξαιτίας του δεύτερου κύματος.

Δύσκολη η πρόβλεψη για τη χρονική διάρκεια του δεύτερου κύματος

«Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσο χρόνο θα διαρκέσει το δεύτερο κύμα, διότι αυτό εξαρτάται από τον ίδιο τον ιό, από το κλιματικό περιβάλλον του, από τα μέτρα που θα ληφθούν για να περιορισθεί η κυκλοφορία του ιού, από την αποδοχή τους και συνεπώς από τον αντίκτυπό τους», γράφει το Επιστημονικό Συμβούλιο. «Μπορούμε να κάνουμε μια υπόθεση για έξοδο από το 2ο κύμα στο τέλος του χρόνου ή στην αρχή του 2021. Η έξοδος αυτή θα πρέπει να συνδυασθεί με επιστροφή της κυκλοφορίας του ιού σ’ ένα πολύ ελεγχόμενο επίπεδο (το πολύ 5.000 έως 8.000 νέες μολύνσεις την ημέρα)», συνεχίζει το εν λόγω όργανο.

Όταν ανακοίνωσε το νέο lockdown με ισχύ τουλάχιστον μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως ο στόχος είναι να φθάσουμε «σε περίπου 5.000» περιπτώσεις μόλυνσης την ημέρα, έναντι των 40.000 έως 50.000 που καταγράφονται αυτή τη στιγμή. Όποια κι αν είναι η επιτυχία των μέτρων που εφαρμόζονται, «δεν θα είναι αρκετή» πιθανόν «για να αποφευχθούν άλλα κύματα, μετά το δεύτερο», προειδοποιεί το Επιστημονικό Συμβούλιο, το οποίο συνιστούσε το lockdown που τελικά αποφασίσθηκε.

«Μπορούμε έτσι να έχουμε διαδοχικά κύματα στη διάρκεια του τέλους του χειμώνα και της άνοιξης του 2021, ανάλογα με διάφορα στοιχεία: κλιματική κατάσταση, επίπεδο και επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα της στρατηγικής Τεστ/Ιχνηλάτηση/Απομόνωση (των θετικών κρουσμάτων)», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη θα βρεθούν συνεπώς αντιμέτωπες «με τη διαχείριση διαδοχικών κυμάτων επανεμφάνισης» της επιδημίας, «μέχρι την έλευση των πρώτων εμβολίων και/ή θεραπειών», ίσως κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Η διαχείριση αυτών των διαδοχικών κυμάτων μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Κατ’ αρχάς, «μπορούμε να εξετάσουμε μια στρατηγική τύπου on/off», δηλαδή μια εναλλαγή περιόδων περιορισμών (για να μειωθεί η κυκλοφορία του ιού) και περιόδων χαλάρωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play