Ελληνοτουρκικά: «Ο μηχανισμός του ΝΑΤΟ δεν σχετίζεται με εθνικούς κανόνες εμπλοκής»

Ελληνοτουρκικά: «Ο μηχανισμός του ΝΑΤΟ δεν σχετίζεται με εθνικούς κανόνες εμπλοκής»
Ελληνοτουρκικά: Ο υπουργός Άμυνας απάντησε σε σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε τι ισχύει σε σχέση με τον μηχανισμό του ΝΑΤΟ για να μην υπάρξει «θερμό» επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. «Κατά το μέρος που αφορά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το συμπεφωνημένο κείμενο περιλαμβάνει την ύπαρξη εικοσιτετράωρης γραμμής απευθείας επικοινωνίας (hotline) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με σκοπό την αποφυγή ανεπιθύμητων καταστάσεων και εμπλοκής, ενώ δεν γίνεται αναφορά σε στάδια αποτροπής συγκρούσεων».

Αυτό δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνιος Μυλωνάκης με θέμα «Συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας για Μηχανισμό αποτροπής συγκρούσεων στην Ανατολική Μεσόγειο στα πλαίσια του ΝΑΤΟ». Επίσης,σημείωσε ότι «δεν έχουν συμφωνηθεί διατάξεις αποτροπής συγκρούσεων, και επομένως δεν υφίστανται τέτοιες που να σχετίζονται με τους Εθνικούς Κανόνες Εμπλοκής».

Τέλος, στο ερώτημα που έθεσε ο κ. Μυλωνάκης εάν «θα δύνανται τα ελληνικά μαχητικά να αναχαιτίζουν τα τούρκικα που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ», ο κ Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε ότι «η Πολεμική Αεροπορία θα συνεχίζει να αναχαιτίζει κάθε ίχνος που παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις δια της παρουσίας τους και της αποτρεπτικής τους ισχύος κατοχυρώνουν τα εθνικά και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας».

Ο υπουργός Άμυνας είχε μιλήσει για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά και την Κυριακή στην ομιλία του στη Βουλή. Ανάμεσα σε άλλα, είχε σημειώσει ότι: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας παραμένουν στην ουσία σε καθεστώς παρατεταμένης ετοιμότητας στον Έβρο αλλά και στο Αιγαίο, κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα. Απέδειξαν μέσα από μία καθολική, πάλι άνευ προηγουμένου κινητοποίηση, ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα και κανέναν, καθώς και ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς. Παράλληλα, όμως, αναδείχθηκε και το δικό μας κατεπείγον καθήκον για τόνωση και ενίσχυση Εθνικής Άμυνας.

Όπως έχω τονίσει κατ’ επανάληψη, αυτή η προσπάθειά μας κινείται και εδράζεται σε δύο βασικούς άξονες:

  • Ο πρώτος είναι η ενίσχυση και η εμβάθυνση των διεθνών συμμαχιών της χώρας μέσω του ρόλου μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ και στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου. Και βέβαια με βασικό μοχλό τις δυνατότητες που παρέχονται από την αμυντική διπλωματία. Η ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης με τις Η.Π.Α. μέσω των προβλέψεων της αναθεωρημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, η τόνωση της στρατηγικής σχέσης με τη Γαλλία, η προσέγγιση με χώρες όπως το Ισραήλ και άλλες του Αραβικού κόσμου (Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κλπ.), που συμμερίζονται με εμάς τις ίδιες ανησυχίες ως προς την Ασφάλεια και Σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου, είναι κάποια απτά αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας.
  • Ο δεύτερος -και ιδιαίτερα κρίσιμος- άξονας είναι αυτός που αφορά στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, με επιβοηθητικές παρεμβάσεις ως προς τα μέσα και το προσωπικό. Έχει σχέση με τον πρώτο άξονα διότι οι αναβαθμισμένες συμμαχίες, μεταξύ άλλων, προσδίδουν και πρόσθετες δυνατότητες υποστήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play