Λαβρόφ Ελλάδα: Στην Αθήνα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών
Στην Αθήνα θα βρεθεί σήμερα, Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον ομόλογό του, Νίκο Δένδια. Συγκεκριμένα, στις 12:00 το μεσημέρι ο κ. Δένδιας θα υποδεχθεί τον κ. Λαβρόφ στο υπουργείο Εξωτερικών. Οι συζητήσεις των δύο ανδρών θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στην οικονομική και την ενεργειακή συνεργασία, καθώς και ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό, καθώς και τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας.
Επίσης, οι δύο υπουργοί θα υπογράψουν «Κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή του έτους ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας το 2021». Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.
Στις 17:00 ο Ρώσος ΥΠΕΞ θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σημειώνεται πως η επίσκεψη του κ. Λαβρόφ, στην Ελλάδα ξεχωρίζει από την ατζέντα της Δευτέρας, καθώς συνδυάζεται με τις εξελίξεις στην Μεσόγειο αλλά και σε μια χρονική στιγμή όπου η Ρωσία μοιάζει να αναλαμβάνει δράση εναντίον των τουρκικών κινήσεων, ιδιαίτερα μετά τις προκλήσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Σεργκέι Λαβρόφ: “Κυρίαρχο δικαίωμα κάθε κράτους να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων έως τα 12 μίλια”
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τη σημερινή επίσκεψή του στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας τόνισε με σαφήνεια ότι όταν προκύπτει ζήτημα οριοθέτησης της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ όμορων χωρών, αυτό πρέπει να επιλύεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο κ. Λαβρόφ διαμηνύει ότι η θέση της Ρωσίας, η οποία υπέγραψε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, βασίζεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που περιλαμβάνονται σε αυτή τη συνθήκη και σημειώνει πως το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων του έως τα 12 ναυτικά μίλια.
Επίσης, εξέφρασε τη «σοβαρή ανησυχία» του σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας για τα Βαρώσια και κατέστησε σαφές πως έρχεται σε αντίθεση με μια σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στηλιτεύοντας την απόφαση αυτή, έστειλε το μήνυμα ότι οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες εμποδίζουν τη διαμόρφωση της εποικοδομητικής ατμόσφαιρας και δημιουργούν πρόσθετες επιπλοκές στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την οριστική διευθέτηση αυτού του παλιού προβλήματος.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας