Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρόγραμμα δωρεάν ψηφιακής μαστογραφίας ανά δύο έτη
Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας κατά του καρκίνου του μαστού, πρόγραμμα δωρεάν ψηφιακής μαστογραφίας, ανά δύο έτη, για όλες τις γυναίκες ηλικίας 49 και 50 ετών, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με έξι γυναίκες που νίκησαν τον καρκίνο του μαστού, μία γυναίκα που βρίσκεται στο στάδιο της θεραπείας και την ογκολόγο Έλενα Λινάρδου.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμη ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος θα επαναλαμβάνεται κάθε 2 χρόνια, με στόχο να δημιουργηθεί ψηφιακά ένας ιατρικός φάκελος ασθενούς.
Στην συνάντηση τονίστηκε η τεράστια σημασία της πρόληψης, και ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το κόστος της ψηφιακής μαστογραφίας θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον ΕΟΠΥΥ. Η διαδικασία θα γίνεται σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και θα αφορά όλες τις γυναίκες που δεν έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού και δεν έχουν πραγματοποιήσει προληπτική μαστογραφία κατά τα τελευταία δύο έτη.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης κατατέθηκαν προσωπικές μαρτυρίες και εμπειρίες από τη λειτουργία του Συστήματος Υγείας ενώ έγιναν εκτενείς αναφορές στους κινδύνους για τις ευπαθείς ομάδες, στην εποχή της πανδημίας. Από την πλευρά της η Ογκολόγος κ. Λινάρδου ανέφερε ότι η μαστογραφία μειώνει κατά 20% τον κίνδυνο θανάτου, αλλά όταν γίνει σε οργανωμένο πλαίσιο, δηλαδή ετησίως μετά την ηλικία των 40 ετών, ο κίνδυνος θανάτου μειώνεται κατά 40%.
«Ο καρκίνος του μαστού, είναι μια νόσος όπως όλες οι άλλες. Είναι μια νόσος που μπορεί να προβλεφθεί, να διαγνωστεί έγκαιρα», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως σχεδόν μια στις τρεις γυναίκες στην Ελλάδα δεν έχουν κάνει ποτέ μαστογραφία.
«Έχω ένα μεγάλο φόβο κ. Πρωθυπουργέ…»
Ιδιαίτερη αίσθηση, προκαλεί η αναφορά της 66χρονης Λιολιώς Καλυπέρα η οποία, όπως είπε, θέλησε να μεταφέρει στον Πρωθυπουργό τον φόβο που αντιμετωπίζει. Αυτός, μάλιστα, συνδέεται άμεσα με την εξέλιξη της πανδημίας της COVID-19 στην Ελλάδα.
«Έχω κι ένα μεγάλο φόβο κ. Πρωθυπουργέ…», σημείωσε με αφοπλιστική ειλικρίνεια η 66χρονη και συνέχισε. «Αυτή τη στιγμή, όμως, που μιλάμε. Επειδή είμαι ευάλωτη ομάδα και επειδή είμαι μεγάλη, είμαι 66 χρονών, φοβάμαι μήπως διαλεχτώ όταν θα αρρωστήσω. Τώρα είμαι στη θεραπεία φυσικά, αλλά αν πάθω ο μη γένοιτο COVID-19, φοβάμαι, μήπως, υπάρχει ένας πιο νέος άνθρωπος κι εγώ και με διάλεξουν -ότι εγώ πρέπει να κάτσω λίγο πιο πίσω- επειδή έχω και υποκείμενο νόσημα. Έχω αυτόν τον μεγάλο φόβο, που σας τον καταθέτω».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε αμέσως να απαντήσει στη γυναίκα για τον φόβο της διαπιστώνοντας πως θα έχει τεράστια αξία αν ένας νέος ο οποίος θεωρεί ότι αυτή η ασθένεια δεν τον αφορά, ακούσει τη δική της ιστορία. «Kάναμε ως κοινωνία μια τεράστια προσπάθεια να είμαστε μπροστά απ’ αυτή τη νόσο, η οποία συνέχεια μας αιφνιδιάζει κατά κανόνα δυσάρεστα και όχι ευχάριστα. Το κάναμε για έναν βασικό λόγο: για να μη φτάσουμε ποτέ στο σημείο να πρέπει να κάνουμε επιλογές ως προς την περίθαλψη την οποία θα έχει ένας ασθενής στην Ελλάδα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός για να καταλήξει απευθυνόμενος στην 66χρονη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας