Κορωνοϊός φάρμακο: Κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά του ιού

Κορωνοϊός φάρμακο: Κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά του ιού
Κορωνοϊός φάρμακο: Σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά δεδομένα η ανάπτυξη αντικλωνικών αντισωμάτων μπορεί να αποτελέσει θεραπευτική επιλογή για ορισμένους ασθενείς του ιού.

Οι έρευνες για να βρεθεί φάρμακο ή εμβόλιο κατά του κορωνοϊού συνεχίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν και τα τελευταία νέα για το εμβόλιο λένε πως θα είναι έτοιμο στα μέσα του 2021, υπάρχει και η έρευνα για φάρμακα που μπορούν να καταπολεμήσουν τον ιό, τουλάχιστον για κάποιες ομάδες ασθενών.  Η ανάπτυξη μονοκλωνικών αντισωμάτων, έναντι του Covid-19, μπορεί να αποτελέσει θεραπευτική επιλογή για ορισμένες ασθενεί, σύμφωνα με τη συνόψιση των νεότερων δεδομένων, που πραγματοποίησαν οι καθηγητές της θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Το υπουργείο Άμυνας, αλλά και το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ, προχώρησαν σε ανακοίνωση, στην οποία ανέφεραν πως έχουν συνάψει συμφωνία με την φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca,για την ανάπτυξη και την ευρεία παραγωγή του φαρμάκου AZD7442, το οποίο μάχεται τον SARS-CoV-2. Το εν λόγω φάρμακο αποτελεί ”κοκτέιλ” δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων, που πιθανολογείται να μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση ή την πρόληψη του ιού. Τα δύο αυτά αντισώματα στοχεύουν την πρωτεΐνη-ακίδα του ιού, και τον εξουδετερώνουν, δεσμεύοντάς την.

Στόχος της εν λόγω συμφωνίας, είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων βιοτεχνολογικών προϊόντων. Δεδομένου ότι η παραγωγή των μονοκλωνικών αντισωμάτων απαιτεί αξιοσημείωτους πόρους και τεχνογνωσία, για την επίτευξη των στόχων προβλέπεται παράλληλη συνεργασία σε κλινική ανάπτυξη και παραγωγή.

Ένα αποτελεσματικό μονοκλωνικό αντίσωμα μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αποτροπή του ιού, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη την μακρά του διάρκεια και τον τρόπο χορήγησής του (ενδομυϊκά), και, μάλιστα, μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι ανοσοκατασταλμένοι, οι άνω των 80 ετών, αλλά και άτομα που υποβάλλονται θεραπείες που τους απαγορεύουν τον μελλοντικό εμβολιασμό έναντι του ιού, όπως υπογραμμίζει το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ.

Αν εγκριθεί θα διανεμηθεί χωρίς κόστος

Η υπηρεσία Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA) και το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, εξασφάλισαν στην AstraZeneca περίπου 486 εκατομμύρια δολάρια για δύο κλινικές δοκιμές Φάσης ΙΙΙ, αλλά και τις ενέργειας για την ανάπτυξη του AZD7442. Επιπροσθέτως, η χρηματοδότηση αφορά και την ευρεία παρασκευής και παροχής δόσεων του φαρμάκου στις ΗΠΑ. Συνεπώς, αν το κοκτέιλ των μονοκλωνικών αντισωμάτων εγκριθεί, τότε θα διανεμηθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση χωρίς πρόσθετο κόστος.

Αρχικά, 5.000 εθελοντές θα βοηθήσουν στην αξιολόγηση και την αποτελεσματικότητα του AZD7442, για την πρόληψη της μόλυνσης για έως και ένα χρόνο. Επιπλέον, μια ακόμη μελέτη φάσης ΙΙΙ, θα αξιολογήσει αν είναι δυνατό να αποτραπεί η μόλυνση σε άτομα που έχουν ήδη μολυνθεί από τον ιό, με 1.100 εθελοντές, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην αξιολόγηση του AZD7442 ως προφύλαξη μετά την μόλυνση από τον Covid-19.

Υπολογίζεται πως, 100.000 δόσεις του κοκτέιλ θα μπορούν να διατεθούν από αυτό το έργο, σύμφωνα με την εταιρεία, για χορήγηση σε ομάδες υψηλού κινδύνου στις ΗΠΑ.

Τα δικαιώματα χρήσης των εν λόγω αντισωμάτων τα κατέχει η AstraZeneca, και αναπτύχθηκαν στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt. Τροποποιήθηκαν μέσω ειδικής τεχνολογίας για την επέκταση της ημιζωής τους, και, κατά συνέπεια, τη διάρκεια δράσης τους. H Regeneron και η Lilly είναι, μεταξύ πολλών άλλων, εταιρείες που προχωρούν ταχύτατα στην ανάπτυξη μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play