Χρυσά διαβατήρια Κομισιόν: «Καμπάνα» σε Κύπρο και Μάλτα
Διαδικασίες κατά της Κύπρου και της Μάλτας ξεκινάει η Κομισιόν εξαιτίας των «χρυσών διαβατηρίων». Πρόκειται για το σύστημα που εφαρμόζουν οι δύο χώρες, βάσει του οποίου επιτρέπεται να παραχωρήσουν υπηκοότητα σε επενδυτές. Αφορμή για να κινηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν το σκάνδαλο που ξέσπασε πριν από μία εβδομάδα με Κύπριους αξιωματούχους να «παζαρεύουν» την κυπριακή – άρα και ευρωπαϊκή – ιθαγένεια σε κάποιον φυγόδικο επιχειρηματία έναντι χρηματικού ποσού. Ανάλογα σκάνδαλα έχουν λάβει χώρα στο παρελθόν τόσο στην Κύπρο όσο και στην Μάλτα.
Ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν, Κρίστιαν Βίγκαντ, δήλωσε ότι «σήμερα, όπως έχετε δει η Κομισιόν εκδίδει διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Κύπρου και της Μάλτας, εκδίδοντας προειδοποιητικές επιστολές σχετικά με τα συστήματα υπηκοότητας των επενδυτών τους, που αναφέρονται επίσης ως χρυσά διαβατήρια».
«Η Κομισιόν θεωρεί ότι η χορήγηση ιθαγένειας για προκαθορισμένες πληρωμές ή επενδύσεις χωρίς πραγματική σχέση με τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, υπονομεύει την ουσία της ιθαγένειας της ΕΕ. Οι Κυβερνήσεις Κύπρου και Μάλτας έχουν δύο μήνες για να απαντήσουν σε προειδοποιητικές επιστολές. Εάν οι απαντήσεις δεν είναι ικανοποιητικές, η Κομισιόν μπορεί να εκδώσει αιτιολογημένη γνώμη επί του θέματος», αναφέρει.
Τι σημαίνει όμως η διαδικασία επί παραβάσει και σε ποιο στάδιο μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις σε ένα κράτος μέλος;
Σύμφωνα με το Sigmalive, η διαδικασία περιλαμβάνει συγκεκριμένα στάδια που καθορίζονται στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθένα από τα στάδια αυτά ολοκληρώνεται με μια επίσημη απόφαση:
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποστέλλει επίσημη επιστολή ζητώντας περισσότερες πληροφορίες από το συγκεκριμένο κράτος μέλος, το οποίο με τη σειρά του πρέπει να αποστείλει αιτιολογημένη απάντηση εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, συνήθως 2 μηνών.
Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το κράτος μέλος αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που υπέχει από το δίκαιο της Ένωσης, έχει δικαίωμα να διαβιβάσει αιτιολογημένη γνώμη: πρόκειται για επίσημο αίτημα συμμόρφωσης με το δίκαιο της ΕΕ. Εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι το κράτος μέλος παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ. Καλεί επίσης το κράτος μέλος να την ενημερώσει σχετικά με τα μέτρα που έλαβε, εντός ορισμένης προθεσμίας, συνήθως 2 μηνών.
Αν το κράτος μέλος εξακολουθεί να μην συμμορφώνεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οι περισσότερες περιπτώσεις επιλύονται χωρίς να χρειαστεί η προσφυγή στο Δικαστήριο.
Εάν το κράτος μέλος δεν κοινοποιήσει μέτρα έγκαιρης εφαρμογής των διατάξεων μιας οδηγίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να ζητήσει από το Δικαστήριο την επιβολή κυρώσεων. Εάν το Δικαστήριο κρίνει ότι το κράτος μέλος έχει παραβιάσει το δίκαιο της ΕΕ, οι εθνικές αρχές πρέπει να λάβουν μέτρα για να συμμορφωθούν με την απόφαση του Δικαστηρίου. Επίσης, εάν, παρά την απόφαση του Δικαστηρίου, το κράτος μέλος εξακολουθεί να μην επανορθώνει την κατάσταση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να το παραπέμψει εκ νέου στο Δικαστήριο.
Οικονομικές κυρώσεις
Κατά την παραπομπή ενός κράτους μέλους στο Δικαστήριο για δεύτερη φορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει στο Δικαστήριο την επιβολή οικονομικών κυρώσεων, οι οποίες συνίστανται σε ένα κατ’ αποκοπή ποσό και/ή μια ημερήσια αποζημίωση.
Οι κυρώσεις αυτές υπολογίζονται αφού ληφθούν υπόψη:
- Η σπουδαιότητα των κανόνων που παραβιάστηκαν και οι συνέπειες της παραβίασης αυτής στα γενικά και ειδικά συμφέροντα
- Η περίοδος μη εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας
- Η ικανότητα του κράτους μέλους να πληρώσει, με εξασφάλιση του αποτρεπτικού χαρακτήρα των κυρώσεων
- Το ποσό που προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να τροποποιηθεί στην απόφαση του Δικαστηρίου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας