Ακάρ Ελληνοτουρκικά: Είμαστε υπέρ του διαλόγου δεν θα υποκύψουμε όμως σε τετελεσμένα
Την άποψη πως η τουρκική πλευρά επιδιώκει τον διάλογο με την Ελλάδα για την επίλυση των μεταξύ τους διαφορών εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος παράλληλα ανέφερε πως τα προβλήματα δεν θα λυθούν με τετελεσμένα, εκφοβισμό και πίεση.
«Είμαστε υπέρ της ειρήνης, του διαλόγου, των πολιτικών λύσεων, των συνομιλιών και των συναντήσεων. Να γίνουν οι διερευνητικές συνομιλίες, να γίνουν οι συνομιλίες στο ΝΑΤΟ και επίσης να γίνει και η τέταρτη συνάντηση, που ξεκινήσαμε για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, δύο συναντήσεις εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και μία στην Άγκυρα.
Ας μιλήσουμε, ας λύσουμε τα προβλήματα μιλώντας. Από την άλλη πλευρά, όλοι θα πρέπει να έχουν αντιληφθεί και κατανοήσει ότι δεν θα υποκύψουμε μπροστά σε τετελεσμένα, εξαναγκασμούς ή πιέσεις», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με διοικητές από τη Λιβύη, το Αφγανιστάν και τα Κατεχόμενα σχετικά με τις κοινές στρατιωτικές δραστηριότητες το τελευταίο διάστημα.«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διάγουν μια πολυάσχολη περίοδο. Εκπληρώσατε τα καθήκοντα που σας ανατέθηκαν με μεγάλη επιτυχία.
Σας συγχαίρω όλους. Ελπίζω από τώρα και στο εξής, να εκπληρώσουμε και τα υπόλοιπα καθήκοντα που μας έχουν ανατεθεί, με την ίδια σοβαρότητα και ειλικρίνεια, με διάλογο και συντονισμό» είπε ο κ. Ακάρ και πρόσθεσε:
«Προστατεύσαμε τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα γύρω από την Κύπρο και στους αιθέρες τόσο τα δικά μας όσο και των Κυπρίων αδερφών μας και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε. Δεν τα καταστρατηγήσαμε μέχρι τώρα, ούτε πρόκειται να το κάνουμε στο μέλλον».
Η Ελλάδα ζητά εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία
Επιστολές προς τους ομολόγους του, υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας Heiko Maas, της Ισπανίας Arancha Gonzalez-Laya και της Ιταλίας Luigi Di Maio, έστειλε ο Νίκος Δένδιας, στις οποίες επισημαίνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, που, όπως υπογραμμίζει, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα.
Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει την σχετική παρέμβαση του πρωθυπουργού στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την υποχρέωση των Κρατών Μελών της ΕΕ, όπως αυτή προκύπτει από Κοινή Θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.
Ειδικά στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο Έλληνας υπουργός ζητά να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες χώρες έχουν στενές σχέσεις με την γειτονική μας χώρα. Εκτός από την αγορά όπλων οι Τούρκοι έχουν σχέσεις και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Κορυφαίο παράδειγμα σε αυτό είναι η Γερμανία.
Η Ελλάδα ζήτησε την αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας
Την αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας ζητά με επιστολή του στον Επίτροπο Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, περνώντας στην αντεπίθεση μετά τις προκλήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά νοτίως του Καστελόριζου. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας τονίζει πως η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ – Τουρκίας.
Γι’ αυτό ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξεταστούν άμεσα περαιτέρω μέτρα. Επίσης, στην επιστολή του προς τον κ. Βάρχελι αναφέρει ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας στέλνοντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Βέβαια την ίδια στιγμή τα Τουρκικά Ερευνητικά πλοία παραμένουν κοντά στο Καστερλόριζο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ούρους Ρέιτς έχει σπάσει το φράγμα των 12 ναυτικών μιλίων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας