Νάσος Ηλιόπουλος για “Μεγάλο Περίπατο”: Να σεβαστεί ο δήμος την απόφαση του ΣτΕ
Το πρότζεκτ του Μεγάλου Περιπάτου έχει προκαλέσει αρκετή συζήτηση από την πρώτη μέρα που πήρε σάρκα και οστά. Μάλιστα ο Κώστας Μπακογιάννης δέχτηκε σφοδρή κριτική για το έργο, τόσο για το πόσο χρήσιμο και πόσο εύκολη κάνει τη ζωή των Αθηναίων, όσο και για το κόστος του που έφτασε τα δυο εκατομμύρια ευρώ εν καιρώ πανδημίας. Τις τελευταίες ώρες το θέμα του Μεγάλου Περιπάτου έχει επανέλθει στην επικαιρότητα μετά την απόφαση που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατίας.
Σύμφωνα με το ΣτΕ η κοινή υπουργική απόφαση που έδωσε το τελικό “ΟΚ” για να ξεκινήσει το έργο κρίθηκε αντισυνταγματική. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η εξέλιξη δεν επηρεάζει τη συνέχεια του έργου καθώς αφορά μόνο την απόφαση και όχι το πρότζεκτ. Ο Κώστας Μπακογιάννης με δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι το πλάνο θα συνεχιστεί κανονικά. Από την πλευρά του ο Νάσος Ηλιόπουλος κάλεσε την ηγεσία του Δήμου να σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ και να ακυρώσει άμεσα τον Μεγάλο Περίπατο.
“Ακυρώστε τον Μεγάλο Περίπατο”
“Η εργαλειοποίηση της πανδημίας για την προώθηση άσχετων προτεραιοτήτων εκθέτει τόσο την κυβέρνηση όσο και τη Δημοτική Αρχή” δηλώνει στην “Αυγή” ο Νάσος Ηλιόπουλος. Ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνει χαρακτηριστικά: “Το Συμβούλιο της Επικρατείας επιβεβαίωσε το αυτονόητο: ότι δεν υφίσταται αιτιώδης συνάφεια ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας Υγείας και στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις του Μεγάλου Περιπάτου.
Το είχαμε πει και τότε, το ξαναλέμε και τώρα: η εργαλειοποίηση της πανδημίας για την προώθηση άσχετων προτεραιοτήτων εκθέτει τόσο την κυβέρνηση όσο και τη Δημοτική Αρχή. Και υπογραμμίζει το αδιέξοδο: Το αδιέξοδο των εκβιασμένων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, τη στιγμή που η κατάσταση στα ΜΜΜ είναι χειρότερη από ποτέ. Το αδιέξοδο του περιορισμού του αυτοκινήτου δίχως ένα συνολικό σχέδιο ‘βιώσιμης κινητικότητας’ με βασικό πυλώνα την ενίσχυση των ΜΜΜ.Το αδιέξοδο μιας πολιτικής που συνοψίζεται στη φράση του δημάρχου ‘ο Μεγάλος Περίπατος και βγήκε και δεν βγήκε’.
Γιατί αυτό το ‘βγήκε’ και ‘δεν βγήκε’ κόστισε στην πόλη 2 εκατομμύρια ευρώ για ζαρντινιέρες, παγκάκια και φυτά. Γιατί αυτό το ‘βγήκε’ και ‘δεν βγήκε’ κοστίζει καθημερινά σε χιλιάδες ανθρώπους πολύτιμο χρόνο από τη ζωή τους. Γιατί αυτό το ‘βγήκε’ και ‘δεν βγήκε’ στηρίχθηκε στην καταστρατήγηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για ‘παρεμβάσεις χαμηλού κόστους’.
Η μόνη λύση που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι να ακυρωθεί άμεσα η παρέμβαση του Μεγάλου Περιπάτου. Η Ανοιχτή Πόλη επιμένει στις προτάσεις της για τη δημιουργία ενός ζωντανού κέντρου, που θα σέβεται τους κατοίκους, τους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες. Με επαναχρήση των δημοσίων άδειων κτηρίων, με περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης, με ουσιαστική κατοχύρωση των μεικτών χρήσεων, με κίνητρα για την κατοικία και ουσιαστική αναβάθμιση τω ΜΜΜ, όπως η 24ωρη λειτουργία τρένου και μετρό Παρασκευή και Σάββατο.
Δυστυχώς, η παρακαταθήκη του Μεγάλου Περιπάτου είναι η δικαιολογημένη δυσπιστία των πολιτών απέναντι στις κεντρικές παρεμβάσεις. Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να σταματήσει έστω και τώρα την κακοποίηση του κέντρου. Την καλούμε να σεβαστεί την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Την καλούμε να ανοίξει έναν ουσιαστικό διάλογο με τους ανθρώπους της πόλης και την επιστημονική κοινότητα”.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας