Βαρβιτσιώτης Απελευθέρωση Αθήνας: Τιμούμε τους νεκρούς μας και τις θυσίες του ελληνικού λαού

Βαρβιτσιώτης Απελευθέρωση Αθήνας: Τιμούμε τους νεκρούς μας και τις θυσίες του ελληνικού λαού
Βαρβιτσιώτης Απελευθέρωση Αθήνας: Το tweet του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών για την επέτειο της 12ης Οκτωβρίου του 1944.

Με ένα tweet του στο προσωπικό και επίσημο προφίλ του στο Twitter ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έστειλε το δικό του μήνυμα για την επέτειο Απελευθέρωσης της Αθήνας, στις 12 Οκτωβρίου του 1944.

«12 Οκτωβρίου 1944 – ημέρα απελευθέρωσης της Αθήνας. Τιμούμε τους νεκρούς μας και τις θυσίες του ελληνικού λαού», ανέφερε ο κος Βαρβιτσιώτης.

Δείτε την ανάρτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο Twitter:

Η Απελευθέρωση της Αθήνας το 1944

Με τη λέξη «Απελευθέρωση» συνηθίζεται ο χαρακτηρισμός της εκκένωσης της ελληνικής πρωτεύουσας από τα γερμανικά στρατεύματα, γεγονός που έλαβε χώρα στις 12 Οκτωβρίου του 1944 και θεωρείται ως επίσημη λήξη της κατοχικής περιόδου. Σε αντίθεση, πάντως, με τις υπόλοιπες χώρες, στην Ελλάδα δεν εορτάζεται η Απελευθέρωση, αλλά η έναρξη του πολέμου δηλαδή η 28η Οκτωβρίου 1940. Την ιστορική εκείνη ημέρα, ο αθηναϊκός λαός παρακολούθησε την κατάθεση στεφάνου από τον επικεφαλής των αποχωρούντων Γερμανών μαζί με τον κατοχικό (διορισμένο) δήμαρχο στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη.

Όταν οι Γερμανοί εγκατέλειψαν τον χώρο της Πλατείας Συντάγματος, το πλήθος ποδοπάτησε το στεφάνι και στη συνέχεια εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ξέσπασαν σε αλαλαγμούς χαράς, γιορτάζοντας τη μεγάλη στιγμή που περίμεναν να έλθει τριάμισι ολόκληρα χρόνια. Σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες όπου υπήρξε μαζική άνευ δίκης τιμωρία των δοσίλογων, στην Αθήνα επικράτησε τάξη και ησυχία. Όπως πιστοποιεί και έγγραφο της βρετανικής Force 133 τη νύχτα της 12ης Οκτωβρίου: «Απόλυτη ησυχία παντού. Καμία ταραχή και οι δρόμοι σχεδόν άδειοι. ΕΛΑΣ και άλλα όργανα περιπολούν με τάξη». Μάλιστα, τη συμφωνία μεταξύ των γερμανικών και των ελληνικών αρχών αποδέχθηκαν σιωπηρά τόσο οι Βρετανοί όσο και το ΕΑΜ με την ΠΕΕΑ. Στις 8 Οκτωβρίου το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αποδεχόταν πλήρως το σχέδιο που είχε συμφωνηθεί, προκρίνοντας την εθνική ομοψυχία.

Στις τρεις ημέρες που μεσολάβησαν μεταξύ της γερμανικής αποχώρησης και της άφιξης των πρώτων βρετανικών μονάδων στο λιμάνι του Πειραιά, στην Αθήνα την εξουσία ασκούσε «σκιωδώς» ο διοικητικής της Αστυνομίας Άγγελος Έβερτ, υπό την ανοχή των υπολοίπων παραγόντων. Το ΕΑΜ και το ΚΚΕ δεν εξεδήλωσαν την πρόθεση να καταλάβουν βίαια την ελληνική πρωτεύουσα. Αντίθετα, υπάρχουν αποδείξεις ότι ο βρετανικός παράγων, εκφρασμένος με την πολιτική του Ουίνστον Τσώρτσιλ, επεδίωξαν από πολύ πριν τη διάσπαση των ελληνικών αντιστασιακών οργανώσεων για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, δηλαδή για να επιβάλλουν στη μεταπολεμική Ελλάδα το καθεστώς της αρεσκείας τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play