Oruc Reis θέση: Απέπλευσε το τουρκικό ερευνητικό – Δείτε πού είναι
Περίπου στις 08:00 το πρωί της Δευτέρας 12 Οκτωβρίου, το Oruc Reis με τα συνοδευτικά του πλοία Ataman και Cengiz Han απέπλευσαν από το λιμάνι της Αττάλειας κινούμενα προς την περιοχή όπου λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν σεισμικές έρευνες.
Πού βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό;
Το Research/Survey Vessel ORUC REIS βρίσκεται στην περιοχή EMED – East Mediterranean στη θέση 36° 33′ 45.18″ N, 30° 39′ 29.34″ E, όπως καταγράφεται από το Terrestrial δίκτυο Automatic Identification System του MarineTraffic τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου. Ο άνεμος στην περιοχή του πλοίου κατά την ώρα λήψης της θέσης πνέει από διεύθυνση Βορειοανατολική με ένταση 2 Beaufort.
Προς τα πού κατευθύνεται το πλοίο;
Το πλοίο αναχώρησε από το λιμάνι ANTALYA, TR το βράδυ της Κυριακής 11 Οκτωβρίου στις 22:29 LT (UTC +3) και ταξιδεύει με ταχύτητα 9.2 κόμβων με πορεία Νότια με προορισμό το λιμάνι ANTALYA, TR με αναφερόμενη εκτιμώμενη ώρα άφιξης τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 17:04 LT (UTC +3) τοπική ώρα, δηλαδή σε εφτά ημέρες και έξι ώρες.
Τι είδους σκάφος είναι το Oruc Reis;
Το ORUC REIS (IMO: 9675470) είναι ένα Research/Survey Vessel που έχει ναυπηγηθεί το 2017, τρία χρόνια πριν, με σημαία τουρκική. Η χωρητικότητα του πλοίου είναι 2256 t DWT και το τρέχον βύθισμά του αναφέρεται ότι είναι 6.5 μέτρα. Το ολικό μήκος του (LOA) είναι 86 μέτρα και το πλάτος του είναι 19 μέτρα.
Δείτε πού είναι το Oruc Reis:
Κορυφώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
Λίγες μόλις, ημέρες μετά τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Μπρατισλάβα, όπου συμφωνήθηκε να δοθεί ημερομηνία για την έναρξη των διερευνητικών επαφών, η Τουρκία βγάζει ξανά για έρευνες το Oruc Reis δείχνοντας ότι επιλέγει την οδό της κορύφωσης των προκλήσεων. Μάλιστα, σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας. Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές, συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.
Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, «κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία της όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο. Εμμένει σε επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα το ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή. Από τη Λιβύη ως το Αιγαίο και την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και πλέον και το Ναγκόρνο Καραμπάχ», αναφέρεται.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας