AstraZeneca: Η Ουάσινγκτον επενδύει σε μια θεραπεία κατά του κορωνοϊού
Η αμερικανική κυβέρνηση επένδυσε σχεδόν μισό δισεκατομμύριο δολάρια στην ανάπτυξη και τη διανομή σε μεγάλη κλίμακα μιας θεραπείας κατά της Covid-19 του βρετανικού εργαστηρίου AstraZeneca, η οποία βρίσκεται σε προχωρημένη φάση κλινικών δοκιμών, ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωσή της η γιγάντια φαρμακευτική εταιρεία. Με μια επένδυση 486 εκατ. δολαρίων, η αμερικανική κυβέρνηση θα συμβάλει στην ανάπτυξη και τη διανομή 100.000 δόσεων μέχρι το τέλος του 2020 και μπορεί να αποκτήσει άλλο ένα εκατομμύριο το 2021, διευκρίνισε.
«Οι δοκιμές της φάσης 3 του συνδυασμού αντισωμάτων AZD7442 προχωρούν γρήγορα», προσθέτει η εταιρεία. Σε δύο δοκιμές, που θα πραγματοποιηθούν «στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού», θα «συμμετάσχουν 6.000 ενήλικοι για την πρόληψη της Covid-19 και επιπλέον δοκιμές σε περίπου 4.000 ενήλικους θα αφορούν τη θεραπεία μολύνσεων» από τον νέο κορωνοϊό, εξηγεί.
Προχωράει και το εμβόλιο
Ο φαρμακευτικός όμιλος, ο οποίος αναπτύσσει παράλληλα με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ένα «υποψήφιο εμβόλιο», που θεωρείται ένα από τα πιο υποσχόμενα, είχε ανακοινώσει στα τέλη Αυγούστου πως άρχισε τις δοκιμές της φάσης 1 για το φάρμακό της AZD7442, που ήταν ήδη χρηματοδοτημένες με 25 εκατ. δολάρια από την αμερικανική κυβέρνηση.
Το φάρμακο AZD7442 είναι ένας συνδυασμός δύο αντισωμάτων μακράς διαρκείας που προέρχονται από ασθενείς που ανέρρωσαν από την Covid-19, ανακαλύφθηκαν από το αμερικανικό ιατρικό κέντρο του πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ και για τα οποία η AstraZeneca πήρε άδεια τον Ιούνιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca θα μπορούσε να αρχίσει να βγάζει κέρδος από το εμβόλιό της για την Covid-19 από τον Ιούλιο του 2021, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times.
Στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα επικαλείται ένα υπόμνημα που δείχνει ότι η βρετανική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να αποφασίσει από μόνη της πότε θεωρεί ότι έχει λήξει η πανδημία. Η εταιρεία, που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, έχει ανακοινώσει ότι δεν θα επωφεληθεί από το εμβόλιο «κατά τη διάρκεια της πανδημίας». Η εφημερίδα αναφέρεται στο ρεπορτάζ της σε ένα «μνημόνιο κατανόησης» που υπέγραψε φέτος η AstraZeneca με τον οργανισμό δημόσιας υγείας της Βραζιλίας Fiocruz.
Η AstraZeneca, η οποία αναπτύσσει το εμβόλιο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχει υπογράψει πολλές συμφωνίες για την προμήθεια και την παρασκευή περισσότερων από 3 δισεκ. δόσεων παγκοσμίως, αλλά οι πληροφορίες που υπήρχαν για τους όρους ήταν ελάχιστες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η «Περίοδος της Πανδημίας» θα μπορούσε να παραταθεί και μετά την 1η Ιουλίου 2021, μόνο όμως εφόσον η AstraZeneca, «ενεργώντας καλόπιστα, θεωρεί ότι η πανδημία του SARS-CoV-2 δεν έχει τελειώσει».
Η εταιρεία δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα του πρακτορείου Reuters να σχολιάσει το δημοσίευμα. Η τιμολόγηση και η διανομή των πειραματικών εμβολίων για την Covid-19 είναι ένα θέμα που συζητείται ευρέως, δεδομένου ότι οι πλουσιότερες χώρες επενδύουν δισεκατομμύρια στη χρηματοδότησή τους και η AstraZeneca έχει επίσης λάβει προστασία από τυχόν μελλοντικές αξιώσεις αποζημίωσης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας