Επιστρέφει στη Βουλή ο Παναγιώτης Κουρουμπλής
Στη Βουλή επιστρέφει ύστερα από ένα χρόνο και τρεις μήνες, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής λαμβάνοντας την τελευταία έδρα του Δυτικού Τομέα της Β’ Αθηνών. Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 είχε χάσει την έδρα για μόλις πέντε ψήφους από τον Θανάση Παπαχριστόπουλο και αιτήθηκε επανακαταμέτρηση. Το εκλογοδικείο βρήκε σχεδόν 200 ψήφους περισσότερες από τις καταμετρημένες ψήφους στον Παναγιώτη Κουρουμπλή και του απονέμει την έδρα που κατείχε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το δικαστήριο αναμένεται να τελεσιδικήσει σε περίπου δύο μήνες. Τότε θα συμβεί και η αντικατάσταση του Θανάση Παπαχριστόπουλου από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Ο κ. Κουρουμπλής εκλέχθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1996 με το ΠΑΣΟΚ. Την περίοδο 1993 – 1996 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας, του υπουργείου Υγείας. Ήταν ο πρώτος τυφλός, που τότε κατελάμβανε τόσο υψηλή κυβερνητική θέση. Το 2010, ως μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ ψήφισε το πρώτο μνημόνιο, ενώ το 2011 αποστασιοποιήθηκε, καταψηφίζοντας το μεσοπρόθεσμο. Για το λόγο αυτό τον διέγραψαν από το ΠΑΣΟΚ.
Στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012 εκλέχθηκε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθηνών και ανέλαβε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τον Ιανουάριο του 2015, εξελέγη πάλι βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθηνών. Στις 27 Ιανουαρίου 2015 ορίστηκε υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Ήταν η πρώτη φορά που ένας τυφλός αναλάμβανε υπουργική θέση. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, επανεξελέγη βουλευτής και στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 ορίστηκε, πρώτος τη τάξει υπουργός, ως υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στη δεύτερη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Είχε στην εποπτεία του τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Μακεδονίας Θράκης. Στις 5 Νοεμβρίου του 2016 ανέλαβε υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και διατήρησε το αξίωμα έως τις 29 Αυγούστου 2018.
Υπενθυμίζεται πως είχε βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής εξαιτίας της ολιγωρίας που επέδειξε το αποκλειστικά αρμόδιο για τέτοιες περιπτώσεις Λιμενικό Σώμα στην αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας από το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ το 2018.
Ο ίδιος όμως ετέθη προσωπικώς επικεφαλής μιας τεράστιας και πρωτοφανούς επιχείρησης απορρύπανσης, γιατί όπως είχε υποστηρίξει, η εξάπλωση της ρύπανσης ήταν μεγάλη και οφειλόταν στα ρεύματα και στον καιρό. Εξ αιτίας των αντιδράσεων έθεσε την παραίτηση του στη διάθεση του πρωθυπουργού, ο οποίος δεν την έκανε αποδεκτή. Εν τέλει όμως το πόρισμα για το ναυάγιο ανέφερε ότι αφενός η βύθιση του Αγία Ζώνη ΙΙ δεν ήταν ατύχημα, αλλά δολιοφθορά, αφετέρου ότι η ρύπανση επεκτάθηκε για δύο λόγους: επειδή πλήρωμα και πλοιοκτήτης δεν ενημέρωσαν εγκαίρως τις αρχές ως όφειλαν και διότι οι σφραγισμένες θυρίδες επιθεώρησης φορτίου και τα στόμια δεξαμενών ανοίχτηκαν εσκεμμένα πριν από τη βύθιση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας