Παρίσι: Αεροπλάνο που έσπασε το φράγμα του ήχου «τάραξε» όλο το Παρίσι
Συναγερμός σήμανε στο Παρίσι το μεσημέρι της Τετάρτης. Συγκεκριμένα λίγο μετά τις 12 (τοπική ώρα) ακούστηκε ένας έντονος θόρυβος. Αυτό έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι έγινε κάποια έκρηξη ή τρομοκρατική επίθεση. Ωστόσο λίγα λεπτά αργότερα τα πράγματα ηρέμησαν. Όπως έγινε γνωστό επρόκειτο για κάτι τέτοιο αλλά για ένα αεροπλάνο που έσπασε το φράγμα του ήχου.
Την είδηση μετέδωσε το BFMTV. Αξίζει να σημειωθεί από τη στιγμή που δεν ήταν κάτι που έθεσε σε κίνδυνο τους πολίτες όλα συνεχίσανε να λειτουργούν κανονικά. Το μόνο που έμεινε ήταν μια ταραχή στους πολίτες του Παρισιού μέχρι να καταλάβουν τι έχει συμβεί.
Το φαινόμενο Sonic Boom και το φράγμα του ήχου
Ηχητική έκρηξη (Sonic boom) είναι ο ήχος που σχετίζεται με τα κρουστικά κύματα που δημιουργούνται από ένα αντικείμενο που ταξιδεύει μέσω του αέρα πιο γρήγορα από την ταχύτητα του ήχου. Τα Sonic boom φράγματα παράγουν τεράστιες ποσότητες ηχητικής ενέργειας, και ηχούν σαν μια έκρηξη. Η ηχητική έκρηξη προκαλείται, όταν τα υπερηχητικά αεροσκάφη ξεπερνούν τη ταχύτητα του ήχου, με αποτέλεσμα να προκαλείται ένας μεγάλος θόρυβος – γνωστός και ως sonic boom – και μοιάζει με εκείνον μιας μεγάλης έκρηξης.
Όταν πραγματοποιείται λοιπόν το σπάσιμο του φράγματος του ήχου εμφανίζεται ένα ασυνήθιστο σύννεφο. Η αιτία είναι πως πραγματοποιείται πτώση της πίεσης του αέρα, αυτός συμπυκνώνεται και σχηματίζει σταγονίδια νερού. Ένας ακροατής ακούει ένα μπαμ “Ηχητική έκρηξη” (sonic boom) μόλις ένα αεροσκάφος σπάσει την ταχύτητα του ήχου επειδή ακούει τον ήχο του αεροσκάφους που έχει συσσωρευτεί πίσω του.
Η πηγή του ήχου κινείται με 1,4 φορές την ταχύτητα του ήχου (Mach 1.4). Δεδομένου ότι η πηγή κινείται ταχύτερα από τα ηχητικά κύματα που δημιουργεί, η πηγή του ήχου θα περάσει από ένα σταθερό παρατηρητή, πριν ο παρατηρητής ακούει τον ήχο που δημιουργεί. Το παρακάτω σύντομο βίντεο παρουσιάζει το φαινόμενο Sonic Boom και το φράγμα του ήχου, με πολλές εικόνες, βίντεο και πολύ φυσική! Την επιμέλεια του βίντεο είχε ομάδα φοιτητών από το τμήμα φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Δείτε το σχετικό βίντεο
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας