Κορωνοϊός εμβόλιο: Ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές της 2ης φάσης από την CureVac
Η CureVac, η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, έκανε γνωστό ότι ξεκίνησε κλινικές δοκιμές της 2ης φάσης του πειραματικού της εμβολίου κατά του κορωνοϊού. «Ένας πρώτος εθελοντής εμβολιάσθηκε με την εφαρμογή της τεχνολογίας που είναι η ιδιαιτερότητα της CureVac και βασίζεται στον “RNA messenger” (ARNm)”, ανακοίνωσε το εργαστήριο του Τούμπινγκεν το βράδυ της Τρίτης 29 Σεπτεμβρίου.
Σημειώνεται ότι οι κλινικές δοκιμές θα πραγματοποιηθούν στο Περού και στον Παναμά σε 690 εθελοντές.
Τα πρώτα ολοκληρωμένα αποτελέσματα αυτής της φάσης των δοκιμών στους πιο ηλικιωμένους, που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την νόσο, αναμένονται στο τέταρτο τρίμηνο, διευκρινίζει η εταιρεία. Η τρίτη και τελευταία φάση των κλινικών δοκιμών του υποψήφιου εμβολίου θα ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο με 30.000 εθελοντές.
Η πρώτη φάση των δοκιμών του πειραματικού εμβολίου της CureVac ξεκίνησε τον Ιούνιο. Τότε, ο εκτελεστικός διευθυντής της Φραντς Βέρνερ Χάας είχε δηλώσει ότι τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, ενώ ο χρόνος πιθανής έγκρισης τοποθετείται στο μέσον του επόμενου έτους. Το Paul Ehrlich Institut, η γερμανική ρυθμιστική αρχή για τα εμβόλια, είχε ανακοινώσει τότε ότι, εάν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών είναι «πολύ θετικά», αίτηση για έγκριση είναι δυνατόν να κατατεθεί και στις αρχές του 2021.
Η CureVac, ένα από τα δεκάδες εργαστήρια που συμμετέχουν στην κούρσα του εμβολίου κατά της Covid-19, έκανε πρόσφατα την είσοδό της στον Nasdaq. Τα 150 εκατομμύρια από τους πόρους που αντλήθηκαν θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη του εμβολίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προχωρήσει σε συμφωνία με την γερμανική εταιρεία έχοντας εξασφαλίσει 225 εκατομμύρια δόσεις του πειραματικού της εμβολίου.
Σε 610 εκατομμύρια δόσεις ετησίως ελπίζει η Κίνα:
Την ίδια ώρα, και η Κίνα ρίχνεται στη “μάχη”, με 11 από τα 59 εμβόλια που αναπτύσσει να έχουν εισέλθει στη φάση των κλινικών δοκιμών. Κινέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, το Πεκίνο θα μπορεί να παράγει ετησίως 610 εκατομμύρια δόσεις αρκετών εμβολίων κατά της Covid-19. Η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δόσεις από το 2021. «Επί του παρόντος, το έργο έρευνας και ανάπτυξης των εμβολίων κατά της Covid-19 στην Κίνα κατέχει συνολικά εξέχουσα θέση. Μέχρι στιγμής, η ασφάλεια των εμβολίων διαπιστώθηκε ότι βρίσκεται σε καλό επίπεδο και δεν υπήρχαν σοβαρές παρενέργειες» ανέφερε αξιωματούχος του κινέζικου υπουργείου Υγείας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας