Χάρολντ Έβανς: Πέθανε ένας από τους θρύλους της βρετανικής δημοσιογραφίας – Είχε γίνει Σερ

Χάρολντ Έβανς: Πέθανε ένας από τους θρύλους της βρετανικής δημοσιογραφίας – Είχε γίνει Σερ
Χάρολντ Έβανς: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών ένας από τους κορυφαίους Βρετανούς δημοσιογράφους.

Σε ηλικία 92 ετών πέθανε ο Σερ Χάρολντ Έβανς, ένας από τους θρύλους της βρετανικής δημοσιογραφίας. Την ανακοίνωση έκανε η γυναίκα του, Τίνα Μπράουν σήμερα. Ο Έβανς είχε γίνει ευρέως γνωστός κυρίως επειδή ήταν ο διευθυντής στη σύνταξη της εφημερίδας Sunday Times. Ο διάσημος δημοσιογράφος έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, λόγω καρδιακής ανεπάρκειας, στη Νέα Υόρκη.

Πολλοί έσπευσαν να πλέξουν το εγκώμιο του δημοσιογράφου. Ο Βρετανός υπουργός Πολιτισμού Όλβερ Ντόουντεν χαιρέτισε έναν «γίγαντα της ερευνητικής δημοσιογραφίας», όπως χαρακτηριστικά τον περιέγραψε.

Ποιος ήταν ο Σερ Χάρολντ Έβανς

Ο Χάρολντ Έβανς ήταν γόνος μιας φτωχής οικογένειας του Μάντσεστερ, στη βόρεια Αγγλία, και άρχισε την καριέρα του σε μια τοπική εφημερίδα, την Manchester Evening News. Διευθυντής της Sunday Times από το 1967 έως το 1981, διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στην αποκάλυψη του σκανδάλου της θαλιδομίδης, ενός φαρμάκου που χορηγούνταν στις έγκυες και προκαλούσε συγγενείς παραμορφώσεις.

Υπό τη διεύθυνσή του, η κυριακάτικη εφημερίδα αποκάλυψε επίσης ότι ο βρετανός κατάσκοπος Κιμ Φίλμπι ήταν ένας διπλός πράκτορας στην υπηρεσία της Σοβιετικής Ένωσης. Δημοσίευσε επίσης αποσπάσματα από τα απομνημονεύματα του πρώην υπουργού την Εργατικών Ρίτσαρντ Κρόσμαν, τα οποία η κυβέρνηση ήθελε να απαγορεύσει, παρά τον κίνδυνο να αντιμετωπίσει διώξεις.

Το 1981 διορίσθηκε διευθυντής του καθημερινού φύλλου της εφημερίδας, των Times, θέση στην οποία παρέμεινε μόνο έναν χρόνο, καθώς συγκρούσθηκε με τον ιδιοκτήτη της, τον μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοχ. Στη συνέχεια κατηγόρησε τον τελευταίο ότι τον απέλυσε εξαιτίας των επιθέσεων της εφημερίδας εναντίον της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Αυτός ο πατέρας πέντε παιδιών περιέγραφε τη δημοσιογραφία ως το «πάθος» του και συνόψιζε το όραμά του για το επάγγελμα ως εξής: «η προσπάθεια να φθάσεις στην αλήθεια σημαίνει απόρριψη των στερεοτύπων». Μετά την αποχώρησή του από τους Times, μετακόμισε μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του, την Τίνα Μπράουν, στις Ηνωμένες Πολιτέιες, όπου δίδαξε και έγινε διευθυντής του εκδοτικού οίκου Random House.

Στις ΗΠΑ, η Τίνα Μπράουν επιβλήθηκε ως μια πολύ σεβαστή δημοσιογράφος και τέθηκε επικεφαλής του Vanity Fair στα χρόνια του 1980 και μετά του New Yorker στα χρόνια του 1990. Το ζευγάρι είχε τη φήμη ότι έχαιρε μεγάλης επιρροής στην πολιτική και κοσμική ζωή της Νέας Υόρκης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play