Σχοινάς για Τουρκία: Θα υπάρξουν συνέπειες, αν δεν παγιωθούν οι κινήσεις αποκλιμάκωσης

Σχοινάς για Τουρκία: Θα υπάρξουν συνέπειες, αν δεν παγιωθούν οι κινήσεις αποκλιμάκωσης
Σχοινάς για Τουρκία: "Οι Τούρκοι γείτονες μας πρέπει να γνωρίζουν ότι ο μόνος δρόμος είναι η αποκλιμάκωση και ο διάλογος", τόνισε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την ομιλία του στο Thessaloniki Helexpo Forum, αναφέρθηκε στη νέα πολιτική για το μεταναστευτικό, που πρέπει να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ταμείο Ανάκαμψης, τη στήριξη της Ε.Ε. στην Ελλάδα και  στην Κεντρική Μακεδονία, τις προοπτικές της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Σχοινάς ξεκίνησε με τη διαπίστωση ότι “ανατέλλει ένας νέος κόσμος” και μίλησε για την ιδιαίτερη συγκυρία της πανδημίας και το σύνθετο περιβάλλον που διαμορφώνουν οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, το μεταναστευτικό και η συνεχιζόμενη προσπάθεια της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τη πανδημία, να χτίσει τις βάσεις της ανάκαμψης, να κατοχυρώσει τη στρατηγική αυτονομία της σε ένα ολοένα και πιο δύσκολο κόσμο.

Θα υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία, αν δεν παγιωθούν οι κινήσεις αποκλιμάκωσης

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής, την επόμενη εβδομάδα θα ορίσει την συνολική στρατηγική της Ε.Ε. απέναντι στη Τουρκία, επισήμανε και απευθυνόμενος στην Άγκυρα υπογράμμισε: “Ως τότε η Τουρκία οφείλει να επιλέξει αν θα συνεχίσει να είναι ένας προκλητικός και ενοχλητικός γείτονας ή ένας αξιόπιστος, σύμμαχος και εταίρος. Μια χώρα που κοιτά συνειδητά προς τη δύση, και δεν μπλοφάρει κοιτώντας να κερδίσει σε ανατολίτικα παζάρια που δίνουν την εντύπωση ότι γυρίζει τη πλάτη της σε όσους θέλουν να τη βοηθήσουν”.

“Σας διαβεβαιώ ότι η γραμμή της Κομισιόν είναι ξεκάθαρη σε αυτό, σε πλήρη συμφωνία με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τους οποίους και ενημέρωσα εκτενώς, εφ όλης της ύλης, την περασμένη Δευτέρα”, είπε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε: “Οι Τούρκοι γείτονες μας πρέπει να γνωρίζουν ότι ο μόνος δρόμος είναι η αποκλιμάκωση και ο διάλογος. Η ακλόνητη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ήδη παράγει αποτελέσματα”.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτά τα πρόδρομα σημάδια αποφόρτισης, από την πλευρά της Τουρκίας, που είδαμε την περασμένη εβδομάδα να παγιωθούν και προειδοποίησε: “Σε κάθε άλλη περίπτωση θα υπάρξουν συνέπειες”. Χαρακτήρισε “απαράδεκτες” τις προκλήσεις της Τουρκίας, λέγοντας πως πρόκειται για τακτικές και ρητορική που θυμίζουν 19ο και όχι 21ο αιώνα.

Αδιανόητο να μην έχει ακόμη η Ε.Ε μια ενιαία μεταναστευτική συνεκτική πολιτική.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι είναι “αδιανόητο” το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν έχει ακόμη μια ενιαία μεταναστευτική συνεκτική πολιτική και σημείωσε πως από την αρχή της θητείας της στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή “δεσμευτήκαμε για μια Νέα, Ολοκληρωμένη, Συνεκτική, Ευρωπαϊκή πολιτική, που θα έχει ως κανόνα την αλληλεγγύη και την δίκαιη κατανομή των βαρών, αλλά και θα προϋποθέτει την ισχυρή προστασία των συνόρων μας. Που δεν θα επαναλαμβάνει τα λάθη του 2016 όταν λίγοι εμπόδισαν τους πολλούς να κινηθούν μπροστά για να λυθεί το πρόβλημα”.

Ως προς αυτό παρατήρησε πως “η καθολική, πρωτοφανής για τα ευρωπαϊκά δεδομένα στήριξη των τριών προέδρων των ευρωπαϊκών θεσμών στον Έβρο τον περασμένο Μάρτιο, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι αυτή η νέα προοπτική είναι τώρα εφικτή”. Όπως είπε την ερχόμενη Τετάρτη το Κολλέγιο των Επιτρόπων θα εγκρίνει το νέο Πακέτο για τη Μετανάστευση και το ‘Ασυλο, το οποίο θα στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες:

  • Στη σύναψη συμφωνιών συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και τράνζιτ που θα δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για παραμονή των προσφύγων στις χώρες τους αντί να βάζουν τη ζωή τους στα χέρια των διακινητών η δουλεμπόρων στο Αιγαίο και την Μεσόγειο
  • Σε μια κοινή, ισχυρή διαχείριση των εξωτερικών συνόρων με μια ενισχυμένη Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή. Μια τετοια πρόδρομο λειτουργία είδαμε στον Έβρο.
  • Στον επιμερισμό των βαρών ανάμεσα σε όλα τα κράτη μέλη με μόνιμη και αποτελεσματική αλληλεγγύη.

Ακολούθως ανέλυσε τους τρεις αυτούς άξονες και σημείωσε:

1. Συμφωνία σημαίνει επιστροφές στις χώρες τους όσων δεν τυγχάνουν προστασίας ασύλου. Με κίνητρα, με ανθρωπιά, με κανόνες, με αμοιβαία εμπιστοσύνη και σχέσεις αμφίδρομου συμφέροντος.

2. Διαχείριση συνόρων σημαίνει, ισχυρά σύνορα. Με την υποστήριξη μιας πραγματικής ευρωπαϊκής ακτοφυλακής. Επανδρωμένης με ικανό αριθμό συνοριοφυλάκων, που θα φέρει οπλισμό και που θα εκπαιδεύεται στο περιβάλλον και τις συνθήκες των συνόρων: επιχειρησιακές, κλιματολογικές, φυσικές.

Με τη δική μας πρόταση η Frontex αποκτά πια δικό της προσωπικό, το οποίο μέχρι το 2027 θα μετρά χιλιάδες άνδρες, μέρος της νέας Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής.

Μόνιμα με ευρωπαϊκά διακριτικά στις στολές τους, όχι απεσταλμένους ενός εθνικού σώματος. Ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της Ένωσης, το προσωπικό αυτό θα οπλοφορεί, θα μπορεί να βασιστεί σε ευρύ εξοπλισμό, ο οποίος θα περιλαμβάνει πλοία και ελικόπτερα.

3. Επιμερισμός σημαίνει ευθύνη και δίκαιη κατανομή μέσω ενός μηχανισμού αλληλεγγύης που θα καθιστά την μετεγκατάσταση των δικαιούχων ασύλου επιτακτική, αναγκαία, εξασφαλισμένη στη πράξη. Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κύπρος, η Μάλτα, η Ισπανία, τα κράτη της πρώτης υποδοχής δεν μπορεί στο διηνεκές να αναλαμβάνουν όλα τα βάρη στο όνομα των υπολοίπων. Η Ευρώπη δεν μπορεί πια να βασίζει τη μεταναστευτική πολιτική της σε εξωτερική ανάθεση (outsourcing). Χρειαζόμαστε ένα μόνιμο ευρωπαϊκό πλαίσιο αλληλεγγύης.

“Είμαστε ένα και πρέπει να δράσουμε ως σύνολο. Ξέρω ότι έχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας. Θα είναι μια εξαιρετικά σύνθετη διαπραγμάτευση. Αισιοδοξώ όμως ότι αυτή τη φορά οι κυβερνήσεις θα μας ακολουθήσουν. Αυτές άλλωστε έχουν και την ευθύνη της διαπραγμάτευσης και της συμφωνίας του τελικού πακέτου. Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να αποτύχει για δεύτερη φορά”, επισήμανε ο κ. Σχοινάς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play