Τραμπ για την έδρα του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ: Πιθανόν να προτείνει γυναίκα
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα προτείνει «την επόμενη εβδομάδα» κάποιο πρόσωπο, «πιθανόν» μια γυναίκα, για την πλήρωση της έδρας του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που έμεινε κενή μετά τον θάνατο της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ. «Θα έχουμε μια υποψηφιότητα πολύ γρήγορα», διαβεβαίωσε ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου προτού επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος για να πάει να μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση στη Βόρεια Καρολίνα.
«Θέλουμε να τηρήσουμε τη διαδικασία», πάντως «νομίζω ότι θα ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα», πρόσθεσε ο Τραμπ, την ώρα που οι Δημοκρατικοί, η αντιπολίτευση στις ΗΠΑ, του ζητούν να μην ονομάσει νέο μέλος του κορυφαίου οργάνου της αμερικανικής δικαιοσύνης προτού διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. «Θα πρόκειται πολύ πιθανόν για μια γυναίκα», συμπλήρωσε ο μεγιστάνας των ακινήτων. «Αν με ρωτούσε κανείς, θα έλεγα πως μια γυναίκα θα ήταν στην καλύτερη θέση» για να καταλάβει την έδρα, συνέχισε, κρίνοντας πως «επιλογή μιας γυναίκας θα ήταν σίγουρα συνετή».
Ο θάνατος της Γκίνσμπεργκ
Η δικάστρια Γκίνσμπεργκ, που πέθανε στα 87 της χρόνια εξαιτίας επιπλοκών του καρκίνου στο πάγκρεας από τον οποίο έπασχε, ήταν ανυποχώρητη υπερασπίστρια της φεμινιστικής υπόθεσης η οποία, αφού διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, συνέβαλε καίρια να καταργηθούν πολλές νομικές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών.
Ποια ήταν η Γκίνσμπεργκ
Το ζήτημα της αντικατάστασης της «RBG» – το ακρώνυμο του ονόματός της -, όπως αποκαλούσαν πολλοί τη δικαστή που είχε διορίσει ο Μπιλ Κλίντον, προεξοφλείται πως θα μετατραπεί σε φλέγον ζήτημα της προεκλογικής εκστρατείας. Η Γκίνσμπεργκ, παιδί φτωχής οικογένειας από το Μπρούκλιν, ήταν εκπληκτικά δημοφιλής στις ΗΠΑ, κάτι ιδιαίτερα σπάνιο για οποιοδήποτε μέλος του εννεαμελούς Ανώτατου Δικαστηρίου.
Αυτό οφείλεται μάλλον στο ότι η δικαστικός υπήρξε πρωτοπόρος στον αγώνα για τη χειραφέτηση των γυναικών τη δεκαετία του 1970, αλλά και τη στράτευσή της σε άλλα ζητήματα κοινωνικής προόδου, όπως για παράδειγμα οι αμβλώσεις, ή οι γάμοι μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου. Το πρόσωπο που θα την αντικαταστήσει θα πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση της Γερουσίας, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι διατήρησαν την πλειοψηφία τους στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018.
Η Γκίνσμπεργκ είχε δώσει πολλές μάχες με τον καρκίνο για δύο δεκαετίες. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ διαδραματίζει ρόλο καίριας σημασίας στη χάραξη της πολιτικής στη χώρα για κοινωνικά ζητήματα, από τα δικαιώματα των ΛΟΑΔ ως το ζήτημα της οπλοκατοχής, από τις θρησκευτικές ελευθερίες ως τη θανατική ποινή και τις προεδρικές εξουσίες. Ήταν αυτό που νομιμοποίησε εν έτει 1973 τις αμβλώσεις σε όλη τη χώρα, απόφαση που ορισμένοι συντηρητικοί δεν κρύβουν την ανυπομονησία τους να ανατρέψουν. Το ίδιο επέτρεψε το 2015 τους γάμους προσώπων του ίδιου φύλου σε όλες τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το NPR, η Γκίνσμπεργκ υπαγόρευσε πριν πεθάνει δήλωση στην εγγονή της, τονίζοντας πως ο «πιο διακαής πόθος μου είναι να μην αντικατασταθώ προτού αναλάβει νέος πρόεδρος». Ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016 είχε απαιτήσει η Γκίνσμπεργκ να παραιτηθεί και την είχε επικρίνει επανειλημμένα. Τώρα αποκτά πλέον τη δυνατότητα να μεταμορφώσει το Ανώτατο Δικαστήριο περισσότερο από οποιονδήποτε πρόεδρο μετά τον Ρόναλντ Ρέιγκαν, που είχε κάνει επίσης τρεις διορισμούς σε αυτό τα οκτώ χρόνια της εξουσίας του, τη δεκαετία του ’80, μετακινώντας το σώμα και τότε προς τα δεξιά.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας