Συναγερμός στον Λευκό Οίκο – Έστειλαν φάκελο με θανατηφόρα ουσία
Συναγερμός έχει σημάνει στον Λευκό Οίκο μετά από αποστολή φακέλου ο οποίος περιείχε θανατηφόρα ουσία.
Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και οι New York Times, ομοσπονδιακοί πράκτορες αναφέρουν πως ο φάκελος περιείχε ρικίνη, μια ισχυρά τοξική πρωτεΐνη που έχει χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατικές επιθέσεις. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πότε βρέθηκε ο φάκελος πριν φτάσει στην αίθουσα αλληλογραφίας του Λευκού Οίκου, αν και οι ερευνητές πιστεύουν ότι εστάλη από τον Καναδά, σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματούχο.
Παράλληλα, οι ομοσπονδιακοί ερευνητές εργάζονται για να εντοπίσουν ποιος το έστειλε και να προσδιορίσουν εάν έχουν σταλεί κι άλλοι τέτοιοι φάκελοι μέσω του ταχυδρομείου. Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για το περιστατικό από τον Λευκό Οίκο αλλά αξίζει να σημειωθεί πως αντίστοιχες επιστολές με ρικίνη είχαν σταλεί και στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Τι είναι η ρικίνη
Πρόκειται για μια εξαιρετικά τοξική φυσικώς απαντώμενη λεκτίνη που απαντάται στους σπόρους του φυτού ρετσινολαδιά (Ricinus communis). Μια δόση καθαρής ρικίνης σε σκόνη με μέγεθος ολίγων κόκκων επιτραπέζιου αλατιού μπορεί να επιφέρει τον θάνατο σε ενήλικα άνθρωπο. Η μέση θανατηφόρος δόση (LD 50) ρικίνης είναι περίπου 22 μικρογραμμάρια ανά χιλιόγραμμο σωματικού βάρους (1,78 χιλιοστόγραμμα για τον μέσο ενήλικα).
Χάρη σύγκρισης, ένα τυπικό δισκίο παρακεταμόλης (ακεταμινοφαίνη) περιέχει 500 mg ακεταμινοφαίνης και μια χαμηλή δόση ασπιρίνης περιέχει 81 mg ασπιρίνης. Η στοματική πρόσληψη ρικίνης αποβαίνει πολύ λιγότερο τοξική και εκτιμάται ότι η θανατηφόρος δόση στον άνθρωπο είναι περίπου 1 χιλιοστόγραμμο ανά χιλιόγραμμο.
Η ρικίνη είναι πολύ δηλητηριώδης είτε εισπνέεται είτε λαμβάνεται με ένεση είτε με κατάποση. Δρα ως τοξίνη με αναστολή της πρωτεϊνικής σύνθεσης. Αποτρέπει κύτταρα από τη «συναρμολόγηση» διαφόρων αμινοξέων προς πρωτεΐνες σύμφωνα με τα μηνύματα που λαμβάνονται από το αγγελιοφόρο RNA σε μια διαδικασία που διενεργείται από το κύτταρο στα ριβοσώματα, δηλαδή το πιο βασικό επίπεδο του μεταβολισμού των κυττάρων, που είναι απαραίτητη για όλα τα ζωντανά κύτταρα και έτσι για την ίδια τη ζωή.
Η ρικίνη είναι ανθεκτική, αλλά όχι αδιαπέραστη, στον μεταβολισμό από πεπτιδάσες. Με κατάποση, η παθολογία της ρικίνης περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό στον γαστρεντερικό σωλήνα, όπου μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς του βλεννογόνου. Με την κατάλληλη θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς θα έχουν πλήρη ανάκαμψη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας