Επεισόδιο Γαλλίας Τουρκίας: Γιατί το ΝΑΤΟ κρατά κρυφό το τι συνέβη μεταξύ των δύο χωρών

Επεισόδιο Γαλλίας Τουρκίας: Γιατί το ΝΑΤΟ κρατά κρυφό το τι συνέβη μεταξύ των δύο χωρών
Επεισόδιο Γαλλίας Τουρκίας: «Πολύ ευαίσθητη» για να συζητηθεί δημοσίως κρίθηκε από το ΝΑΤΟ η έρευνα που διεξάγει σχετικά με το τι συνέβη μεταξύ των δύο χωρών.

Αίσθηση προκαλεί η στάση του ΝΑΤΟ που κρατά απόρρητη την έκθεση αναφορικά με το «θερμό» επεισόδιο μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας.

Πρόκειται για μια έρευνα της στρατιωτικής αμυντικής συμμαχίας χωρών της Δύσης για θερμό επεισόδιο μεταξύ γαλλικών και τουρκικών πλοίων τον Ιούνιο που χαρακτηρίστηκε ως εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα προς δημόσια συζήτηση. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται διπλωματικές πηγές, από την έρευνα της Συμμαχίας δεν επιρρίπτεται ευθύνη σε κάποια από τις δύο πλευρές, την ώρα που Παρίσι και Άγκυρα συνεχίζουν να επιδίδονται σε έναν «πόλεμο» ανακοινώσεων.

Το ζήτημα υπογραμμίζει τις δυσκολίες του ΝΑΤΟ με την Τουρκία, που βρίσκεται επίσης σε αντιπαράθεση με την Ελλάδα για τα ενεργειακά δικαιώματα και με τις επικεφαλής της Συμμαχίας, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως υπογραμμίζει το Reuters, οι διαφορές με την Τουρκία εντός του ΝΑΤΟ δεν είναι νέες, ενώ υπενθυμίζει την άρνηση της Άγκυρας να υποστηρίξει το αμυντικό σχέδιο για τη Βαλτική και την Πολωνία, εκτός εάν η Συμμαχία προσέφερε πολιτική στήριξη στον αγώνα της χώρας έναντι σε μια συριακή κουρδική πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από την Ουάσιγκτον.

Όλα ξεκίνησαν στις 10 Ιουνίου, όταν μια γαλλική φρεγάτα σε αποστολή του ΝΑΤΟ προσπάθησε να επιθεωρήσει ένα φορτηγό πλοίο με σημαία Τανζανίας, ύποπτο για λαθρεμπόριο όπλων στη Λιβύη. Σύμφωνα με το Παρίσι, το γαλλικό πολεμικό πλοίο αποτέλεσε στόχο ενός «εξαιρετικά επιθετικού» ελιγμού εκ μέρους τουρκικών φρεγατών στη περιοχή της Μεσογείου. Από την πλευρά της, η Τουρκία αρνείται την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι ήταν η γαλλική φρεγάτα που κινήθηκε απειλητικά.

Σύμφωνα με το Reuters, φαίνεται απίθανο η έρευνα να επιλύσει τη διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών για το θέμα ενώ αξιωματούχος του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι η έκθεση έχει ολοκληρωθεί, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω. «Το έβαλαν κάτω από το χαλί», εξέφρασε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, ενώ άλλος σημείωσε ότι η αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ να διατηρήσει την Τουρκία στο πλευρό της, λόγω της στρατιωτικής της επιρροής και της στρατηγικής της θέσης, υποδηλώνει πως ο οργανισμός δεν ήταν διατεθειμένος να κουνήσει το δάχτυλό του.

Το Reuters κάνει αναφορά στα «πυρά» που εξαπολύονται εκατέρωθεν, με τον Εμανουέλ Μακρόν να μιλά για «απαράδεκτη συμπεριφορά» της τουρκικής κυβέρνησης και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απαντά: «Μην τα βάζετε με την Τουρκία». Πάντως, Μακρόν και Ερντογάν βρίσκονται σε διαμάχη για την Ελλάδα, η οποία αμφισβητεί, σύμφωνα με το Reuters, το δικαίωμα της Τουρκίας να διεξάγει έρευνα για υδρογονάνθρακες σε ύδατα που αξιώνουν Ελλάδα και Κύπρος.

Και εδώ, το ΝΑΤΟ προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει ανεπιθύμητα συμβάντα, μέσω συνομιλιών «αποκλιμάκωσης». «Δεν είναι σαφές εάν θα υπάρξει αποτέλεσμα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. «Κάθε λόγος από το Παρίσι, την Άγκυρα ή την Αθήνα καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τους συμμάχους να κάνουν ένα βήμα πίσω από τις θέσεις τους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play