Oruc Reis: Η Γενί Σαφάκ γράφει ότι θα επιστρέψει στις έρευνες με νέα NAVTEX
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χθες δήλωσε ότι το Oruc Reis γύρισε πίσω στην Αττάλεια για να κάνει συντήρηση, αλλά μία μέρα μετά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο φιλοκυβερνητικός Τύπος αναφέρει ότι θα υπάρξει νέα NAVTEX και το ερευνητικό πλοίο θα επιστρέψει πίσω στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τη Γενί Σαφάκ, «το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, που διεξάγει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, έφτασε στο λιμάνι της Αττάλειας για συντήρηση». Ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα, μετά τις εργασίες συντήρησης «θα συνεχίσει τις γεωλογικές έρευνες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με την έκδοση νέας NAVTEX».
Εν τω μεταξύ, νέες εμπρηστικές δηλώσεις έκανε ο Τούρκος αντιναύαρχος ε.α. Τζιχάντ Γιαϊτζί. Ο συγκεκριμένος ανήκει στους «θεωρητικούς» της «Γαλάζιας Πατρίδας», αλλά εμπλέκεται και στο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης.
Χθες Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, ο συγκεκριμένος αντιναύαρχος εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή του Haberturk για να μιλήσει για το συγκεκριμένο μνημόνιο και επιχείρησε να αποθαρρύνει τη Λιβύη, χωρίς κανένας να ξέρει τον λόγο, από μία ενδεχόμενη υπαναχώρησή της. Ο Γιαϊτζί ανέφερε χαρακτηριστικά: «H Λιβύη κάνοντας συμφωνία μαζί μας, παρά τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, κέρδισε 39.000 τετραγωνικά στρατιωτική έκταση. Αν εμφανιστεί μία κυβέρνηση στη Λιβύη και πει ότι «Κάναμε λάθος συμφωνία, αυτό πρέπει να το δώσουμε στην Ελλάδα», σημαίνει ότι χάνει μία έκταση ίση με τέσσερις φορές την έκταση της Κύπρου. Λέγεται πως σε αυτή την περιοχή υπάρχουν τα πιο πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων στον κόσμο.
Στα νότια της Κρήτης. Για αυτό τον λόγο με τους υπολογισμούς που γίνονται αυτή τη στιγμή, τα κοιτάσματα είναι σε επίπεδο να καλύψουν για 572 χρόνια τις ανάγκες της Τουρκίας».
Τι δήλωσε ο Μητσοτάκης για τον ελληνοτουρκικό διάλογο
Αν η Τουρκία δώσει απτά δείγματα γραφής, τότε η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με τη γειτονική χώρα. Αυτή ήταν η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
«Η Τουρκία έχει χρόνο ακόμα, πριν αλλά και μετά τη Σύνοδο Κορυφής, να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα αποκλιμάκωσης της κρίσης», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής (σ.σ. από την Τουρκία), είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα διερευνητικές επαφές σχετικά με το μοναδικό ζήτημα που έχουμε να συζητήσουμε, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ανάμεσα σε άλλα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας