Τσαβούσογλου Μεσόγειος: «Δεν μπορεί να αποκοπεί η πρόσβαση της Τουρκίας στην ανοικτή θάλασσα»
Εμμένει στις θέσεις τις για την Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία τονίζοντας πως δεν μπορεί να αποκοπεί η πρόσβαση της στην ανοικτή θάλασσα επειδή υπάρχει το Καστελόριζο, το οποίο μάλιστα είναι 580 χιλιόμετρα μακριά από την ελληνική ηπειρωτική χώρα. Όπως σημειώνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με άρθρο του στην “Καθημερινή”, «η προτίμησή μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι διπλωματία χωρίς προϋποθέσεις».
Παράλληλα, σημειώνει πως δεν είναι ρεαλιστικές οι απόπειρες προς την κατεύθυνση του αποκλεισμού μίας χώρας όπως η Τουρκία – με τη μεγαλύτερη σχετική ακτογραμμή στην περιοχή, έναν αυξανόμενο πληθυσμό, παραγωγικές δυνατότητες και αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες – από τα πλούτη της ίδιας της γειτονιάς της.
«Δεν μπορεί να αποκοπεί η πρόσβαση της Τουρκίας στην ανοικτή θάλασσα και τις δικές της θαλάσσιες ζώνες διεκδικώντας 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα υφαλοκρηπίδας για ένα μικρό νησί όπως το Μέις ή Καστελόριζο που είναι μόνο 2 χιλιόμετρα μακριά από την Τουρκία και 580 χιλιόμετρα από την ελληνική ηπειρωτική χώρα. Κανένας νόμος ή αίσθηση δικαίου δεν θα επέτρεπε ένα αντίθετο επιχείρημα» τονίζει χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΞ της γείτονος.
Στη συνέχεια, ο Τσαβούσογλου γράφει ότι αναμένει από την Ελλάδα να ανανεώσει όλα τα κανάλια διαλόγου με την Τουρκία χωρίς καμία προϋπόθεση ενώ αναφέρει ότι οι προϋποθέσεις γεννούν άλλες αντι-προϋποθέσεις. Μάλιστα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ρίχνει τα “βέλη” του και στη Γαλλία σημειώνοντας ότι «πρόσφατα κυβερνήσεις όπως αυτή της Γαλλίας δείχνουν μια απερίσκεπτη λαχτάρα για το αποικιακό παρελθόν τους».
«Το μοντέλο της αποδοχής της συμπεριφοράς των μητροπολιτικών αρχόντων που επιβάλλουν την βούλησή τους στην περιφέρεια, τελείωσε» σημειώνει. «Ό,τι κάνουμε σήμερα θα καθορίσει όχι μόνο το παρόν αλλά και το αύριο και γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Τουρκία μπορεί να ακολουθήσει την Ελλάδα σε οποιαδήποτε ατραπό επιλέξει. Η επιλογή δεν ανήκει στην πραγματικότητα ούτε στην Τουρκία ούτε στην Γαλλία, ούτε σε κανέναν άλλο γι’ αυτό το θέμα, αλλά στους σεβαστούς ηγέτες και στον λαό της Ελλάδας» καταλήγει.
Mε αντί-Navtex η Τουρκία ζητά την αποστρατικοποίηση της Χίου:
Εν τω μεταξύ, η γειτονική χώρα εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας 14 Σεπτεμβρίου αντί-Navtex από τον Σταθμό της Σμύρνης, με την οποία ζητά, την αποστρατικοποίηση της Χίου. Όπως αναφέρεται σε αυτή «παραβιάζεται η Συνθήκη της Λωζάνης». Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη αντί-Navtex έχει ισχύ μέχρι την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου:
Χθες, ο Τούρκος υπουργός, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στον σταθμό NTV δήλωσε ότι το Oruc Reis επέστρεψε για συντήρηση και προμήθειες στη Αττάλεια και πως γι’ αυτό δεν εκδόθηκε νέα Navtex. «Δεν έχει νόημα η έκδοση NAVTEX ενώ το πλοίο βρίσκεται σε συντήρηση» δήλωσε. «Αυτό έγινε αντιληπτό ως υποχώρηση, η αντιπολίτευση το εξέλαβε ως τέτοια, αλλά δεν είναι αλήθεια» υπογράμμισε και έκανε ειδική μνεία στις δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων για το ερευνητικό σκάφος λέγοντας ότι «μάλλον μιλούν στο κοινό τους. Το πλοίο επέστρεψε για συντήρηση». «Όσο η Ελλάδα δεν αφήνει στην άκρη τον Χάρτη της Σεβίλλης, τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις για Καστελλόριζο και νησιά, η ένταση θα συνεχίζει να υπάρχει» κατέληξε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας