Μητσοτάκης ΔΕΘ: Αν ο Ερντογάν θέλει διάλογο είμαι εδώ – Όλα όσα θα συμβούν σε οικονομία και παιδεία
O Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προς τους πολιτικούς συντάκτες, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης έστειλε το μήνυμα του στην απέναντι πλευρά. Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε αναλυτικά σε ερωτήματα σχετικά με την πορεία της οικονομίας σε εξάρτηση και με τη δεύτερη φάση της πανδημίας, αλλά και για την τουρκική προκλητικότητα.
“Θετικό βήμα” η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια
Αρχικά χαρακτηρίζοντας “θετικό βήμα” την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια, ο Πρωθυπουργός ευχήθηκε η κίνηση αυτή να έχει συνέχεια, καθώς “εφόσον δούμε δείγματα γραφής σε αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία” προανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης. Επιμένοντας στο διάλογο ως ο “μόνος δρόμος” για την αντιμετώπιση της διαφοράς με την Τουρκία, «η σημερινή μου τοποθέτηση είναι η καλύτερη ένδειξη της καλής θέλησης που έχω να συζητήσω καλόπιστα με την Τουρκία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, υπεραμυνόμενος της σημερινής διπλωματικής θέσης της χώρας.
«Ποτέ η ελληνική πλευρά δεν ήταν αυτή που έριξε λάδι στη φωτιά» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι “η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών”. Ο Πρωθυπουργός, εμφανίστηκε, μάλιστα ανοιχτός στο ενδεχόμενο συνάντησης του με τον Τούρκο Πρόεδρο. “ Βεβαίως και μπορώ να συναντηθώ με τον Τούρκο Πρόεδρο και δεν είμαι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αν υπάρχει καλή διάθεση και εμπιστοσύνη είναι καλύτερα να μιλάει κανείς και να συναντιέται από το να μην μιλάει και να μην συναντιέται, είπε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το εάν είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ερντογάν” εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, τοποθετώντας στις διερευνητικές επαφές του 2016 την επανεκκίνηση του διαλόγου.
Σε διαφορετική περίπτωση, «λίστα κυρώσεων υπάρχει και θα υπάρχει πάντα ως μία επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης» προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ επισήμανε πως «αυτό που έχουμε καταφέρει να πετύχουμε είναι να ευαισθητοποιήσουμε συνολικά την Ευρώπη για τη στρατηγική σημασία της λεκάνης της Μεσογείου και ειδικά της Ανατολικής Μεσογείου. Και αυτό είναι κάτι που το έχουμε πετύχει και με τις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι κάτι που είναι θετικό για τα ελληνικά συμφέροντα».
Ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι έχει ενημερώσει σχετικά την αντιπολίτευση για τις διπλωματικές επαφές με τη γειτονική χώρα, ξορκίζοντας κάθε σχόλιο περί μυστικής διπλωματίας.
“Το εθνικό μέτωπο θεωρώ ότι υπάρχει, πάρα το ότι κάποιοι προσπαθούν να το υπονομεύσουν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση στη στρατηγική μας, μεταξύ της κυβέρνησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΚΙΝΑΛ, τόνισε ο πρωθυπουργός, ανακαλώντας την προσωπική του εμπειρία από τα συμβούλια πολιτικών αρχηγών, “που δεν είναι η καλύτερη”. Δηλώνοντας θετικός στην επιστροφή στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, “αν η αποκλιμάκωση είναι ειλικρινής και διαρκής θα δούμε τα υπόλοιπα ζητήματα” περιέγραψε ο κ. Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας ότι σε αντίστοιχη περίπτωση θα επιστρέψει πρώτος στο τραπέζι των συζητήσεων.
Διάλογος με την Τουρκία
Προκρίνοντας την επιστροφή στο διάλογο με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, κάνοντας λόγο για ένα “φιλόδοξο πρόγραμμα, αλλά εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας και ολιστικό”. Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε δημόσια την συνεισφορά των ενόπλων δυνά δυνάμεων και ανακοίνωσε ότι “τα Rafale έρχονται να αντικαταστήσουν τα παλιότερα Μιράζ 2000” θα φθάσουν στην Ελλάδα στα μέσα του 2021, παρότι διευκρίνισε πως “δεν θα μπούμε σε μια κούρσα εξοπλισμών”. Στοχεύοντας στην αναβάθμιση υλικών και άυλων υποδομών, ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε τη συζήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης για την θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής θητείας στα 18, όπως και στην παροχή ψηφιακών δεξιοτήτων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας. “Εύχομαι να μην ξαναχρειαστεί να περάσουμε από μια τέτοια φάση έντασης και στηρίζουμε την αποτρεπτικότητα των ενόπλων δυνάμεων”, κατέληξε.
“Θα συζητήσω με τον Ζάεφ”
“Θα συναντήσω τον κ. Ζάεφ σε τρεις ημέρες στο συνέδριο του Economist. Βεβαίως θα συζητήσω με τον κ. Ζάεφ και τον κ. Ράμα απάντησε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας τη συζήτηση για την κήρυξη ΑΟΖ με την Αλβανία”.
Για την οικονομία: Οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την οικονομία και για το αν με το πακέτο δράσεων που ανακοίνωσε μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση τόνισε τα εξής: «Να ξεκινήσουμε τη διαπίστωση ότι μιλάμε για μια παγκόσμια ύφεση. Είναι η μεγαλύτερη οικονομική κρίση από το 1929 αλλά η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Στηρίξαμε την πραγματική οικονομία με ένα πακέτο εμπροσθοβαρές και συνεχώς εξελισσόμενο. Πρώτον κρατάμε πυρομαχικά και δεύτερον προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις όπως αυτές διαμορφώνονται. Το πακέτο μέτρων που εξήγγειλα χθες σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί. Ερχόμαστε να στηρίξουμε την κοινωνία και ειδικά τους πιο ευάλωτους. Και τώρα έχουμε πολεμοφόδια, η χώρα έχει πολλά ταμειακά διαθέσιμα και εφόσον κρίνουμε ότι πρέπει να δαπανήσουμε και άλλο δημόσιο χρήμα θα το κάνουμε».
Οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
Παράλληλα, σε ερώτηση για την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και για το γιατί εξαιρούνται οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα και οι συνταξιούχοι και αν πρόκειται για μέσο μόνιμο ή προσωρινό ο πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξη Τύπου, απάντησε πως είχε μιλήσει και στις προγραμματικές δηλώσεις για την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε βάθος τετραετίας.
«Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή, υπό αυτές τις συνθήκες, επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας, γιατί αυτός έχει πληγεί πολύ περισσότερο από τις συνέπειες της πανδημίας. Μίλησε για προτεραιοποίηση των επιλογών της κυβέρνησης με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητές της.
Φιλόδοξο, αλλά εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας, το εξοπλιστικό πρόγραμμα
«Φιλόδοξο» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμά της χώρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη για το κόστος του και για το αν τα αεροσκάφη και οι φρεγάτες θα είναι άμεσα επιχειρησιακά διαθέσιμα και τι άλλο περιλαμβάνει η αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία.
«Το πρόγραμμα είναι φιλόξοδο, αλλά εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας και ολιστικό» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η προσέγγιση είναι διαφορετική καθώς γίνονται κάποιες σημαντικές επενδύσεις, αλλά αναγνωρίζεται ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι πάνω απ’ όλα το ανθρώπινο δυναμικό γι αυτό και σε βάθος πενταετίας προβλέπονται 15 χιλιάδες προσλήψεις. «Τα Ραφάλ έρχονται να αντικαταστήσουν τα παλιότερα Μιράζ 2000», σημείωσε και πρόσθεσε πως η πρόβλεψή μας και η ελπίδα μας είναι τα πρώτα αεροσκάφη να φθάσουν στην Ελλάδα στα μέσα του 2021 και να έχει ολοκληρωθεί η αγορά το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2022. Επεσήμανε ότι στη διάρκεια της κρίσης δεν έγιναν σοβαρές επενδύσεις στο Ναυτικό και η κεντρική εισήγηση είναι η ενίσχυση του στόλου μας. Για τις φρεγάτες είπε ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα έχει χρόνο υλοποίησης πέντε με επτά έτη.
«Η Παιδεία είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και για εμένα προσωπικά» – Παρεμβάσεις στα ΑΕΙ
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε και στην Παιδεία υποστηρίζοντας με τις θέσεις του ότι αναμένεται να γίνουν αλλαγές και μάλιστα πρόκειται για παρεμβάσεις μακροχρόνιες. «Η Παιδεία είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και για εμένα προσωπικά» απάντησε ο Πρωθυπουργός σε σχετικό ερώτημα. Ο ίδιος υπενθύμισε τον νόμο της κυβέρνησης για το άσυλο που «απελευθέρωσε τα πανεπιστήμια».
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε νέο εμβληματικό νομοσχέδιο στα ΑΕΙ, όπου η κάθε σχολή θα ορίζει τη βάση εισαγωγής σε αυτήν, όπως και νομοσχέδιο για την τεχνική εκπαίδευση. «Βλέπω που είναι το πρόβλημα, αναγνωρίζω ότι δεν μπορούσαμε να τα κάνουμε όλα σε ένα χρόνο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας 6 μήνες ορίζοντα για τις αλλαγές στα ΑΕΙ, ενώ χαρακτήρισε «στοιχείο αδιαφορίας» το να μπαίνει κανείς στο πανεπιστήμιο με λευκή κόλλα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας