Οικονομία κορωνοϊός: Στα όρια της φτώχειας πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι λόγω του ιού

Οικονομία κορωνοϊός: Στα όρια της φτώχειας πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι λόγω του ιού
Οικονομία κορωνοϊός: Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μαλπάς, ανέφερε πως υπολογίζεται ότι ο αριθμός θα αυξηθεί εάν η πανδημία επιδεινωθεί ή διαρκέσει.

Ακόμα 100 εκατομμύρια άνθρωποι θα περιπέσουν σε ακραία φτώχεια σε διεθνές επίππεδο, λόγω της κρίσης από την πανδημία του κορωνοϊού. Ο αριθμός είναι πολύ υψηλότερος από ότι υπολογιζόταν, αφού σε προηγούμενη εκτίμηση της Παγκόσμιας τράπεζας ο αριθμός μόλις έφτανε τα 60 εκατομμύρια.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μαλπάς, ανέφερε πως υπολογίζεται ότι ο αριθμός θα αυξηθεί εάν η πανδημία επιδεινωθεί ή διαρκέσει. «Αυτό καθιστά επιτακτική ανάγκη οι πιστωτές να προχωρήσουν σε απομείωση του χρέους φτωχών χωρών», συμπλήρωσε. Ο Μαλπάς προεξόφλησε ότι οι χώρες που θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν το δημόσιο χρέος τους θα είναι περισσότερες.

Τα κράτη μέλη της G20, της Ομάδας των είκοσι πιο ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών της υφηλίου, αποφάσισαν τον Απρίλιο την αναστολή ως το τέλος του 2020 της αποπληρωμής των οφειλών των φτωχότερων χωρών. Στην επόμενη σύνοδό τους, τον Οκτώβριο θα αποφασίσουν εάν το μορατόριο για τις 76 χώρες, που βρίσκονται σε δεινή θέση, θα παραταθεί έως το 2021.

Ο Μαλπάς εκτίμησε πως ακόμα και αυτό, δεν θα είναι αρκετό. «Το ύψος της απομείωσης του χρέους θα πρέπει να εξαρτηθεί από την κατάσταση σε κάθε χώρα» διευκρίνισε. Ο θεσμός έχει εξαγγείλει τη χορήγηση κατεπείγουσας βοήθειας 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περίπου 100 κράτη.

Το 2015, περίπου 734 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν ήδη σε κατάσταση ακραίας φτώχειας, με άλλα λόγια περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αξίζει να διευκρινιστεί πως ακραία φτώχεια θεωρείται το να ζει κάποιος με λιγότερα από 1,90 δολάρια την ημέρα. Από την αρχή της πανδημίας ο αριθμός των φτωχών δεν παύει να αυξάνεται, αυτό οφείλεται στην μείωση των θέσεων εργασίας και στις αυξημένες δυσκολίες των αλυσίδωνν ανεφοδιασμού.

Στο κατώφλι της φτώχειας 3,2 εκατομμύρια Έλληνες μετά το lockdown

Η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις χώρες που πήραν αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η χώρα μας κατάφερε να νικήσει αυτή τη μάχη, ωστόσο οι επιπτώσεις στην οικονομία είναι μεγάλες. Τα περισσότερα καταστήματα έκλεισαν με κρατική εντολή κάτι που ουσιαστικά έφερε εκατομμύρια Έλληνες χωρίς δουλειά. Το κράτος μερίμνησε δίνοντας αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ. Αυτά τα χρήματα αφορούσαν 45 μέρες οπότε ουσιαστικά μιλάμε για 534 ευρώ το μήνα. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός αναλυτής για να καταλάβει ότι αυτά τα χρήματα είναι ελάχιστα. Ειδικά αν μιλάμε για οικογένειες με παιδιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάιο βγήκαν σε αναστολή 600.000 εργαζόμενοι, ενώ και πριν την εκδήλωση της υγειονομικής κρίσης, 3.200.000 πολίτες βρίσκονταν στο κατώφλι της φτώχειας. Πριν λίγες ημέρες όλη η Ελλάδα ήταν συγκλονισμένη από την ιστορία της 9χρονης που λιποθύμησε από την πείνα. Το χειρότερο της υπόθεσης είναι ότι υπάρχουν πολλές τέτοιες ιστορίες στην Ελλάδα μετά κορωνοϊού εποχή.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν φτώχεια 

Την ίδια ώρα, έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τις συνθήκες διαβίωσης το 2019, πριν χτυπήσει τα εισοδήματα η κρίση από το κοροναϊό, αποκαλύπτει ότι το 30% του πληθυσμού, δηλαδή 3.200.000 πολίτες βρίσκονται στο κατώφλι της φτώχειας. Αυτό σημαίνει πως 1 άτομο αναγκάζεται να ζήσει με 410 ευρώ το μήνα και μια τετραμελής οικογένεια με 860€. Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν ότι σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες η Ελλάδα έχει τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας, μετά την Βουλγαρία και Ρουμανία.

Τι ισχύει για τις απολύσεις τώρα

Γενική και καθολική απαγόρευση απολύσεων ισχύει κατά τη διάρκεια της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, είτε η επιχείρηση είναι κλειστή με απόφαση κρατικής αρχής, είτε εντάσσεται στις πληττόμενες, που έκαναν χρήση του μέτρου. Το ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις έκαναν χρήση της παράτασης της αναστολής, εντός του Μαΐου. Δέσμευση για διατήρηση του ίδιου αριθμού εργαζόμενων, υφίσταται και για 45 ημέρες μετά τη λήξη της αναστολής ή της παράτασής της για τις επιχειρήσεις που επέλεξαν τα παραπάνω μέτρα, όχι όμως για αυτές που άνοιξαν χωρίς να κάνουν χρήση της νέας αναστολής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play